Angekaa - przy odleżynach bardzo ważny jest dostęp powietrza. Jeśli tylko dacie radę, to obracajcie Tatę na boki, oklepujcie chore miejsca. Mój mąż oprócz smarowania leżał na takim kółku z gorczycy ubranym w poszewkę, ale do tego aby na tym ułożyć chorego trzeba 3 osób, bo ta odleżyna musi się znaleźć w środku kółka które jest tam puste i wtedy nie uwiera. Bardzo Wam współczuję w tych boleściach. Trwajcie przy Tacie, bo to już nie będzie długo trwało.
Na odleżyny u nas sprawdzały się plastry, Granuflex o ile dobrze pamiętam. Poza tym smarowałam rodziców Ozonellą/PC 30V w "strategicznych" miejscach ( łokcie, pośladki, łopatki, biodra, pięty, płatki uszu - zależy, jaką pozycję chory preferuje i co najczęściej "odgniata"). Jeżeli jest tak pobudzony jak piszesz, to poduszka może się nie sprawdzić, bo będzie się spod niego wysuwać.
Bądź przy Tacie, może nie mówi, ale słyszy, więc warto do niego mówić, czytać, niech czuje Waszą obecność.
Trzymaj się mocno.
Na odlezyny domowy sposob to skrobia ktora pozwoli zasuszc rany.
Tate trzeba przekladac na boki, unikac dlugiego lezenia w jednej pozycji.
Mysle ze juz niedlugo to potrwa, ale to nie regola, wszystko sie moze wydarzyc, i oby bez cierpienia jak najdluzej byl z wami.
Smiem twierdzic ze jezeli podaja morfine, podaja ja podskornie a nie dozylnie.
Tata moze czuc sie splatany wlasnie od morfiny i duzej ilosci lekow na bazie narkotykow, rowniez plastry sa na bazie pochodnych od narkotykow, nawet mocniejszych niz morfina.
Tata moze mylic fakty, wypowiadac rozne niezrozumiale slowa, zachowywac sie malo logiczne niestety jest to czesto skutek podawania lekow p. bolowych.
Badzcie przy Tacie, i pamietaj ze chory do samego konca slyszy.... mimo ze wydaje sie byc nieobecny, u nas jeszcze na godzine przed smiercia Tesc reagowal na glos swojej wnuczki, unosil powieki i lekko sie usmiechal.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum