DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna

Logo Forum Onkologicznego DUM SPIRO-SPERO
Forum jest cz?ci? Fundacji Onkologicznej | przejdź do witryny Fundacji

Czat Mapa forum Formularz kontaktowyFormularz kontaktowy FAQFAQ
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  AlbumAlbum
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Znalezionych wyników: 3628
DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna
Autor Wiadomość
  Temat: Podejrzenie chłoniaka śródpiersia
missy

Odpowiedzi: 10
Wyświetleń: 1192

PostDział: Nowotwory układu krwiotwórczego   Wysłany: 2019-07-11, 10:05   Temat: Podejrzenie chłoniaka śródpiersia
Justa71,
Załącz jeszcze raz „czyste” wyniki ( również bez nazwisk lekarzy) a ja usunę poprzedni załącznik.
  Temat: Nowotwór płuc mojego taty
missy

Odpowiedzi: 15
Wyświetleń: 2494

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2019-07-07, 09:08   Temat: Nowotwór płuc mojego taty
karola784,
Czy opisałaś lekarzowi dokładnie tę opuchliznę i zaczerwienienie na twarzy Taty? Dla mnie jest to bardzo niepokojący objaw, może wskazywać zdecydowanie na ucisk na żyłę główną górną ( tzw. zespół żyły głównej górnej). Tata absolutnie powinien trafić do onkologa, jeśli to ZŻG to konieczne jest wdrożenie od razu odpowiedniego leczenie. Utrudniony przepływ ( odpływ) krwi z rejonu głowy i szyi może prowadzić do bardzo poważnych powikłań.
  Temat: rak płaskonabłonkowy trójkąta zatrzonowcowego
missy

Odpowiedzi: 108
Wyświetleń: 14047

PostDział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi   Wysłany: 2019-07-06, 19:03   Temat: rak płaskonabłonkowy trójkąta zatrzonowcowego
Tak, stwierdzenie o braku obecności struktur patologicznych w jamie ustnej i w gardle oznacza, że chemia jest skuteczna.
Zacienie zatoki szczękowej, która poprzednio miała pogrubioną błonę śluzową, oznacza, że najprawdopodobniej jest tam płyn/stan zapalny.
  Temat: Przerzut do węzła chłonnego nadobojczykowego
missy

Odpowiedzi: 196
Wyświetleń: 60658

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2019-07-06, 18:57   Temat: Przerzut do węzła chłonnego nadobojczykowego
Tomuś,
Podziwiam szczerze Twoją troskę i zaangażowanie w walkę o zdrowie Mamy, ale...
Nie obraź się - mam po prostu nadzieję, że w tym całym super zdrowym i dosuplementowanym trybie życia przewidujesz dla Mamy też tzw. życie po swojemu, życie "po prostu". Absolutnie niczego z Twoich działań nie neguję, ale wiem, że często chorzy starają się w pewnym sensie "stanąć na wysokości zadania" spełniając oczekiwania rodziny co do sposobu dbania o zdrowie. Po ciężkich chwilach związanych z leczeniem często największym marzeniem chorego jest spokój i wolność, nie robienie niczego co o chorobie przypomina.

Mam nadzieję, że właściwie odbierzesz moje słowa - jedynie jako pewną podpowiedź a nie krytykę.
Pozdrawiam serdecznie.
  Temat: Guz Brennera Złośliwy
missy

Odpowiedzi: 14
Wyświetleń: 3769

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2019-07-06, 18:34   Temat: Guz Brennera Złośliwy
Bardzo proszę - załączaj wyniki do posta, nie umieszczaj ich na zewnętrznych serwerach bo potem znikają ( tak jak stało się z tymi wcześniejszymi).
Tutaj wskazówki:
http://www.forum-onkologi...orum/faq.php#35

Szpital w Wieliszewie to niezły ośrodek. Z Twoich postów wnioskuję, że lekarze starają się działać radykalnie w tej trudnej sytuacji. Wznowa oznacza niestety, że leczenie pierwotne ( operacja + chemia) nie było skuteczne, ale to już wiadomo, bo pisałeś, że zmiany ( resztkowe, pooperacyjne?) zniknęły po chemii tylko częściowo.
Teraz zaplanowano tylko radioterapię czy chemia także ma być skoro w jednym z węzłów był przerzut raka?
  Temat: Prośba o interpretację wyników USG i TK
missy

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 547

PostDział: Nowotwory układu moczowo-płciowego   Wysłany: 2019-07-06, 18:28   Temat: Prośba o interpretację wyników USG i TK
mada,
Wniosek z tomografii opisujący

Cytat:
podejrzenie zmian rozrostowych pochodzenia uroepitelialnego"


jest niepokojący.
Na pewno oznacza to wg radiologa podejrzenie istnienia zmian nowotworowych w obrębie nerki.
W tej sytuacji Mama powinna dostać od lekarza, który zlecał badania, kartę DiLO. Następnie skierowanie do chirurga-onkologa lub urologa-onkologa w dobrym ośrodku. Charakter zmian rozrostowych w nerkach będzie można określić dopiero po ich operacyjnym usunięciu.
Kto obecnie, tzn. jakiej specjalności lekarz, opiekuje się Mamą?
  Temat: Nowotwór płuc mojego taty
missy

Odpowiedzi: 15
Wyświetleń: 2494

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2019-07-06, 18:10   Temat: Nowotwór płuc mojego taty
karola784,
Jak długo Tata przyjmował deksametazon? I w jakiej dawce - 1mg dziennie?
Generalnie sterydów nie wolno odstawiać z dnia na dzień jeśli były przyjmowane przez dłuższy czas.
Czy ból kręgosłupa związany jest z jakimś konkretnym ruchem czy jest ciągły, tzn. w bezruchu też jest obecny?
  Temat: Czerniak przerzut do skóry pleców nieznanego pochodzenia.
missy

Odpowiedzi: 255
Wyświetleń: 75595

PostDział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka   Wysłany: 2019-07-04, 17:19   Temat: Czerniak przerzut do skóry pleców nieznanego pochodzenia.
szczecha,
Nie wydaje mi się aby onkolog był szczególnie zainteresowany taką przypadłością - nawet jeżeli jest ona skutkiem ubocznym terapii onkologicznej. Nie wiem zresztą czy ogniskowa neuropatia podpada pod ujętą w skutkach ubocznych nivolumabu neuropatię obwodową. Jako posiadaczka dwóch ( zoperowanych ze skutkiem pozytywnym) cieśni wiem od swojego chirurga ręki, że przyczyny ZCN nie są łatwe do określenia.
Jeżeli w wyniku badania przewodnictwa nerwowego masz napisane, że stwierdzono ogniskową neuropatię w obrębie kanału nadgarstka to jest to b.konkretny opis.
Można oczywiście zrobić usg obu nadgarstków, żeby potwierdzić istnienie przewężenia nerwu pośrodkowego w kanale nadgarstka, ale to zawsze jakiś niemały koszt no i nie każdy radiolog umie precyzyjnie dignozować ten wycinek narządu ruchu :)
Do listopada trochę czasu jeszcze - może warto poszukać chwilowej pomocy fizjoterapeutycznej? Dobry, wyszkolony fizjoterapeuta będzie na pewno umiał Ci choć trochę ulżyć poprzez neuromobilizację nerwu pośrodkowego oraz rozluźnianie samego nadgarstka. Wiem też, że czasem dobre efekty daje zażywanie Alanervu ( ja sama nie stosowałam).
Ściskam mocno, M.
  Temat: Mięsakorak trzonu macicy i wznowa raka piersi
missy

Odpowiedzi: 51
Wyświetleń: 16999

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2019-07-01, 18:38   Temat: Mięsakorak trzonu macicy i wznowa raka piersi
celinko,
Tak bardzo mi przykro...
Dzielne z Was córki, trzymajcie się razem z siostrą...
  Temat: Guz pęcherza
missy

Odpowiedzi: 21
Wyświetleń: 1300

PostDział: Nowotwory układu moczowo-płciowego   Wysłany: 2019-06-29, 17:57   Temat: Guz pęcherza
No tak, moje roztargnienie, pominęłam zupełnie fakt, że pisałaś o Turbt :roll:
W takim razie czekamy na wyniki histopatologiczne.
  Temat: rak jelita grubego - przerzuty - problemy z przełykaniem
missy

Odpowiedzi: 7
Wyświetleń: 1336

PostDział: Nowotwory przewodu pokarmowego   Wysłany: 2019-06-29, 15:13   Temat: rak jelita grubego - przerzuty - problemy z przełykaniem
Karolina_B,
Witaj na forum.
Pierwsze moje pytanie - czy macie skuteczne leki przeciwbólowe dla Taty? Ustalenie przyczyn stanu obecnego może chwilę potrwać a Tata nie może cierpieć.
Rozumiem, że nie macie kontaktu z hospicjum domowym, Tata nie jest objęty opieką hospicyjną? Warto zdecydowanie o tym pomyśleć bo rozwijająca się choroba nowotworowa potrafi zaskakiwać różnymi trudnymi do opanowania dolegliwościami. Opieka hospicjum domowego ( domowe wizyty lekarza i pielęgniarki) nie wyklucza przyjmowania kolejnych cykli chemioterapii, Tata nadal może się leczyć u onkologa a dodatkowo mieć wsparcie we wszystkich trudnościach związanych z chorobą nowotworową.

Co do Twoich pytań jak obecnie pomóc Tacie to niestety nie da się niczego jednoznacznie stwierdzić bez dalszych badań. Sytuacja w jamie brzusznej nie wydaje się być raczej przyczyną tego gwałtownego pogorszenia stanu zdrowia. Być może gdzieś pojawił się naciek okołoprzełykowy ( chociaż to teoretycznie powinno pokazać się w TK klatki piersiowej) albo może chodzi o naciek na nerw błędny ( i stąd problemy z przełykaniem).
Nie wiem, nie chcę gdybać. Trzeba zdecydowanie szybko zrobić badania.
Czy Tata w ogóle nic nie może przełykać? Nic nie pije? Od kiedy? Taki stan jest bardzo niebezpieczny, konieczne poszukajcie pomocy, np.lekarz rodzinny może zlecić podanie odpowiednich kroplówek. A nastepnie naprawdę warto zgłosić sie ( ze skierowaniem od lek.rodzinnego) do hospicjum domowego, dzięki specjalistom z HD nie będziecie bezradni w podobnych sytuacjach.
Pozdrawiam bardzo serdecznie i daj znać co u Was.
  Temat: Guz pęcherza
missy

Odpowiedzi: 21
Wyświetleń: 1300

PostDział: Nowotwory układu moczowo-płciowego   Wysłany: 2019-06-29, 14:37   Temat: Guz pęcherza
Monia176,
Witaj na forum.

Powody do niepokoju są bo sama już ostra niewydolność nerek plus wodonercze to bardzo poważny stan. Wiadomo na razie, że przyczyną tego stanu jest nowotwór w pęcherzu moczowym. Nie wiemy natomiast jaki jest to dokładnie nowotwór. Można to stwierdzić jedynie na drodze biopsji czyli poprzez pobranie próbek guza do badania.
Trudno mi ocenić czy lekarze w chwili obecnej zadecydują o przeprowadzeniu takiego badania bo być może stan Taty jest teraz zbyt niestabilny.
Czy wiesz jakie inne badania planują lekarze? Usg jamy brzusznej i miednicy?
Ryzyko, że zmiana w pęcherzu to nowotwór złośliwy jest niestety spore. Jednak bez podstawowych badań trudno jest napisać cokolwiek więcej. Mogę się jedynie domyślać, że jeśli guz w pęcherzu powoduje tak poważne dolegliwości ogólne ( bóle, krwawienia) to może oznaczać to zaawansowany stan chorobowy.
Czekamy na więcej informacji od Ciebie a tymczasem pozdrawiam ciepło, m.
  Temat: Przerzut do węzła chłonnego nadobojczykowego
missy

Odpowiedzi: 196
Wyświetleń: 60658

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2019-06-28, 18:43   Temat: Przerzut do węzła chłonnego nadobojczykowego
Tomuś,
Cytat:
można wtedy powtórzyć schemat adriamycin+cisplatyna czy już się wtedy go nie stosuje bo np. nowotwór mógł się uodpornić?


W przypadku adriamycyny jest coś takiego jak maksymalna dawka życiowa - jej przekroczenie niesie ze sobą bardzo wysokie ryzyko poważnych powikłań kardiologicznych. Czyli lekarz musi dokładnie przeliczyć i sprawdzić ile leku pacjentka otrzymała wcześniej.
Do cisplatyny można wracać o ile nie narobiła zbyt dużych spustoszeń w szpiku i nie pozostawiła poważnych uszkodzeń np. w obrębie nerwów obwodowych.
Jednym słowem - wszystko musi ocenić lekarz pod kątem ewentualnych zysków i możliwych ( niestety) strat.
  Temat: Rak płaskonabłonowy
missy

Odpowiedzi: 29
Wyświetleń: 2107

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2019-06-28, 18:15   Temat: Rak płaskonabłonowy
quisque,
Generalnie immunoterapia nie jest stosowana obecnie jako leczenie uzupełniające po operacji. Immuno jest dostępna w tzw. I i II linii leczenia ( jak pisał trev), ale to w przypadku raka nieoperacyjnego bądź w stadium uogólnienia.

Cytat:
Kryteria kwalifikowania chorych na niedrobnokomórkowego raka płuca do leczenia pierwszej linii(chorzy wcześniej nie poddawani systemowemu leczeniu z powodu zaawansowanego nowotworu) –pembrolizumab:
-zaawansowanie kliniczne w stopniu IV

Cytat:
Kryteria kwalifikowania chorych na niedrobnokomórkowego raka płuca do leczenia drugiej linii (chorzy z niepowodzeniem wcześniejszej chemioterapii wielolekowej z udziałem pochodnych platyny lub monoterapii stosowanej z powodu zaawansowanego nowotworu) z zastosowaniem niwolumabu w raku płaskonabłonkowym (niezależnie od stopnia ekspresji PDL1)oraz atezolizumabu w raku płaskonabłonkowymlub niepłaskonabłonkowym:
-zaawansowanie miejscowe (stopień III –z wyjątkiem przypadków, w których możliwe jest zastosowanie radiochemioterapii,radioterapii lub chirurgicznego leczenia) lub uogólnienie (stopień IV)

http://onkologia-online.p...04.30/b/b.6.pdf
  Temat: Mięsakorak trzonu macicy i wznowa raka piersi
missy

Odpowiedzi: 51
Wyświetleń: 16999

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2019-06-28, 17:05   Temat: Mięsakorak trzonu macicy i wznowa raka piersi
celina,
Cytat:
oprócz podania łyka wody i poprawienia poduszki nic nie mogę zrobić


Dzięki takiemu "nic" Mamie jest wygodniej, lepiej. Twoja obecność i gotowość do pomocy są teraz najważniejszą sprawą. Nie masz wpływu na rozwój choroby, ale będąc przy Mamie dajesz Jej swoją miłość, to nie jest "nic". Czuwanie przy osobie umierającej może być albo strasznie nierealne ( nie wierzymy w to co się dzieje, czekamy na poprawę, szukamy sposobów na wzmocnienie chorego) albo odwrotnie - realne aż do bólu. Bez względu na to jakie odczucia Ci towarzyszą pamiętaj, że są one normalne, to Twoje autentyczne emocje.

Teraz tylko dopytam: czy oprócz Matrifenu Mama dostaje jakieś inne leki? Jeśli zauważasz niepokój to naprawdę warto poprosić HD aby dodali coś łagodzącego lęk, pogłębiającego sen. Masz łatwy kontakt z HD, możesz do nich zadzwonić? Nie wiem co prawda czy będziecie miały z Mamą wystarczająco dużo czasu aby zmienić lub dodać leki bo z Twojego opisu wnioskuję, że stan Mamy zmienia się bardzo dynamicznie. Niemniej warto spróbować, może uda się jeszcze trochę ulżyć Mamie. Natomiast kroplówka nawadniająca w momencie wygaszanie przez organizm swoich funkcji nie jest dobrym pomysłem - jeśli Mama przestanie pić to zwilżaj często wargi bo uczucie suchości na ustach i wewnątrz jamy ustnej jest niezwykle przykre dla chorego.
Pamietaj, że Mama może nie mieć już siły aby mówić wyraźnie co i jak mocno Ją boli - lepiej reagować na to co obserwujesz. Jeśli uważasz, że Mama nadal odczuwa ból to koniecznie zgłoś to lekarzowi, nie ma co się wstrzymywać z dodaniem odpowiedniego leku o ile lekarz uzna to za wskazane.
Pozdrawiam, m.
 
Strona 1 z 242
Skocz do:  


logo

Statystki wizyt z innych stron
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group