DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna

Logo Forum Onkologicznego DUM SPIRO-SPERO
Forum jest cz?ci? Fundacji Onkologicznej | przejdź do witryny Fundacji

Czat Mapa forum Formularz kontaktowyFormularz kontaktowy FAQFAQ
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  AlbumAlbum
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Znalezionych wyników: 1069
DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna
Autor Wiadomość
  Temat: Naciekający rak podstawnokomórkowy
missy

Odpowiedzi: 9
Wyświetleń: 406

PostDział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka   Wysłany: 2020-01-22, 20:58   Temat: Naciekający rak podstawnokomórkowy
Radykalne wycięcie powinno zakończyć sprawę. Potem sensowne kontrole.
  Temat: Przerzut do węzła chłonnego nadobojczykowego
missy

Odpowiedzi: 236
Wyświetleń: 72160

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2020-01-20, 11:39   Temat: Przerzut do węzła chłonnego nadobojczykowego
Przykro mi bardzo... Przyjmij wyrazy szczerego współczucia.
  Temat: Przerzut do węzła chłonnego nadobojczykowego
missy

Odpowiedzi: 236
Wyświetleń: 72160

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2020-01-05, 16:29   Temat: Przerzut do węzła chłonnego nadobojczykowego
Tomuś,
Jak się czuje Mama? Co u Was słychać?
  Temat: rak płaskonabłonkowy trójkąta zatrzonowcowego
missy

Odpowiedzi: 154
Wyświetleń: 22555

PostDział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi   Wysłany: 2020-01-05, 16:19   Temat: rak płaskonabłonkowy trójkąta zatrzonowcowego
Janku1,

Neuropatia to uszkodzenie nerwu/nerwów. Powody mogą być przeróżne. U Ciebie przyczyną jest wcześniejsze leczenie czyli chemioterapia.

Do ewentualnej regeneracji nerwów potrzebny jest czas. Leki takie jak Lyrica bądź Gabapentin pomagają niwelować odczuwalne skutki uszkodzenia nerwów ( ból, pieczenie, itd.), nie działają jednak „cudotwórczo” na same nerwy.
I niestety nie zawsze jest to leczenie skuteczne.

Inna sprawa, że Ty krótko stosowałeś Lyricę - pisałeś o niej w grudniu a teraz masz już kolejny, nowy lek. Na ich działanie trzeba poczekać. Musi upłynąć przynajmniej kilka miesięcy od chemioterapii, żeby organizm dał radę sam pewne uszkodzenia naprawić. A w tym czasie warto wspomagać się przepisanym lekiem, żeby zmniejszać przykre odczucia w dłoniach i stopach.
Pewnie nie brzmi to super optymistycznie, ale taka jest prawda o neuropatiach polekowych - czasem ustępują szybciej, czasem później, czasem reagują na leczenie a czasem w niewielkim stopniu. Bardzo trudno mi powiedzieć jak będzie w Twoim przypadku - na pewno teraz jest zbyt wcześnie, żeby jednoznacznie coś powiedzieć.
Musisz dać sobie - a w zasadzie swoim nerwom - czas.

Pozdrawiam najserdeczniej.
  Temat: Przerzut do węzła chłonnego nadobojczykowego
missy

Odpowiedzi: 236
Wyświetleń: 72160

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2019-12-26, 14:47   Temat: Przerzut do węzła chłonnego nadobojczykowego
Tomuś,
Co do gwałtownych ataków bólowych to obawiam się, że mogą to być tzw.bóle końca dawki. Oznacza to, że podstawowe leczenie przeciwbólowe nie jest wystarczające - koniecznie trzeba zmodyfikować albo dawkę leku albo czas podawania. Na pewno nie można czekać na te ataki z przygotowanymi innymi lekami do podawania doraźnego, ratunkowego.
Konieczna jest pomoc specjalisty i ustalenie odpowiedniej i skutecznej podstawowej terapii przeciwbólowej.

Litania i Ola Olka pisały Ci już o bardzo istotnej pomocy HD.
Ja rozumiem, że Ty masz wielkie chęci i możliwości ogarniania wielu problemów, ale pewne sprawy trzeba oddać w ręce fachowców. Leczeniem bólu nowotworowego zajmują się na co dzień lekarze med.paliatywnej. Naprawdę nie warto czekać ze zgłoszeniem się do HD.
Dodatkowo uzyskacie tam pomoc w kwestii okropnie ciężkich dla chorego skutków ubocznych stosowania opioidów - chodzi o zaparcia. Profilaktyka przeciwzaparciowa powinna być włączona razem z rozpoczęciem stosowania tych leków.
Cytat:
Najczęściej obserwowanymi działaniami niepożądanymi opioidów są zaparcia stolca i inne objawy poopioidowych zaburzeń jelitowych. Od początku leczenia opioidami zwykle konieczne jest profilaktyczne stosowanie drogą doustną leków przeczyszczających osmotycznych (makrogol lub laktuloza), samodzielnie lub w skojarzeniu ze środkami drażniącymi (pochodne senesu lub bisakodyl), niekiedy również drogą doodbytniczą (np. czopki glicerynowe).


http://onkologia.zaleceni...ch_20190214.pdf str.11

Dodatkowym problemem jest ograniczona aktywność chorych i często mała ilość pokarmu (brak apetytu, obawy chorych), to też nie pomaga w przywracaniu i utrzymywaniu prawidłowej perystaltyki jelit.

Co do problemów z wynikami wątrobowymi i zażółceniem twarzy - opisany w MRI naciek nowotworowy w obrębie głowy trzustki mógł zacząć powodować problemy w przepływie żółci przez przewód wspólny żółciowy. Rezonans z listopada pokazał problem z przewodem trzustkowym ( poszerzenie) - te wszystkie struktury są dosłownie tuż obok siebie i pojawienie się wyraźnych objawów klinicznych może oznaczać lokalne pogorszenie sytuacji ( powiększenie nacieku, okolicznych węzłów chłonnych?).
Co do zasadności wykonywania jakiegokolwiek zabiegu chirurgicznego powinien wypowiedzieć się wyłącznie specjalista - i to po obejrzeniu aktualnych wyników badań obrazowych i po ocenie stanu ogólnego pacjenta. Jeżeli Mama ma aktualnie problem z prawidłową morfologią ( tylko hemoglobina jest niska czy inne parametry też poniżej normy?) to decyzja o zabiegu chirurgicznym nie jest taka łatwa.

Wiem, ze chcesz zrobić wszystko co możliwe - i robisz to bez przerwy, naprawdę. Ale kolejna linia chemioterapii paliatywnej nie musi niestety być tak skuteczna jak pierwsza. I organizm też ma swoje ograniczenia.
Mam nadzieję, że onkolog wszystko z Wami przedyskutuje a Ty z kolei bez odwlekania zapiszesz Mamę do HD.

Pozdrawiam ciepło.
  Temat: Przerzut do węzła chłonnego nadobojczykowego
missy

Odpowiedzi: 236
Wyświetleń: 72160

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2019-12-14, 22:39   Temat: Przerzut do węzła chłonnego nadobojczykowego
Jak rozumiem to nie jest przerzut tylko patolog ocenił guz z dwunastnicy jako zmianę pierwotną.
Hm...
Kiedy ostatnio robiono Mamie endoskopię obejmującą dwunastnicę? Czy wcześniej ograniczano się do badania żołądka jedynie?
Nie można ( niestety) otworzyć żadnych starych załączników.. A chcę zapytać czy wynik histpat z wyciętego węzła nadobojczykowego nie był podobny lub identyczny z obecnym?

Bardzo zagadkowe to wszystko. Niemniej przerzut do nadobojcza z górnego odcinka ukł.pokarmowego wydaje się być trochę bardziej prawdopodobny niż z trzonu macicy.

Jeżeli lekarze potwierdzą, że dwunastnica jest punktem wyjścia zmian nowotworowych to sądzę, że operacja niekoniecznie będzie rozważana ( ze względu na zaawansowanie nowotworu - np.przerzuty w węzłach zaotrzewnowych). Ale być może lekarze uznają, że ze względu na ryzyko niedrożności ( guz w dwunastnicy) taki zabieg ratujący jest jednak wskazany.
Trudno mi cokolwiek napisać, mam nadzieję, że otrzymaliście już konkretne propozycje.
Sytuacje jest naprawdę trudna.
  Temat: Czerniak - przerzut w węzłach chłonnych
missy

Odpowiedzi: 192
Wyświetleń: 73402

PostDział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka   Wysłany: 2019-12-13, 13:55   Temat: Czerniak - przerzut w węzłach chłonnych
http://onkologia-online.p...0.23/b/b.59.pdf

Od str.5
  Temat: Rak nosogardła - guz szyi przerzutowy
missy

Odpowiedzi: 180
Wyświetleń: 77896

PostDział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi   Wysłany: 2019-11-29, 23:10   Temat: Rak nosogardła - guz szyi przerzutowy
meteor,
Te zastrzyki pobudzają namnażanie jednej przede wszystkim linii leukocytów ( granulocytów) i powodują ich szybkie wyrzucenie do krwi obwodowej.
To jest takie „opróżnianie zapasów” szpiku, naruszanie jego rezerw. I dlatego nie można zbyt ostro i często go w ten sposób stymulować.
Lekarze postępują bardzo rozważnie łącząc wyważone podawanie czynnika wzrostu granulocytów z wymaganymi wlewami cisplatyny - nikt nie chce przemęczyć Twojego szpiku ani zbyt agresywną chemią, ani nieodpowiednim stosowaniem innych leków.

Odpoczywaj, jedz porządnie i zbieraj siły do kolejnych wlewów :)

Pozdrawiam najserdeczniej.
  Temat: Rak pęcherza moczowego u taty (66l)
missy

Odpowiedzi: 14
Wyświetleń: 4447

PostDział: Nowotwory układu moczowo-płciowego   Wysłany: 2019-11-29, 22:30   Temat: Rak pęcherza moczowego u taty (66l)
g0sia,
Co do urologów-onkologów to sprawdź dostępne terminy w ECZ w Otwocku:
https://ecz-otwock.pl/298/zespol-urologow-ou-ecz--ku-cmkp

Na forum polecano też wielokrotnie dr Rogowskiego, dr Wiechno, dr Sosnowskiego ( wszyscy z W-wy).

Na pewno niepokojąca jest częstotliwość nawrotów w pęcherzu, brak stwierdzenia błony mięśniowej w histpacie ( wymagany warunek wiarygodnego wyniku i realnego zaawansowania) oraz progresja z G1 na G2.
Myślę, że na pewno warto postarać się teraz o dodatkową konsultację i upewnić co do sposobu leczenia.
  Temat: Rak pęcherza moczowego u taty (66l)
missy

Odpowiedzi: 14
Wyświetleń: 4447

PostDział: Nowotwory układu moczowo-płciowego   Wysłany: 2019-11-26, 15:51   Temat: Rak pęcherza moczowego u taty (66l)
g0sia,
Radiolog opisujący TK nie jest pewien czy powiększenie prostaty wynika z procesu nowotworowego powstałego w jej miąższu czy może jest to naciek od strony pęcherza moczowego. Czy lekarz zlecający badanie widział juz opis? Czy Tata jest pod opieką onkologa?
Czy dobrze rozumiem, że po kolejnych Turbt Tata nie miał żadnego leczenia dopęcherzowego ( wlewki chemioterapeutyków, BCG?)? Czy były jakieś przeciwwskazania?

Już w marcu podawałaś wynik histpat po kolejnej cystoskopii mówiący o naciekaniu stercza - nie wiem jednak czy oznacza to, że pobrano wycinki faktycznie z samej prostaty czy raczej chodzi o sterczowy odcinek cewki moczowej. Tak czy inaczej obecny obraz TK budzi podejrzenie rozszerzenia się zasięgu choroby nowotworowej. W tej sytuacji leczenie radykalne ( jeśli Tata się kwalifikuje) jest postępowaniem zgodnym z Zaleceniami:
Cytat:
Zasadniczym wskazaniem do radykalnego wycięcia pęcherza jest rak naciekający błonę mięśniową pęcherza (T2–T4a, N0–NX, M0). Inne wskazania obejmują guzy powierzchowne dużego ryzyka (T1G3 oraz Tis oporny na terapię BCG) i rozległe zmiany brodawczakowate, których nie można wyleczyć metodami oszczędzającymi pęcherz moczowy. Cystektomia ratująca jest wskazana u chorych, u których leczenie zachowawcze nie jest skuteczne.

http://onkologia.zaleceni...go_20130301.pdf str.363

Operacja radykalna to bardzo poważny zabieg chirurgiczny, niemniej jeśli jest możliwy do wykonania u Taty to nie należy opóźniać tego rodzaju leczenia.

Pozdrawiam serdecznie.
  Temat: rak płaskonabłonkowy trójkąta zatrzonowcowego
missy

Odpowiedzi: 154
Wyświetleń: 22555

PostDział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi   Wysłany: 2019-07-06, 18:03   Temat: rak płaskonabłonkowy trójkąta zatrzonowcowego
Tak, stwierdzenie o braku obecności struktur patologicznych w jamie ustnej i w gardle oznacza, że chemia jest skuteczna.
Zacienie zatoki szczękowej, która poprzednio miała pogrubioną błonę śluzową, oznacza, że najprawdopodobniej jest tam płyn/stan zapalny.
  Temat: Przerzut do węzła chłonnego nadobojczykowego
missy

Odpowiedzi: 236
Wyświetleń: 72160

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2019-07-06, 17:57   Temat: Przerzut do węzła chłonnego nadobojczykowego
Tomuś,
Podziwiam szczerze Twoją troskę i zaangażowanie w walkę o zdrowie Mamy, ale...
Nie obraź się - mam po prostu nadzieję, że w tym całym super zdrowym i dosuplementowanym trybie życia przewidujesz dla Mamy też tzw. życie po swojemu, życie "po prostu". Absolutnie niczego z Twoich działań nie neguję, ale wiem, że często chorzy starają się w pewnym sensie "stanąć na wysokości zadania" spełniając oczekiwania rodziny co do sposobu dbania o zdrowie. Po ciężkich chwilach związanych z leczeniem często największym marzeniem chorego jest spokój i wolność, nie robienie niczego co o chorobie przypomina.

Mam nadzieję, że właściwie odbierzesz moje słowa - jedynie jako pewną podpowiedź a nie krytykę.
Pozdrawiam serdecznie.
  Temat: Czerniak przerzut do skóry pleców nieznanego pochodzenia.
missy

Odpowiedzi: 265
Wyświetleń: 81688

PostDział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka   Wysłany: 2019-07-04, 16:19   Temat: Czerniak przerzut do skóry pleców nieznanego pochodzenia.
szczecha,
Nie wydaje mi się aby onkolog był szczególnie zainteresowany taką przypadłością - nawet jeżeli jest ona skutkiem ubocznym terapii onkologicznej. Nie wiem zresztą czy ogniskowa neuropatia podpada pod ujętą w skutkach ubocznych nivolumabu neuropatię obwodową. Jako posiadaczka dwóch ( zoperowanych ze skutkiem pozytywnym) cieśni wiem od swojego chirurga ręki, że przyczyny ZCN nie są łatwe do określenia.
Jeżeli w wyniku badania przewodnictwa nerwowego masz napisane, że stwierdzono ogniskową neuropatię w obrębie kanału nadgarstka to jest to b.konkretny opis.
Można oczywiście zrobić usg obu nadgarstków, żeby potwierdzić istnienie przewężenia nerwu pośrodkowego w kanale nadgarstka, ale to zawsze jakiś niemały koszt no i nie każdy radiolog umie precyzyjnie dignozować ten wycinek narządu ruchu :)
Do listopada trochę czasu jeszcze - może warto poszukać chwilowej pomocy fizjoterapeutycznej? Dobry, wyszkolony fizjoterapeuta będzie na pewno umiał Ci choć trochę ulżyć poprzez neuromobilizację nerwu pośrodkowego oraz rozluźnianie samego nadgarstka. Wiem też, że czasem dobre efekty daje zażywanie Alanervu ( ja sama nie stosowałam).
Ściskam mocno, M.
  Temat: Przerzut do węzła chłonnego nadobojczykowego
missy

Odpowiedzi: 236
Wyświetleń: 72160

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2019-06-28, 17:43   Temat: Przerzut do węzła chłonnego nadobojczykowego
Tomuś,
Cytat:
można wtedy powtórzyć schemat adriamycin+cisplatyna czy już się wtedy go nie stosuje bo np. nowotwór mógł się uodpornić?


W przypadku adriamycyny jest coś takiego jak maksymalna dawka życiowa - jej przekroczenie niesie ze sobą bardzo wysokie ryzyko poważnych powikłań kardiologicznych. Czyli lekarz musi dokładnie przeliczyć i sprawdzić ile leku pacjentka otrzymała wcześniej.
Do cisplatyny można wracać o ile nie narobiła zbyt dużych spustoszeń w szpiku i nie pozostawiła poważnych uszkodzeń np. w obrębie nerwów obwodowych.
Jednym słowem - wszystko musi ocenić lekarz pod kątem ewentualnych zysków i możliwych ( niestety) strat.
  Temat: Mięsakorak trzonu macicy i wznowa raka piersi
missy

Odpowiedzi: 51
Wyświetleń: 18640

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2019-06-27, 16:16   Temat: Mięsakorak trzonu macicy i wznowa raka piersi
celina,
Napisałaś, że Mama jest w fazie terminalnej - to co opisujesz to odchodzenie, po kolei przestają pracować narządy wewnętrzne.
Jeśli Mama nie je to nie ma też za bardzo co wydalać więc podawanie laktulozy za wszelką cenę nie jest teraz raczej najważniejsze. Poza tym laktuloza nie ma wpływu na rozrost guzów uciskających jelita.
Mama może wkrótce nie być w stanie podnieść się z łóżka do łazienki - czy HD przygotowało Cię na do zakładania pampersów?
Jak wygląda sprawa z piciem płynów, tzn. ile mniej więcej Mama wypija w ciagu doby? I czy ilość wydalanego moczu jest w miarę normalna czy jest go o wiele mniej albo ma inny niż zwykle kolor lub zapach?
Zdecydowanie nie zostawiałabym Mamy samej w tej chwili, może np. upaść podczas wstawania. Jeśli musisz wyjść to może jest ktoś inny kto chwilę podyżuruje przy Mamie? Nie wiem czy stan obecny potrwa dłużej czy pogorszenie nastąpi nagle - na to pytanie być może precyzyjniej odpowie Ci lekarz z HD, który się Mamą opiekuje. Niemniej sytuacja jest bardzo poważna i, jak sama zapewne przeczuwasz, Mama wkrótce odejdzie. Spróbuj w miarę możliwości zorganizować opiekę tak aby nie była sama.
Myślę o Was serdecznie, trzymaj się jakoś.
 
Strona 1 z 72
Skocz do:  


logo

Statystki wizyt z innych stron
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group