Jesteśmy po kolejnych badaniach - tym razem już obu nowotworów i nadal jest w porządku!!!! na początku stycznia pierwsze od czasu zakończenia radio prześwietlenie klatki piersiowej - trochę strach no ale!! nie pierwszy i nie ostatni raz to uczucie we mnie i w całej naszej rodzinie.
Mama jest prawie rok od zakończenia naświetlań gardła i nadal mamy skutki uboczne że tak powiem tradycyjne tj.: suchość w gardle ( butelka z wodą na stałe zagościła w torebce), obrzęk podgardla który zmienia się w zależności od pory dnia i w ogóle od dnia, co jakiś czas zbierająca się w gardle flegma...choć w porównaniu z flegmę zaraz po radioterapii to prawie żaden dyskomfort.
Poza tym jest w porządku i próbujemy się cieszyć każdym dniem.
Teraz święta więc mama cieszy się bardziej - kocha ten czas i może przygotować wigilie samodzielnie...!! ma więcej sił i powolutku przybiera na wadze.
Wszystkim Państwu skoro już o świętach mowa chciałabym życzyć zdrowia i szczęścia - nie wypada w tym miejscu przecież pisać o pieniądzach czy czymkolwiek innym!
Pięknego Nowego Roku - w spokoju o zdrowie!! A aaaa...i wygranych wszystkich bitew i wojen które być może przyjdzie nam toczyć!! sił, wsparcia i jeszcze raz mnóstwa ZDROWIA!!!!
Parę bardzo dobrych informacji: mama podniosła się na duchu - i to bardzo. Dobre wyniki - świetne samopoczucie - zdrowy umysł:)- tak to działa u nas! Mama jest po kolejnej mammografii, tomografii głowy i szyi i jest w porządku. Co prawda następne badanie ma już na 2 tygodnie ale ja jestem dobrej myśli, nie może być inaczej. 30 kg, które zgubiła podczas leczenia powolutku jej się pojawiają, ale takie wiadomości tylko cieszą...jak się okazuje paradoksalnie lepiej tyć niż chudnąć. Wszystkim, którzy czytają te wpisy chce "powiedzieć", że życie nawet po takiej ciężkiej chorobie jest bardzo wyjątkowe i trzymam bardzo mocno kciuki za wszystkich zmagających się z nowotworami...dużo sił życzę i wytrwania. pozdrawiam serdecznie.
Świetnie, że dzielicie się z nami tą informacją, bo to dodaje wielu osobom otuchy, nadziei, ale i radości.
Mama okazała się być tytaniczną osobą. Nie traćcie jednak czujności. Przejście takiego leczenia rodzi traumę i uważnie przypatrujcie się kondycji psychicznej Mamy.
Mama jest 2lata po radioterapii gardla. Suchosc obecna,lepsze i gorsze dni w checi na jedzenie. Waga utrzymana,prawidlowa.wyniki podstawowe morfologii w porzadku. Ostatnie dobre wyniki tomografii w listopadzie. Informacja z wczoraj...mama ma lekko opuchnieta szyje jednej strony.do tej pory tego nie bylo. No i standardowo zawital strach.czy to zawsze musi byc w tych oolicznosciach zly znak?
czy to zawsze musi byc w tych oolicznosciach zly znak?
Przede wszystkim trzeba to sprawdzić jak najszybciej, chociażby na szybko usg tej okolicy. Czy zły znak?, nie wiem ale przy pacjentach onkologicznych trzeba szybko reagować i szybko sprawdzać żeby czegoś nie zaniedbać bo niestety ryzyko istnieje.
Coż, na forum nie ocenimy. Co prawda odległe skutki radioterapii to częste zjawisko ( nie zawsze „zapowiadane” przez lekarzy), ale oczywiście czujność onkologiczna zawsze obowiązuje.
Jeśli nic się nie zmieni to na pewno warto zrobić jak napisała marzena66. Albo laryngolog najpierw.
Na usg jestesmy umowieni w te srodek rano. Dzis sie mocno przyjrzałam tej opuchliznie na spokojnie i ... ta lekka opuchlinza jest wyraznie na zyle ( moze to tetnica glowna ) po lewej stronie na wysokosci konca szyi. Wyraznie widac ze to jest na zyle..a moze to sama zyla, bo procz zmiany w wygladzie jest jeszcze bardziej fioletowy kolor...prawie tak jak po nieudanym pobraniu krwi..tak jakby krwiak na zyle. oczyiwscie jest to opis moj tj.laika... w dotyku nie ma wyczuwalnego zgrubienia przypominającego mi twardy wezel - jak to bylo na początku naszej drogi z chorobą - przypomne ze historia z rakiem rozpoczela sie u mamy wlasnie twardymi powiekszonymi wezlami. no nie wiem...czekam do srody.
dziekuje za wszelkie sugestie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum