www.jco.org "ten-year survival in patients with BRCA-1 - negative and BRCA-1 Positve breast cancer. artykuł z sierpnia 2013 r
W poznaniu na przykład jest tak, że przy WCO nie ma poradni genetycznej- więc znam pacjentki, które w ogóle nie miały badań genetycznych bo nie wiedziały, bo nikt im nie powiedział....więc pewnie różnie to wygląda...
Napisz o tych mikroelementch, podaj zwłaszcza jeżeli będą przy wynikach zakresy referencyjne. Nie rozumiem dlaczego nie mogłabyś pisać, każda wiedza jest przydatna.
http://www.selenowanie.pl/?page_id=318 to jest strona gdzie można znaleźć informacje.
Szkolenie wraz z badaniem poziomu mikroelementów (selen, magnez, żelazo, cynk) jest bezpłatne. Zakresy referencyjne mają być podane ponieważ zarówno niedobór mikroelementów ale również ich nadmiar nie jest dobry dla organizmu. Ale o tym będę mogła napisać jak dostanę wyniki.
Zastanawia mnie tylko to, że na szkoleniu jest max 15-20 osób. Szkolenie odbywa się raz, dwa razy w miesiącu. Dlaczego tak rzadko i dlaczego tak mało osób jeszcze o tym wie...
Bo powiązanie niedoboru mikroelementów z rakiem jest ciągle na etapie sprawdzania teorii (nt selenu jest trochę więcej wskazań niż do reszty). A jeżeli nie ma twardych danych statystycznych to ciągle to jest kwestia zwolenników i przeciwników. Trudno jednoznacznie udowodnić że wyrównanie poziomu mikroelementów zapobiega?, spowalnia?, leczy? raka. Więc jest to pewnie adresowane do ograniczonej grupy osób które chcą zrobić wszystko żeby ich organizm dobrze funkcjonował. W sporcie wyczynowym też są robione takie badania i dietetycy mają na ten temat sporą wiedzę. Nie wiem dlaczego w Polsce tak trudno znaleźć dietetyka zajmującego się chorymi na raka. To jest bardzo specjalistyczna i rozległa wiedza. Czytam BreastCancer Forum i bardzo im zazdroszczę że onkolog kieruje pacjentki do dietetyka który im ustawia produkty uwzględniając leczenie i typ nowotworu(TAK!!!). Ale możemy tylko pozazdrościć i starać się o to co możliwe tu i teraz. Powodzenia
Profesor opierał się właśnie na statystykach więc może wiedzą już coś więcej....? bo to sa jakieś podsumowania badań zakończonych w zeszłym miesiącu o ile dobrze zrozumiałam. Suplementacja selenem ma zmniejszać ryzyko zachorowania. Czy wspomaga leczenie tego nie wiadomo... Ale selen -czy ten organiczny z apteki,czy taki wyprodukowany z suszonych borowików bardziej do mnie przemawia niż inne "specyfiki", którymi firmy próbują zedrzeć kasę z chorych. także czekam na wyniki
wątpię, że zalecane dwie krople dziennie mogą na cokolwiek wpłynąć. Dodatkowo trzeba by było non stop monitorować poziom selenu w organizmie tak aby było w sam raz. Niby jest to skierowane na takich jak ja, może spróbuję, ale nie wiązałabym z tym wielkich nadziei. 50 zł na pół roku, małe ryzyko strat finansowych.
Jesień nie wpływa na mnie zbyt dobrze....
Po ostatnim spotkaniu z profesorem który po pytaniu o zajęte węzły chłonne zapytał czy zdaję sobie sprawę , że rokowania nie są za dobre....zastanawiam się czy profilaktyczna mastektomia w ogóle ma sens...Bo i tak coś się przywlecze... co zaboli mnie głowa )a ostatnio zdarza się to często gdyż mam niekiedy ciśnienie 85/53), zastanawiam się czy to nie przerzuty....
Gdzie nie spojrzę tam rak, przerzuty, przegrana walka.....
najchętniej wzięłabym jakąś chemię "zapobiegawczo"....
Rezonans mam 26 listopada.
I podobno profesor wysłał mi skierowanie na operację....także od razu skonsultuję sprawę z chirurgiem Poza tym dzisiaj znajoma miała dokładnie tę samą operację. W sobotę Ją odwiedzę (mam nadzieję że się nie wystraszę )
jestem po rozmowie z chirurgiem, który mnie operował. W lutym mam operacje- mastektomia profilaktyczna i rekonstrukcja obu piersi. Udało się
Do tego w lutym przyjeżdża na warsztaty dotyczące rekonstrukcji piersi lekarz Niemiec, zajmujący się tą dziedziną na co dzień-( niestety z wrażenia zapomniałam nazwiska ) i będzie mnie operował z moim lekarzem. Taki jest plan
to chyba fajnie
ja dzisiaj chciałam się zapisać na badanie cycuszków ale tylko nerwów straciłam
panie zapisujące powiedziały ze jak guza nie mam wyczuwalnego to mam iść prywatnie bo na fanaberie oni nie piszą
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum