Komentarze nie związane bezpośrednio z historią choroby znajdują się => w tym wątku <=
Na wstępie dodam , że od 6 lat należę do poradni genetycznej ze względu na występowanie nowotworów w rodzinie.
Babcia ze strony taty i jej siostry zmarły na raka piersi w wieku ok 40 lat,
moja mama zachorowała na raka piersi w wieku 48 lat (rak przewodowy inwazyjny, G3),
mamy brat zmarł na raka płuc ,
a jego córka w wieku 34 lat zachorowała na nowotwór piersi jest w trakcie chemioterapii (carcinoma ductale invasivum G3, pT2, ).
Gen BRCA -1 nie jest u mnie uszkodzony.
mam 32 lata.
przy badaniu piersi w lipcu wykryłam niewielką zmianę - z opisu usg; zmiana hypoechogenna 6 mm (węzeł chłonny z zatartą zatoką?)
nie wykazano charakterystycznego spectrum w badaniu PD - zalecane PCI.
rozpoznanie cytologiczne: fragmenty tkanki tłuszczowej oraz nieliczne limfocyty.
Lekarz kazał przyjść za miesiąc do kontroli.
Po dwóch tygodniach wyczułam druga zmianę więc wróciłam na usg.
Ponieważ obraz był niespecyficzny lekarz zlecił mammografię - niestety i tu obraz niespecyficzny.
opis z usg i mammografii: nie stwierdzam mikrozwapnień.
Obie zmiany mają charakter zmian litych o niejednorodnej echogeniczności, dobrze unaczynionych.
w sąsiedztwie kilka zmienionych wtórnie węzłów chłonnych wewnątrzpiersiowych o sr do 4 mm, podobne węzły chłonne w obrębie dołu pachowego .
w obrębie górno zewnętrznej cwiartki kilka drobnych 2-3 mm ognisk hypoechogennych o strukturze podobnej do dostępnych klinicznie zmian.
obraz usg podejrzany, wymaga różnicowania pomiędzy rozrostem neo a nietypowo przebiegającym stanem zapalnym.
Zalecenie pilnego wykonania tomografii NMR przed wdrożeniem procedur inwazyjnych. ( to było ok 20 września)
zrobiłam jeszcze badania krwi , łącznie z OB, AlAT, AspAT, CRP.
Wszystkie badania są w normie, morfologia również.
Trochę podwyższone było CRP ale robiłam to badanie w trakcie przeziębienia więc to by tłumaczyło nieznaczne podwyzszenie.
Rezonans miałam 4 dni temu:
Badanie MR piersi wykonane w sekwencjach T1, STIR i z programem dyfuzyjnym z oceną wzmocnienia kontrastowego.
Badanie wykonane w trybie pilnym - poza cyklem.
W piersi prawej na godz 9 widoczne jest 7 mm policykliczne ognisko ulegające wzmocnieniu kontrastowemu typ II plateau
z hipointensywnymi przegrodami ku tyłowi około 1 cm i przyklatkowo od niego podobna morfologicznie zmiana sr 1 cm z hipointensywnymi przegrodami ,
w otoczeniu tej zmiany widoczny nieregularny obszar wzmocnienia kontrastowego,
który w obszarze przyklatkowym wykazuje krzywą wzmocnienia typu III - podejrzenie zmiany rozrostowej,
w rzucie ogona Spencea widoczne są liczne ogniska niespecyficznego wzmocnienia kontrastowego.
w prawym dole pachowym widoczny okrągły intensywie wzmacniający się węzeł chłonny ś do 9 mm.
w piersi lewej zmian ogniskowych ani obszarów wzmocnienia kontrastowego nie stwierdza się.
wnioski: pierś prawa BIRADS 4c - podejrzenie procesu rozrostowego,
obraz MR moze odpowiadać phyllodes piersi prawej z podejrzeniem o proces złośliwy.
następnego dnia po rezonansie byłam umówiona z chirurgiem onkologiem.
Najpierw zlecił badanie usg w celu sprawdzenia wielkości zmian.
opis z usg: w piersi prawej KGZ zmiany lite hypoechogenne 10 mm, 5 mm , 5 mm oraz kilka mniejszych rozproszonych.
W badaniu CD dobrze unaczynione.
W porównaniu do badania poprzedniego powiększyły się.
w prawym dole pachowym kilka hypoechogennych węzłów chłonnych do 12 mm.
DG ca mammae dex susp. do różnicowania.
Kolejne zlecone badanie to biopsja gruboigłowa z węzła chłonnego. - badanie wykonane na cito wynik powinien być za kilka dni.
Chirurg onkolog powiedział że raczej mam do czynienia z rakiem. Biopsja ma dać odpowiedz na pytanie jakiego typu.
Co do leczenia jeśli potwierdzą się przypuszczenia najpierw zleci chemioterapię, leczenie operacyjne w póżniejszym etapie.
Lekarz mówił jeszcze, że w przypadku gdyby jednak biopsja nie dała wyniku wtedy zostanie usunięta zmiana z tym pobliskim węzłem.
Bardzo proszę o pomoc w interpretacji tych opisów.