1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22

2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.

DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna

Logo Forum Onkologicznego DUM SPIRO-SPERO
Forum jest cz?ci? Fundacji Onkologicznej | przejdź do witryny Fundacji

Czat Mapa forum Formularz kontaktowyFormularz kontaktowy FAQFAQ
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  AlbumAlbum
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Rak jelita grubego - kątnicy
Autor Wiadomość
marzena66 
MODERATOR



Dołączyła: 13 Lip 2014
Posty: 9836
Skąd: gdańsk
Pomogła: 1765 razy


 #301  Wysłany: 2019-03-22, 20:50  


Reszka.78,
Co nie zmienia fakltu, że musi się w tej kwestii wypowiedzieć lekarz, zwłaszcza, że mama ma przeszłość onkologiczną a jak bedzie się coś lekarzowi nie podobało, będzie jakieś ale to wyślę mamę na dokładniejsze badanie, przedyskutujcie z lekarzem ale myślę, że beda to jednak stany zwyrodnieniowe.

pozdrawiam i głowa do góry.
 
Reszka.78 



Dołączyła: 29 Lis 2011
Posty: 948
Pomogła: 136 razy

 #302  Wysłany: 2019-03-22, 20:54  


Dlatego z uwagi na chorobę mamy, trochę mnie to zaniepokoiło. Co prawda, na zapas się martwić nie będę, ale rękę na pulsie trzymać zamierzam. Teraz szukam mamie ortopedy, bo na NFZ, to można miesiącami czekać.

Pozdrawiam serdecznie :)
 
Reszka.78 



Dołączyła: 29 Lis 2011
Posty: 948
Pomogła: 136 razy

 #303  Wysłany: 2021-02-03, 22:43  


Dobry wieczór.

Kochane dziewczyny mamy z pracy, zaciągnęły ją dzisiaj na badania krwi

Hematologia
Morfologia z rozmazem 5DIFF

WBC Leukocyty 8.50 (4.00-8.00) 10x9/L
RBC Czerwone kwinki 4.97 (3.80-5.00) 10x12/L
HGB Hemoglobina 15.7 (12.0-16.0) g/dL
HCT Hematokryt 48.3 (37.0-50) %
MCV Śr. obj. krw. czerw. 97.2 (80.0-98.0) fL
MCH Śr. masa hemog. w krw. czerw. 31.5 (27.0-32.0) pg
MCHC Sr. stęż. hemog. w krw. czerw. 32.4 (30.0-37.0) g/dL
PLT Płytki krwi 259 (140-400) 10x9/L
RDW-SD 52.9 (35.0-56.0) fL
RDV-CV 12.9 (11.5-14.0) %
PDW Ser. rozkł. płytek 16.2 (10.0-18.0) fL
MPV Śr. obj. płytek 9.7 (8.0-12.0) fL
PCT 0.251 (0.108-0.282) %
NEUT# 5.27 (2.00-7.00) 10x9/L
LYMPH# 2.48 (0.8-4.0) 0x9/L
MONO# 0.60 (0.12-1.20) 0x9/L
EO# 0.13 (0.02-0.50) 10x9/L
BASO# 0.02 (0.00-0.10) 10x9/L
NEUT% 61.9 (40.0-70) %
LYMPH% 29.2 (20.0-45.0) %
MONO% 7.1 (3.0-8.0) %
EO% 1.5 (1.0-3.0) %
BASO% 0.3 (0.0-1.0)

Biochemia

Aspat 18.9 (9-25) U/L
Alat 10.8 (7-30) U/L
Lipaza 59 (<=60) U/L
LDH 227 (<248) U/L
ALP 124.7 (53-141) U/L
GGTP 18.4 (<=30) U/l
Albumina 4.39 (3.7-5.3) g/dL
Bilirubina całkowita 0.59 (0.2-1.3) mg/dl
Białko całkowite 6.58 (5.0-8.3) g/dL
Triglicerydy 132.5 (<=150) mg/dl
Glukoza 123.8 (70-99) mg/dl
Magnez 2.43 (1.9-2.5) mg/dl
Mocznik 33.7 (15-38) mg/dl
Azot.mocznika(BUN) 15.7 (7.0-20.1) mg/dl
Kreatynina 1.06 (0.5-1.1) mg/dl
Klirens kreatyniny GFR 55 (>=60) ml/min/1.73m2

Sód 137.5 (135-145) mmol/l
Potas 4.18 (3.8-5.5) mmol/l
Chlorki 105.6 (95-105) mmol/l
Wapń 8.6 (8.6-10.3) mg/dl
Fosfor 3.91 (2.6-4.5) mg/dl

Pozdrawiam serdecznie.
 
Reszka.78 



Dołączyła: 29 Lis 2011
Posty: 948
Pomogła: 136 razy

 #304  Wysłany: 2021-08-18, 14:18  


Dzień dobry.

Mama w końcu wybrała się do lekarza. Niestety dopiero odejście przyjaciółki, nakłoniło ją do zainteresowania poważniejszego swoim zdrowiem. Dzisiaj odebrała wyniki zleconego badania krwi. Nie jestem ich pewna, niezbyt mi się podobają...





 
missy 
MODERATOR



Dołączyła: 05 Paź 2014
Posty: 4909
Skąd: Trójmiasto
Pomogła: 1262 razy


 #305  Wysłany: 2021-08-29, 14:47  


Reszka.78,
Co dokladnie Cię martwi?

Podwyższona Hg i hematokryt mogą być skutkiem kiepskiego nawodnienia, podobnie wyniki nerkowe - bo rozumiem, że mama nie ma stwierdzonej żadnej choroby nerek?
Niech mama pije więcej i powtórzcie morfologię plus kreatynina i eGfr.
Cholesterol i glukoza są dosyć typowo podwyższone, to zapewne kwestia diety.

Jedyne co naprawdę trzeba szybko skonsultować z lekarzem to niziutkie TSH - czy mama ma jakieś dolegliwości typu kołatanie serca, uczucie gorąca, niepokój, problemy z jelitami?
 
Reszka.78 



Dołączyła: 29 Lis 2011
Posty: 948
Pomogła: 136 razy

 #306  Wysłany: 2021-08-29, 17:48  


Dzień dobry Missy :)

Dokładnie niepokoi mnie to co wymieniłaś, ale doczytałam i zmuszam mamę do przyjmowania większej ilości płynów. Trochę to obniżone MCHC, chociaż wiem, że to obniżenie wręcz znikome i powinno się kompletnie nie przejmować.
Na nerkach wyszło, że ma torbieliki, więc mam pełną świadomość, że nerki nie do końca działają prawidłowo. Tym bardziej się przejmuję wszelkimi nieprawidłowościami.

I właśnie martwi mnie najbardziej to TSH. Kołatanie serca, niepokój - zgadza się. Problemy z jelitami miewa, ale to miała zawsze, nie dość, że kawałek jej tych jelit wycieli, to ma zespół jelita drażliwego.
Co do uczucia gorąca to nie, wręcz przeciwnie, częściej skarży się na to, że jej zimno.

Pozdrawiam serdecznie.
 
missy 
MODERATOR



Dołączyła: 05 Paź 2014
Posty: 4909
Skąd: Trójmiasto
Pomogła: 1262 razy


 #307  Wysłany: 2021-08-29, 18:03  


Niemądrze zapytałam o te jelita w kontekście choroby podstawowej, ale wstyd 😳

Chodziło mi o takie nawracające biegunki spowodowane nadczynnością tarczycy. Trzeba sprawdzić jeszcze pozostałe hormony tarczycowe, T3 i T4 no i usg tarczycy. I oczywiście endokrynolog.
 
Reszka.78 



Dołączyła: 29 Lis 2011
Posty: 948
Pomogła: 136 razy

 #308  Wysłany: 2021-08-29, 18:16  


Oj tam, oj tam, kto pyta, nie błądzi :tull:

A to rzeczywiście, biegunki się zdarzają. Może nie tyle ilościowo - w sensie częstotliwości korzystania z toalety - co właśnie, że ma luźne, a czasem wodniste wypróżnienia.

Na szczęście mama w końcu zdecydowała się na chodzenie do lekarza, więc namówię ją na pogadanie z nim o skierowanie do tego endokrynologa, może i on sam na to wpadnie, jak obejrzy wyniki.

Pozdrawiam serdecznie :)
 
Reszka.78 



Dołączyła: 29 Lis 2011
Posty: 948
Pomogła: 136 razy

 #309  Wysłany: 2021-09-09, 18:27  


Dzień dobry.

Zamiast do endokrynologa, chyba czeka nas raczej wizytowanie u kardiologa i leczenie serducha. Mama miała zrobione EKG i wyniki nie są prawidłowe.

Rytm zatokowy.
Nieprawidłowe lewostronne odchylenie osi.
Blok przedniej wiązki lewej odnogi pęczka Hisa.

Za dwa tygodnie kolejne badanie EKG.

Pozdrawiam serdecznie.
 
gaba 
PRZYJACIEL Forum


Dołączyła: 18 Kwi 2010
Posty: 3416
Skąd: warszawa
Pomogła: 1796 razy

 #310  Wysłany: 2021-09-10, 12:29  


W Twoim poście z wynikami najbardziej moim zdaniem niepokojące jest pogorszenie parametrów nerkowych, z takimi można żyć ale niepokojące jest pogorszenie i moim zdaniem konsultacja u nefrologa jest jak najbardziej wskazana żeby ten proces zatrzymać. Blok pęczka Hisa może być przejściowy lub utrwalony, wymaga to diagnostyki i oszczędzania się do czasu ustalenia co dokładnie się dzieje. Jak macie możliwość to wskazany byłby Holter ekg, wiadomo byłby jak serce reaguje na normalną aktywność.
_________________
sprzątnięta
 
Reszka.78 



Dołączyła: 29 Lis 2011
Posty: 948
Pomogła: 136 razy

 #311  Wysłany: 2021-09-10, 17:28  


Dziękuję Ci Gaba za odpowiedź :)
Za dwa tygodnie Mama będzie u lekarza, to jej zasugeruję, by o tym z lekarzem porozmawiała. Jeszcze z lekarzem gorzko-śmieszna sytuacja. Nowy lekarz, wszystko fajnie. Była u niego dwa razy i wziął urlop by się doszkalać, więc EKG robione było już z polecenia nowego lekarza, więc znowu obcy się będzie Mamy uczył od początku.
 
missy 
MODERATOR



Dołączyła: 05 Paź 2014
Posty: 4909
Skąd: Trójmiasto
Pomogła: 1262 razy


 #312  Wysłany: 2021-09-15, 12:16  


Ważne, żeby kardiolog wiedział o tym ostatnim wyniku TSH - praca tarczycy ma ogromny wpływ na ukł.krążenia.
 
Reszka.78 



Dołączyła: 29 Lis 2011
Posty: 948
Pomogła: 136 razy

 #313  Wysłany: 2021-09-15, 12:46  


Dziękuję bardzo Missy :)

Na razie w ogóle powinna to skierowanie do kardiologa dostać, a lekarz nawet słowem się o tym nie zająknął, a jak rozmawiam o tym z mamą, to twierdzi, że ona nie będzie lekarza prosiła. Dostała tylko receptę na Captopril doraźnie i to wszystko. Według lekarza, to co wyszło na EKG w niczym nie przeszkadza, w niczym nie zagraża. A ja to wszystko wyciągam z niej na siłę dosłownie.
I żeby było wesoło, to wczoraj poszłyśmy do apteki wykupić receptę i wyszło, że mama w ten piątek ma mieć robione badania ogólne moczu, znowu morfologia, OB, cholesterole, kreatyninę, mocznik i właśnie tarczycowe wszystko, oraz test na cukrzycę czy - wczoraj właśnie kupiła saszetkę tej glukozy.

Pozdrawiam serdecznie.
 
Reszka.78 



Dołączyła: 29 Lis 2011
Posty: 948
Pomogła: 136 razy

 #314  Wysłany: 2021-09-17, 17:10  


Dzień dobry

I już 7 godzin po badaniu. Mama czuje się dobrze.
Ja natomiast trochę się w mamę wsłuchuję i nie ukrywam, że się martwię. Od kilku miesięcy, mniej więcej od kwietnia-maja, od diagnozy mamy koleżanki - częściej kaszle. Kasłała co najmniej połowę mojego życia, więc było to coś normalnego, ale teraz widzę, że właśnie pokasłuje. Jak się pytam to mówi, że ją drapie w gardle i ma taką potrzebę odchrząknięcia. Twierdzi też, że spływa jej jakby wydzielina po tylnej ścianie gardła i przez to też musi odkasłać. Od wielu lat leczy się na nadciśnienie, kilka razy zmieniała leki, zwykle ciśnienie w okolicach 130/80. U lekarza potrafiło rzeczywiście skakać - syndrom białego fartucha. Zdarzały się kilka razy krótkie epizody wysokiego ciśnienia, trwało to kilka dni - raz wyskoczyło nawet ponad 200, ale zwykle właśnie takie 130, góra 140. Lekarz kazał teraz regularnie mierzyć, więc mierzy przynajmniej raz dziennie i ostatnio miała nawet 114/79 bodajże. Dzisiaj miała 120/72. I nie ukrywam, że zastanawiam się czy mama nie ma niewydolności serca. Podobno lekarz się pytał czy w rodzinie nie występowała ta choroba, ale z tego co wiem to nikt nie chorował, jedyne co nadciśnienie właśnie.

Pozdrawiam serdecznie i przepraszam za marudzenie.

[ Dodano: 2021-09-17, 20:36 ]
Małe P.S.

Część badań już zrobiona i są wyniki.

Morfologia


Mocz


Według tego, Kreatynina odrobinę spadła, nadczynność tarczycy magicznie zniknęła bo wyniki są w normie, za to podwyższony poziom cholesterolu od ostatniego pobrania krwi. A żeśmy uważały na to co jemy.

Mocz chyba dobrze, jedyne co, to zbyt niski ciężar właściwy.

Pozdrawiam serdecznie.
 
Reszka.78 



Dołączyła: 29 Lis 2011
Posty: 948
Pomogła: 136 razy

 #315  Wysłany: 2021-09-22, 20:00  


Dzień dobry

Mama odebrała dzisiaj wszystkie wyniki. Niestety w tej chwili nie mogę ich wkleić, postaram się to zrobić jutro. Wszystko jest w zasadzie bez zmian, niewielkie wahania w górę czy w dół, ale wszystkie w normie Jedyne co mnie niepokoi, to to, że podwyższone wyniki nie spadają...

Erytrocyty - 5,4 mln/ul (3,9-5,2), a więc podskoczyły. Nieznacznie, ale jednak...
Hemoglobina - 16,1 g/dl (11,2-15,7) podskoczyły
Hematokryt - 50 % (34-45) również
MCV - 92 fl (79-95) tu spadło
MCHC - 32,0 g/dl czyli bez zmian
RDW-CV - 14,0 niby norma, ale wzrosło od poprzedniego
RDW-SD - 47,3 wzrosło

No i OB wynosi 31 przy normie 15, więc coś się w organizmie dzieje.

Pozdrawiam serdecznie.

[ Dodano: 2021-09-22, 20:39 ]
P.S. Bo skleroza nie boli wcale. Jednak nici z wizyty u lekarza w piątek. :-(
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


logo

Statystki wizyt z innych stron
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group