Stosowanie dwóch opioidów jednocześnie jest możliwe, to tzw. częściowa rotacja opioidowa. Natomiast jeśli lekarka kazała powoli wyłączać Tramal, to my nie możemy podważyć jej zaleceń.
Leki i ich dawkowanie ściśle nadzoruje lekarz.
tata z leków przeciwbólowych przyjmował ketonal tramal i teraz otrzymał plastry i pani doktor mówiła żeby odstawiać powoli tramal o ketonalu nic nie wpominała.
powiny działac po kilku godzinach nawet szybciej,
wtedy tramal jest niepotrzebny bo go masz w plastrach, do tego ketonal mozna dołozyc w razie bolu,
sa tez mocniejsze te plastry jakby było potrzeba
_________________ Nawet jeśli niebo zmęczyło się błękitem, nie trać nigdy światła nadziei.
mysle, że nikt nie podważa, tylko próbujemy zrozumieć dlaczego. Kiedyś, kiedy akurat lekarza nie będzie pod ręką ta wiedza może się przydać.
Domyślam się, że o to chodzi.
Tyle tylko, że monita138 pytanie kierowała do nas - jako Forum - czy ma odstawić Tramal, czy może go podawać. A takie zalecenie może wydać tylko i wyłącznie lekarz, Forum może co najwyżej podpowiedzieć - tak jak napisałaś Ewelino - dlaczego kazał odstawić bądź przyjmować dalej dany lek.
Witam, tata jest w szpitalu lekarze nie podjęli nadal decyzji czy będą operować. Do tej pory wykonano badanie PET na którym jest widoczny guz, który nachodzi(nacieka)na 2i3żebro inne narządy są w porządku i węzły także. Mają wykonać jeszcze ekg i spirometrie. Czy należy jeszcze jakieś badania wykonać jak myślicie? Jeden z lekarzy powiedział, że jeśli dojdzie do operacji to będzie ona długa i ciężka.
monita138, naciek na żebra i ewentualne słabe wyniki spirometrii mogą zadecydować o nieoperacyjności guza. Ale nie koniecznie. Poczytaj wątek jjusi http://www.forum-onkologi...orak-vt1752.htm , choć nie był on kontynuowany. Nie jestem specjalistą, ale tymczasem, czekając na opinię specjalistów z forum zerknij na podany link. Tylko operacja daje wam szansę na wyleczenie. Tymczasem i tak musicie czekać na wynika badań, ale guz, który nie wyszedł poza klatkę płuca to bardzo dobra wiadomość.
Pozdrawiam i mam nadzieję, że nie wprowadziłam Cie w błąd. Bardzo chciałabym pomóc ale boję się zaszkodzić
Powodzenia, trzymam kciuki.
Dziękuję za odp, tata jedzie w środę do Warszawy - tam ma mieć spirometrie, ekg i operacje, (właśnie dzisiaj tatę odebrałam ze szpitala). Stopień choroby ma opisane IIb, później napiszę dokładny opis diagnozy ze szpitala w Bydgoszczy. Pozdrawiam
[ Dodano: 2011-08-26, 21:30 ]
Mam już wyniki taty ze szpitala co uważacie o nich proszę o odpowiedź.
Rozpoznanie kliniczne: nowotwór złośliwy oskrzela i płuca. Płat górny płuca lub oskrzele płatowe płuca. Współistniejące: Inna przewlekła zaporowa choroba płuc.
Rozpoznanie histopatologiczne:
Stopień I stadium zaawansowania nowotworu,
TNM lub FIGO
TNM kliniczna
T3NoMo
TNM-obowiązkowy
T3NOMO, stopień IIb
BADANIA DODATKOWE:
APTTls= 29,6 s GLU= 4,79 mmol/K=5,12 mmol/lNA=143 mmol/KREA=52 umol/MOCZN =5,8 mmol/HCT= 35,1 %HGB=10,7 g/dl MCH =24,3 pg MCHC = 30,5 g/dl MCV=79,8 fl PLT=573 G/1/RBC=4,4 T/l WBC= 9,29 G/ll NR = 1,03 WSK =98
BADANIE FUSION PET:
Twarzoczaszka i szyja:
prawidłowy obraz metabolizmu glukozy. Węzły chłonne niepowiększone.
Klatka piersiowa:
w ścianie klatki piersiowej i płacie gonejm prawego płuca po stronie prawej na wysokości I i międzyzebrza - IV żebra, pomiędzy liniami pachową środkową i środkowoobojczykową ognisko patologicznego emtabolizmu glukozy 109 x 72x 87mm SUV 24,8 odpowiada masie tkankowej. Zmiana powoduje lizę żeber II i III , nacieka mięśnie piersiowe, nie nacieka skóry. Zrost w segmencie 10 PP, poza tym płat środkowy i dolny PP i płuco lewe bez zmian litych i nacieków. Obszar pobudzenia metaboocznego SUV 3,0 przy oskrzela płata górnego, bez powiązań z KT, poza tym prawidłowy obraz metabolizmu glukozy. węzły chłonne niepowiększone.
Układ kostny:
prawidłowy obraz matabolizmu glukozy,
Jama brzuszna i miednica:
Obszary wzrostu aktywności w świetle żoładka i pętlach jelit SUV do 15,3 we wstępnicy bez zmian litych. Prawidłowy obraz metabolizmu glukozy. Węzły niepowiększone, wątroba, trzustka,śledziona beż zmian ogniskowych w KT.
Na końcu jest napisane zmiany fizjologiczne/ stan zapalnyc w przewodzie pokarmowym.
Tata jest kierowany do instytutu gruźlicy i choroby płuc w warszawie co myślicie o tym szpitalu? bardzo proszę o odp odnośnie wyników taty i szpitala do którego ma się udać w środę.
Czekam z niecierpliwością, mój tata jest zadowolony że będzie miał zabieg, a czy mogą nie zrobić tej operacji? Tata mówi cały czas, że wyczyszczą to co mają i będzie dobrze:) bardzo też tego chcę:) pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum