Komentarze nie związane bezpośrednio z historią choroby znajdują się w => tym wątku <=
Witam. Jestem pierwszy raz na forum, więc nie wiem czy poprawnym jest zakładanie przeze mnie nowego tematu. Mianowicie chodzi mi odczytanie a raczej o wyjaśnienie wyników badań mojego taty i na jakim etapie jest jego choroba. Rozpoznanie: guz płuca prawego.
Wyniki badania
BAC płuca prawego - cellulae suspectae in tumore pulmonis. Wynik badania hist. - pat. - cytoblok płuca prawego - Carcinoma planoepithelaile keratodes in tumore pulmonis dextri.
EKG: rytm zatokowy miarowy około 75/min. Normogram. Cechy dextrogyrii.
SPIROMETRIA: zaburzenia wentylacji płuc typu obturacyjnego ciężkiego stopnia.
SPIROMETRIA: II. Zaburzenia wentylacji płuc typu obturacyjnego w umiarkowanym stopniu FVC-4.47, FVC1-.98.
TK KLATKI PIERSIOWEJ Z KONTRASTEM: w szczycie płuca prawego, przy przedniej ścianie klatki piersiowej, widoczna zmiana o średnicy około 8cm o cechach guza z rozpadem i wytworzeniem jamy. Zmiana niekontrastująca się charakterystycznie i naciek żebra. Obraz sugeruje Tu. W śródpiersiu pojedyncze powiększone do 15mm węzły chłonne.
BRONCHOFIBEROSKOPIA: krtań, tchawica, ostroga główna bz. Przyśrodkowa ściana oskrzela głównego prawego bardziej wpuklona przez ucisk z zewnątrz. W okolicy ujścia oskrzela 3-go po stronie prawej bardziej zaczerwieniona śluzówka, z której pobrano wycinek do badania hist. - pat. a popłuczyny na cytologię. W popłuczynach oskrzelowych na florę nieswoistą wyhodowano: paciorkowiec L-hemol, Loctobacllus spp, Neisseria spp, leukocyty - dość liczne, nabłonki - liczne, flora bakteryjna, paciorkowiec, laseczki i ziarniaki.
USG JAMY BRZUSZNEJ: wątroba bez zmian ogniskowych nie powiększona. Pęcherzyk żółciowy bez złogów, drogi żółciowe nie poszerzone. Aorta poszerzona 30mm, miażdżycowa. Trzustka, śledziona bez zmian. Obie nerki bez wyraźnych cech złogów, zastoju moczu, o prawidłowej wielkości i zarysie. Pęcherz moczowy słabo wypełniony.
p.s. Na konsultację lekarze kazali jechać na Torakochirurgię.
Proszę o pomoc i objaśnienie szczególowe wyników oraz o wskazówki co robić dalej, co się pytać lekarzy na badaniach itp. Z góry bardzo dziękuję za pomoc.