Osłabienie raczej po chemii niż z powodu lekkiej anemii, ale może też być tak, że Mama bardzo intensywnie odczuwa spadek RBC i Hg ( niedotlenienie organizmu) - trzeba odpoczywać, jeść, pić ( wypłukiwać toksyny). Oby samopoczucie szybko wróciło do znośnego stanu.
Niestety musicie widzieć, że takie spadki mogą niestety się powtarzać. Mogą też być większe.
Proszę podpowiedzcie jakie witaminy lub inne suplementy można brac aby mamę wzmocnić i przyspieszyć odbudowę leukocytow. W sumie lekarz niewiele nam powiedział.
Bardzo dziękuję za informację, co do nutridrinkow to mama wypila jednego po trochu przez cały dzień i bardzo potem bolał ja brzuch więc nie wiem czy próbować pić dalej. A czy witaminy A, E i D można brac w formie tabletek czy są jakieś przeciwwskazania? Dietę mama ma raczej bogata we wszystkie potrzebne składniki. Boję się, że nie zdążymy poprawić leukocytow do poniedziałku.
Córka40, bardzo fajnie na podbicie hemoglobiny robi sok z buraków (najlepiej kiszonych). Mojemu tacie po chemii dajemy codziennie jedną butelkę do wypicia i widać efekty w wynikach badań. Co do leukocytów to tata dostaje sterydy (encotron), może popytaj lekarza. Nutridrinki są wyjątkowe niedobre i jakoś męczy go to picie, ale rozmawiałam z lekarką i zamiast tego robię mu shaki białkowe z odzywek sprzedawanych dla osób aktywnych fizycznie. Jest wiele smaków do wyboru i zdecydowanie jest to smaczniejsze.
Pozdrawiam!
Foricare maja lepszy smak, przynajmniej te byly zamiennikiem
megi88 napisał/a:
shaki białkowe z odzywek sprzedawanych dla osób aktywnych fizycznie
Z tymi bylbym ostrozny, czesc z nich zawiera kreatynine co moze powodowac zbyt wysoki poziom podczas badan przed chemia, u nas byla tak wysoka ze o maly wlos a wstrzymano by podanie chemi - kontrolujcie koniecznie skladniki, a najlepiej skontaktowac sie z dietetykiem.
Witaminy podawalismy, ale tylko po konsultacjach z dietetykiem, dietetyk wzmocnil suplementami tescia w czasie chemioterapi, niestety ta nie byla skuteczna i zostala wstrzymana.
Nakazano nam przez caly okres choroby podawac oslone na zoladek.
_________________ NDRP, Tesc walczyl 4 miesiace i 1 dzien. Na zawsze w naszych sercach.
A możecie powiedzieć czy lek Pabi Dexamethason to steryd? I czy pomaga na zwiększenie leukocytow? Bo z ulotki doczytałam, że wskazania na obrzęk mózgu przeciw zapalne i przeciw alergiczne? Natomiast nic nie znalazłam na temat leukocytow. Mama bierze dwie tabletki rano i jedna w południe.
Tak Dexamethason to steryd, działanie ma takie o którym wspomniałaś, na leukocyty bezpośrednio nie wpływa.
Mama go bierze cały czas? Czy tylko przed planowaną chemioterapią?
Nie powinno dawac sie osobom chorym ktore beda lub przeszly chemioterapie (ogolnie osobom chorym na raka) odzywek bialkowych by wspomoc ich w jakis sposob i ich organizm, poniewaz te odzywki bialkowe sa tak skonstruowane ze sa dla osob aktywnych fizycznie i zdrowych
Sama stosuje takie odzywki poniewaz z mezem jestesmy w "temacie" cwiczymy itd. I w zeszlym roku jak tylko dowiedzialam sie ze noja mama potrzebuje wzmocnic organizm itd. Do glowy pierwsza mysl by jej dac wlasnie te bialko ktore sami stosujemy +inne odzywki oraz suplementy ktore sa profesjonalne, zdrowe i dzialaja.
Nie stety po rozmowie z lekarzem (wtedy prowadzona mama byla w Warszawie na Plockiej) wytlumaczyli nam ze to bardzo zly pomysl i bedzie wiecej szkod niz pozytku i moze taka sumplementacja (bialkowa itd.) wrecz zaszkodzic.
Szczerze zachecam aby lekarz prowadzacy wypowiedzial sie co do tego typu produktow a przede wszystkim lekarz ktory nie ma uprzedzen do odzywek dla sportowcow i ma troche o tym pojecie. Nie stety my musielismy kupowac bialko z apteki ktore rzeczywiscie mialo inny sklad i swoje przeznaczenie.
mama dostała ten lek gdy okazało się, że ma słabe wyniki krwi i przesunięto chemię o tydzień. Jeśli leukocyty się poprawią to następna planowana chemia 11 marca. Dlatego nie do końca rozumiem znaczenie tego leku. Do tej pory mama go nie brała, wszystkie wlewy znosi bardzo dobrze.
Monika86, też jestem w temacie, bo ćwiczę a kwestię odżywek konsultowałam z dwoma onkologami i wypowiedzieli się pozytywnie. Sama odżywka to głównie izolat różnych białek, a przy chorobie nowotworowej zaleca się dietę bogatą w białko. Oczywiście trzeba czytać składy.
Dzień dobry wracam po dłuższej przerwie z ważnym dla nas pytaniem. Mama obecnie przechodzi ostatni 6 cykl chemii w schemacie PE bardzo spada jej sód, w tej chwili jest ok125 lekarz pierwszego kontaktu powiedział że może my z mamą iść do jakiegokolwiek szpitala i dostanie kroplowke. Czy rzeczywiście można to załatwić bez skierowania jakiegoś? Jak spada sód mama jest w bardzo złej kondycji, słaba, ledwo chodzi ogólnie kiepsko. Jak była w szpitalu na chemii to dostawała sód przez trzy dni. Była ogromna poprawa.
tak, przy tak niskim poziomie sodu dostanie kroplówkę tylko może być to poprzedzone kilkoma godzinami czekania. Lekarz POZ trochę za wygodny, gdyby dał skierowanie to szpitalach w których ja byłam osoby ze skierowaniem uważa się za "zweryfikowane" i są załatwiane znacznie szybciej.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum