gorzkajakmokka, ja nie wiem jak jest w dużym mieście ,bo u mnie jest tak ,że do momentu pogrzebu w dzień w dzień jest różaniec w kostnicy przy trumnie ,w dzień pogrzebu po mszy jest osatnie pożegnanie .Jeśli możesz i odczuwasz taką potrzebę to może powinnaś zobaczyć Tatusia i pożegnać się z Nim tak po swojemu.Tule
_________________ Tatulek [*] 12-12-2011 godz 7:50 .Spoczywaj w Pokoju.
Magdo.
Zadajesz bardzo trudne pytanie, nie sposób odpowiedzieć na nie dobrze, bo jest naprawdę bardzo własne, intymne.
Możesz pójść do kostnicy i pożegnać się ostatni raz z Tatusiem, obsługa kostnicy umożliwia takie spotkanie...
Musisz mieć jednak świadomość, że śmierć zmienia, powoduje, że ciało Tatusia może wyglądać trochę inaczej, niżeli za życia.
Masz świadomość, że zapamiętasz ostatnie spotkanie z Tatusiem na bardzo długi czas... musisz wybrać jakiego chcesz Go pamiętać, być może zmienionego maską śmierci, a może takiego jakim był zanim zmieniło Go cierpienie ostatnich dni..
Madziu niekiedy warto odrzucić konwenanse i zwyczaje, bo to one powodują, że zadajemy sobie niektóre pytania, żyjemy dla siebie a to co ludzie powiedzą... nie jest możliwe zadowolić wszystkich, dlatego warto zadbać o swoje samopoczucie.
Niekiedy msza odbywa się przy otwartej trumnie... to jest kwestia wyboru.
Dla mnie moja Mamusia na zawsze pozostanie uśmiechnięta, pełna ciepła i miłości do całego świata, bo taką Ją pamiętam, myśląc o Ojcu, w pierwszym momencie widzę otwartą trumnę, i zmienioną twarz...
Pożegnaj się z Tatusiem w swoich myślach, albo nie żegnaj się wcale, pozwól, żeby odszedł tak, jak gdyby poszedł do pracy lub na spacer i wkrótce miał wrócić...
Honorata, niestety grabiszyn i ołtaszyn mają już tylko opcję dla urn lub dla ludzi, którzy mają wykupione miejsca, grób rodziny...
Mój Tatuś będzie pochowany na Działkowej. Mieliśmy do wyboru jeszcze Kiełczów, ale oglądaliśmy oba miejsca i stwierdziliśmy, że Tatuś wolałby na działkowej. To taka artystyczna dusza, malarz i co prawda nie wiemy co się dzieje później i czy to wszystko ma znaczenie, ale chcieliśmy żeby leżał przy tym ładnym parku, wśród śpiewu ptaków. Na takim parafialnym małym cmentarzyku.
A co do pożegnania to uważam, że w takich maleńkich miejscowościach właśnie, piękne są te pożegnania z różańcem, modlitwami...
Już zapodałam w innym wątku ten wierszyk, ale powtórzę
Nie stójcie nad moim grobem i nie płaczcie.
Nie ma mnie tam. Ja nie śpię.
Jestem tysiącem wiatrów, które wieją,
Jestem diamentowym blaskiem na śniegu.
Jestem światłem słonecznym na dojrzewającym zbożu,
Jestem łagodnym jesiennym deszczem,
Kiedy budzicie się w porannej ciszy.
Jestem śmigłym lotem
Cichych ptaków.
Jestem łagodną gwiazdą , która świeci w nocy.
Nie stójcie nad moim grobem i nie płaczcie,
Nie ma mnie tam... - Ken Wilbern
_________________ Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.
Choroba moim nauczycielem, nie panem.
Niestety z drugiej strony jest szpital i niedługo jeszcze będzie budowana część onkologiczna.... tzn. onkologia dziecięca. W każdym razie lepiej chyba się nie da na chwilę obecną.
Wkładamy Tatusiowi do trumny pędzel, może po tej drugiej stronie znajdzie czas i siły na malowanie, w końcu był niesamowicie zdolny i oddany temu co robił.
Jeszcze raz dziękuję za to, że byliście i jesteście :*
_________________ "Zobaczyć świat w ziarenku piasku, Niebiosa w jednym kwiecie z lasu. W ściśniętej dłoni zamknąć bezmiar, W godzinie - nieskończoność czasu." - William Blake -
Zaglądam, czytam, ale tak jakoś nie wiem. Nie wiem co napisać. Chciałam udzielać się coś na innych wątkach, ale chyba za świeże jest to wszystko.
Czasami wchodzę i sobie przypominam jak to było, ale wtedy dopadają mnie wyrzuty sumienia, żal, którego nie ma tak wiele w tej codzienności, przy synku, który odciąga smutne przemyślenia.
Dziękuję, że pamiętacie i jeszcze raz dziękuję za olbrzymie wsparcie i rady.
gorzkajakmokka,
Ty straciłaś bliską Ci osobę
Wielu z nas wie,że koniec może być bliski dla naszych kochanych rodziców
Możesz pomóc nam przejść przez to
Możesz pomóc osobom, które teraz przez to przechodzą
Wspieraj nas, jedziemy na tym samym wózku.....każde Twoje słowo jest nam potrzebne
Trzymaj się jakoś
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum