asia 1975, dziękuję za pamięć. To prawda, że nie piszę bo powolne odchodzenie trwa. Wyniki badań co raz gorsze...ale walczymy!
Widzę jak z tygodnia na tydzień M. wygląda coraz gorzej i czuje się słabo.
Cieszę się każdym dniem i już tak pozostanie do samego końca. Innej drogi nie ma.
_________________ Lidia
Nauczmy się kochać ludzi....bo tak szybko odchodzą.
Mój M. dostał dziś 40 stopniowej gorączki. Nie mogłam mu zbić bo ani zimne okłady ani Polopiryna S nie działały. Ma uczulenie na pyralginę i pochodne.
Zabrałam Go do lekarza i stwierdził podejrzenie prawostronnego zapalenia płuc.
Otrzymał skierowanie do szpitala jeżeli gorączka będzie się utrzymywać.
Ta noc będzie decydująca.
Bardzo się boję.
_________________ Lidia
W dniu dzisiejszym zawiozłam M. do szpitala.
Zdiagnozowano u niego zapalenie płuc i pozostał w szpitalu. Bardzo się bronił ale lekarze Go przekonali, że z jego chorobą jest to zagrożenie życia.
Nic więcej nie wiem bo lekarz przyjmujący nie wiele chciał mówić.
Jestem załamana i bardzo się boję...
_________________ Lidia
Lidio,
wiesz, że w obecnym stanie męża zapalenie płuc to poważna sprawa... zakładam, że mąż jest pod najlepszą opieką, nie został zlekceważony. Siły życzę.
Wczoraj odebrałam mojego M. ze szpitala, wprawdzie do piątku (włącznie) jest jeszcze na antybiotyku ale doustnie.
Lekarz twierdzi, że zapalenie się cofnęło.
W domku lepiej mogę o niego zadbać i jesteśmy bardzo szczęśliwi.
Chwilo trwaj....
_________________ Lidia
I to praktycznie po wszystkim co zje, męczy się bardzo....co mogę mu podać aby nie zaszkodzić?
Ano właśnie - żeby nie zaszkodzić. Z podawaniem leków bym zaczekała do wizyty u lekarza. Objaw ten jest wynikiem zaburzonej funkcji motorycznej dolnej części przełyku. Nie znamy przyczyny tej zgagi. Może dotyczyć poważnych chorób przewodu pokarmowego ( pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych, wątroby i trzustki). Najpierw trzeba uzyskać informację o przyczynie tego stanu rzeczy. Oczywiście można leczyć objawowo ale na dłuższą metę nie zda to egzaminu.
Do zaleceń ogólnych i bezpiecznych należą:
1. Posiłki przyjmować często i w małych ilościach.
2. Po posiłkach nie należy przyjmować pozycyji leżącej.
Jeżeli ta zgaga jest potworna to może lepiej upewnić się u lekarza co byłoby skuteczne i bezpieczne? Na pewno dobrze działają te wszystkie Ranigasty i różne omeprazole, pantoprazole ( IPP, Polprazol, Prazol i inne) ale nie wiem czy Twój mąż na pewno mógłby je brać, to są te silniejsze leki zmniejszające wydzielanie kwasu solnego w żołądku.
Ze środków łagodniejszych, ale bardzo skutecznych, mogę polecić Gaviscon (tabletki do żucia, zawiesina) - nie wchłania się w przewodzie pokarmowym tylko tworzy coś jakby kożuszek ochronny.
Pozdrawiam
Prowadzący onkolog zadecydował, że czas na badania kontrolne.
Wystawił skierowania na TK i MR kręgosłupa. Mój M. poszedł się zapisać i włos mu się zjeżył na terminy. TK na 14 maja a MR na 01 września.
_________________ Lidia
To się nazywa szybkie leczenie czy diagnostyka onkologiczna według ministra Arłukowicza Nie wiem czy śmiac się czy płakać z tej groteskowej propagandy jaką nam serwują w telewizji. Brak już słów, pozdrawiam i ściskam Cię Lidziu.
_________________ Asia
„Miarą miłości jest miłość bez miary”
I w taki sposób (długie terminy), zmusza się pacjentów do badań robionych prywatnie, bo przecież pacjenci onkologiczni nie mają czasu na czekanie. Bardzo przykre.
Opis:
Stan po operacji żołądka z powodu ca. Okolice zespoleń jelitowych jak w badaniach poprzednich.
Pomiędzy zespoleniem dolnym a częścią boczną głowy trzustki hipodensyjna zmiana ( płynowa?) ok. 9mm.
Nadnercze prawe bez zmian ogniskowych, lewe nadnercze pogrubiałe ok.14mm
Torbiel nerki prawej 9mm oraz złóg ok. 3mm.
W lewej nerce złóg ok. 3mm.
Śledziona bez zmian.
Aorta brzuszna o max. wym. poprzecznym ok. 23x22mm, tt. biodrowe z blaszkami miażdżycowymi.
Gruczoł krokowy o wym.49x41mm.
Miąż płucny rozedmowy.
W płacie środkowym guzek o wym.17x13mm ze zwapnieniami.
Poza tym w płucu prawym kilka guzków po ok. 3-4mm ze zwapnieniami.
Spondyloza piersiowa, lędźwiowa.
Bardzo proszę o pomoc w rozszyfrowaniu tego opisu.
[ Dodano: 2015-05-27, 11:42 ]
Zaniepokojona jestem tą zmianą:
Pomiędzy zespoleniem dolnym a częścią boczną głowy trzustki hipodensyjna zmiana ( płynowa?) ok. 9mm.
I tą:
Aorta brzuszna o max. wym. poprzecznym ok. 23x22mm, tt. biodrowe z blaszkami miażdżycowymi.
I jeszcze ta zmiana:
Gruczoł krokowy o wym.49x41mm.
Czy to są rozsiewy? bo do tej pory nie było tych zmian.
Bardzo proszę o pomoc.
_________________ Lidia
[b]Bardzo, bardzo mi przykro,[/b] że nie znalazł się nikt kto zechciał by mi pomóc w rozszyfrowaniu TK i nowych zmian, które się uwidoczniły.
Smutne to..
_________________ Lidia
Lidio, czy to TK nie było porównywane z poprzednimi przez opisującego radiologa?
Brakuje jego wniosków jako osoby najlepiej zorientowanej w interpretowaniu obrazu TK. Nowa zmiana obok trzustki nie jest jednoznacznie nazwana, nie napisano czy wzmacnia się po kontraście - jeżeli nie wzmacnia się, nie ulega widocznym zmianom w kolejnych fazach badania i rzeczywiście jest płynowa, to może oznaczać, że nie ma ukrwienia, czyli guzem przerzutowym nie jest. Więcej nie umiem napisać.
Wymiary aorty mogą sugerować jej niewielkie poszerzenie - nie jest to problem onkologiczny. Również wymiary prostaty, jako takie, mówią wyłącznie o niewielkim powiększeniu tego gruczołu ( normalnym w pewnym wieku). Nie ma wzmianek o nieprawidłowej budowie prostaty.
A blaszki miażdżycowe - cóż, to też pewna "norma" wiekowa.
Nie ma w tym badaniu nic n/t zmiany miękkotkankowej obok kręgosłupa opisywanej we wcześniejszym TK. Trochę, dla mnie, mało precyzyjny ten obecny opis badania.
Pozdrawiam.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum