Ze względu na tego węzła? A co ci lekarz powiedział na tego węzła ? Bo nie piszesz nic na ten temat. Ja chyba umre z niepokoju co sie dzieje w mojej pachwinie.
Lekarz machnol ręką i powoedzial nic tam nie ma. A na pet mnie wysłali ze względu na wynik z usg - najpierw napisali, ze to wezel odczynowy 10mm, pozniej patologiczny 14 mm i teraz pet - pakiet zlwezlow chlinnych 8 mm z fdg avid
Hej wszystkim. Czy mógłbym ktos mi pomoc... Jak to jest z tymi badaniami na usg lekarz zalecil biopsje podejrzanego wezla w pachwinie 14mm, poszlam z wynikiem do szpitala z racji tego ze mojego lekarza nie bylo jego asystentka wyslala mnie na pet ct bo ona nie wie co zrobic. Wynik pet - pakiet wezlow chlonnych jest w nich jeden wezel chlonny 8 mm z niskim fdg avid 3,13(granica) tk wezly chlonne normalnych rozmiarów, wnioski z pet wezel chlonny 8 mm o niskim fdg avid
Lekarz odeslal mnie do domu z tym i powiedział, ze ok. Wynik skonsultowalam. Z chirurgiem onkologiem on zaleca wyciecie. Dziśiaj po raz kolejny odmowiono mu biopsji tego wezla. Czy ktos mpze doradzić co dalej??
Hej wszystkim. Czy miał ktoś podobną sytuację? Pet pokazal intensywne gromadzenie sie glukozy, ognisko, w ścianie jelita cienkiego suv 16,68 a badania- gastroskopia, kolonoskopia nie znzlezly nic tylko cekiakie i stany zapalne? Czy pet moze sie mylic??? We wnioskach mam napisane - intensywne gromadzenie sie znacznika bez wyraźnego korrleatu morfologicznego w tk
trochę wysoki ten SUV ale skoro było robione badanie typu kolonoskopia i stwierdzono tylko stan zapalny to tak zapewne jest. A był pobierany jakiś materiał do badań hist.pat. z kolonoskopii, czy tylko stwierdzono to na podstawie samego badania? Stan zapalny też pokazuje gromadzenie znacznika.
Tak, wycinki z jelita grubego, zoladka, dwunastnicy, odbytnicy. I nie ma guza. Jest celiakia. Ale czy kolonoskopia lub gastroskopia bada podbrsusze (jelito cienkie)? A wie ktos moze co oznacza - bez morfologicznego korrleatu w ct?
Powiem szczerze, ze przed tym badaniem bardzo się stresowalam w trakcie tez, lekarz wchodzil do pomieszczenia i mowil, ze strasznie sie trzese, musze przestac. A przed badaniami nie mialam diety, 5ak jak inni mowili, ze nie pili kawy, coli i innych. Nie wiem czy to ma wpktw
No to następnym razem przed badaniami dokładnie poczytaj jak przebiegają i się nie trzęś. Tak ruchy mogły mieć wpływ na trudności w odczytaniu CT. Na to że jest wzmożony punktowo SUVmax to dieta nie ma wpływu.
1990,
Nie możemy odpowiedzieć konkretnie, bo może to być stan zapalny, może przerzut ale bardziej chyba lekarze będa się skłaniac ku stanowi zapalnemu, ponieważ nie ma jakieś zmiany typu guz czy inne "cudo"w badaniach obrazowych i równiez nie pokazuje żadnego guza kolonoskopia czy gastroskopia, to co miałas robione.
Podejrzewam, że za jakiś czas 4-6 miesięcy trzeba będzie powtórzyć badanie i będzie wiadomo, w którym kierunku zmierza. Czy lekarz interpretował wynik?, coś sugeruje?
Lekarz chcial zakończyć badania po gastroskopii i kolonoskopii ale ja sie uparlam i zrobiłam endosopie kapsulkowa. Czekam na wynik 'martwie sie, ze to jest w podbrzuszu blisko uda, miejsca po czerniaku.
Dzwonil dzisiaj lekarz, ze w jelicie nic nie ma, w zoladku, odbycia i przewodzie pokarmowym nic nie ma sa stany zapalne. Chyba mam powody do radości.... Nie ma guza i nacieku nowotworowego. Od badania pet do badania kapsulka endoskopowa minęło 6 tyg, chyba bylyby już widoczne guzy jesli to bylby przerzut.?
[ Dodano: 2019-10-29, 10:53 ]
I jeszcze jedno pytanie, na pet swiecil rowniez wezel w pachwinie po str czerniaka, lekarz się tum nie przejął. Zrobiłam usg i z 14 mm, zrobilo się 8 mm. Czy wezly przerzutowe sie mogą zmniejszyc?
Tak, gdy jest stosowane leczenie - np. chemioterapia.
W tym wypadku jednak wydaje mi sią że był to stan zapalny, gdy przeszedł, węzeł sie zmniejszył.
Pozdrawiam serdecznie
_________________ Niech nasza nadzieja będzie większa od wszystkiego, co się tej nadziei może sprzeciwiać.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum