Na pocieszenie ci powiem ze mój czerniak III breslow 4 mm 3 mitozy był na nodze i kilka razy potraktowałam go żyletą i wiadomo krew potem drapanie strupków (zły nawyk) i narazie nic sie nie dzieję a mineło od wycinki 4 lata i 2 miesiące.
[ Dodano: 2018-11-22, 09:31 ]
znalazłam cos takiego;Czerniak może ulegać częściowej lub (znacznie rzadziej) całkowitej regresji, co może być powodem trudności diagnostycznych ze znalezieniem guza pierwotnego. W części guza, która uległa regresji, ilość melanocytów jest znacznie zmniejszona w stosunku do pozostałej części zmiany. Dochodzi do zwłóknienia w warstwie brodawkowej, proliferacji naczyń i ich poszerzenia oraz różnego stopnia nacieku limfocytów i melanofagów
marcelina007, a napewno przed tą żyletą i drapaniem strupków to coś było czerniakiem? Może właśnie tym zezłośliwilaś zwykłego pieprzyka. To tylko moje wnioski bo jak tu widzę większość ludzi z czerniakiem miało jakiś epizod wcześniej na tym miejscu. Są też przypadki leżenia plackiem na słońcu.
Tak czy siak Marcelina ma to samo co my i dobrze rokuje a jak sama napisała żyje do tej pory. Głowa do góry dziewczyno bo jesteś młoda i podpytaj lekarzy czy nie trzeba poszerzać marginesu, w Polsce bynajmniej tak się robi aby uchronić pacjenta przed wznową miejscową.
Myśle ze to już było czerniakiem dlatego że przed zacinaniem było to już powiekszone wielokrotnie a wyciełam to może 3 miesiące po tym jak sie zagoiło. Ps. Dobrze że ciachłam żyletą bo breslow byłby wiekszy
Masz dobre parametry ale ja bym sie upierała żeby poszerzyć margines.
1990,
Nie jestem lekarzem a niemiecki znam o tyle o ile. Niemniej rozumiem, że Twój wynik opisuje znamię wrodzone dysplastyczne w obrębie którego rozwinął się czerniak. Jego obecność to pojedyncze, rozproszone skupiska atypowych komórek melanocytowych.
Obecność melanofagów i fibroplazji to właśnie oznaka tzw.regresji czyli reakcji obronnej organizmu, który postanowił zniszczyć nieprawidłowe komórki - wynikiem jest specyficzny stan zapalny i włóknienie.
Oznacza to także, że nie wiadomo jakiej grubości był pierwotnie ten czerniak - stąd, jak rozumiem, brak określenia skali Breslow. O naciekaniu naczyń nic nie ma. Zdecydowanie pozytywny fakt to brak mitoz i owrzodzenia.
Szczegółowe barwienia immunohistochemiczne generalnie ledwo co wykazują obecność złośliwego komponentu w obrebie znamienia.
Ogólnie cała zmiana ( navus) razem z centralnie położonym czerniakiem ( w regresji) została usunięta z tzw. czystymi marginesami. To jest dobra wiadomość. Regresja nie jest sama w sobie dobrym zjawiskiem - utrudnia określenie parametrów guzka pierwotnego. U Ciebie wykonano szerokie wycięcie i dlatego nie zdecydowano teraz o tzw.docince.
Czy lekarz przedstawił Ci schemat badań kontrolnych?
Jeżeli badanie histpat wykazuje cechy regresji to nie wiadomo ile ewentualnie mógł mieć czerniak. Mógł być oczywiście także cienkim czerniakiem.
Gdzie w Twoim wyniku jest Breslow? Bo ja widzę tylko wymiar 0,7mm - maksymalna obecnie głębokość nacieku komórek czerniaka. Gdyby była określona skala Breslow’a to na końcu wyniku powinien być tym samym opisany stopień zaawansowania czerniaka ( np.Tis, T1, itd).
Taaaak, dlatego zawsze prosimy o komplet wyników....
Skoro patolog zaklasyfikował to co widział pod mikroskopem ( plus barwienia) jako T1a to wszystko jasne. Czyli tzw.cienki czerniak - nie ma wskazań do biopsji węzła chłonnego wartowniczego a docinka nie jest wykonana bo pierwotne wycięcie było b.szerokie.
Cechy regresji zostały odnotowane - problem w tym, że ( z tego co wiem) nie ma zdaje się ujednoliconych standardów co do opisywania, mierzenia i klasyfikowania zjawiska regresji. W różnych ośrodkach robi się różnie.
Tak czy inaczej czerniak został usunięty i inne działania chirurgiczne uzupełniające nie są wskazane.
Wiesz, takie szczegółowe pytania to można zadać tylko patomorfologowi, który oceniał preparat pod mikroskopem. Ja nie umiem Ci napisać jaki to był stopień regresji, jaka jej rozległość.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum