O kurczę, niedobre to rozpoznanie :(
Nie wiem jakie ogólnie leczenie rozpoczną lekarze, ale pewnie będą tam sterydy. I tu zaczyna się problem bo wg kryteriów wyłączenia jest to:
Cytat:
brak możliwości zmniejszenia dawek kortykosterydów
stosowanych z powodu leczenia działań niepożądanych do dawki ≤ 10 mg prednizonu na dobę lub dawki równoważnej w ciągu 12 tygodni
albo
Cytat:
wystąpienie toksyczności pochodzenia immunologicznego takich jak:
a) zapalenie płuc stopnia 3 lub 4 lub nawracające stopnia 2,
b) zapalenie jelita grubego stopnia 4
Missy u mnie od trzech dni w godzinach wieczornych występuje gorączka 38,5 i bardzo silne bóle brzucha i oczywiście biegunka. Wizytę mam w piątek. Czy mogę sama zacząć brac enkorton? Czy spokojnie poczekać do piątku? Dlaczego to pojawiło się dopiero po 6 miesiącach? A nie wcześniej....co dalej jeśli wpadnę z programu?
Dziękuję za pomoc.
[ Dodano: 2019-02-11, 19:44 ]
Biegunka trwa już przeszło miesiąc. Biorę asamax i debutir
Encortonu sama nie bierz. Czy biegunce towarzyszy krwawienie?
Przede wszystkim, wg mojej wiedzy, taka gorączka jest absolutnie sytuacją wymagającą pilnego kontaktu z lekarzem. Masz swojego gastroenterologa?
U nas w rejonie panuje wirusówka , wszyscy gorączkują i mają biegunki albo wymioty albo jedno i drugie. Sama gorączkowałam przez kilka dni. EPIDEMIA normalnie. Może u Ciebie to też coś takiego.
szczecha, podpytałam Madzię70 i pani dr radzi wizytę u lek.rodzinnego - albo sam sobie poradzi z aktualnym zaostrzeniem zapalenia jelit albo skieruje Cię dalej.
Ściskam.
missy, jesteś naprawdę kochana. Zrobiłam tak jak radziłyście z panią dr. Poszłam do mojej rodzinnej. Zleciła badanie crp i lipazs na cito. Wynik odpowiednio 15,3 i 80. Na razie obeszło się bez szpitala. Asamax zamieniła na sulfasalazynę i włączyła antybiotyk xifaxian. Nie włączyła sterydów. A ja standardowo w godz. wieczornych gorączka i bóle brzucha aż do granic wytrzymałości. Chyba podczas porodów tak nie cierpiałam.
szczecha, ja też miałam bardzo silne bóle brzucha, co prawda bez gorączki, ale bóle były nie do wytrzymania. Do tego biegunka. Dostaję pembrolizumab, więc to w ramach skutków ubocznych. Dostałam ipp w celach osłonowych, nie wiem, czy mi pomógł, na pewno nie od razu, ale pomógł mi z pewnością kisiel z siemienia lnianego, który piję codziennie rano, przed śniadaniem. Wyczytałam gdzieś, że otula ścianki jelita, a dzięki temu pokarm łatwiej i "sprawniej" się trawi.
szczecha, przeszło mi, gdy zaczęłam regularnie pić kisiel z rozgotowanego siemienia lnianego. Nie mam już problemu z bólem brzucha, ani z biegunką, nie biorę nawet niczego osłonowego. Dlatego pomyślałam, że Tobie też mogłoby pomóc.
szczecha, ja mojemu mężusiowi też codziennie rano na czczo podaje siemie lniane.
Najlepsze jest nie zmielone brązowe-ziarna-gotować na małym ogniu ok 15-20 min i ostygnięte pić.
Raz w tyg można zrobić przerwę by jelita też od siemia odpoczęły.
[ Dodano: 2019-02-14, 22:34 ] szczecha a czy dalej masz gorączkę i biegunkę?
Mam nadzieję że Ci zaraz ktoś coś napisze mądrego i wspomagającego co robić-trzymaj się dzielnie kochana♥
Dzień dobry wszystkim. Jestem po konsultacji z moją onkolożką. Stanowczo wprowadziła enkorton 80 mg dziennie. Powiedziała mi że przy immunoterapi taki stan jelit może nas zabić. Konieczne jest wprowadzenie sterydu. Do kontroli w czwartek w przyszlym tygodniu. Oby to szybko zadziałało. Dziękuję Wam za cenne rady i wsparcie.....Dobrego dnia
szczecha, moja mama też dość często ma problemy jelitowe. Nawet wczoraj, czyli dzień po kolejnym kursie podania leku miała biegunkę i bardzo głośne "przelewanie się" w brzuchu.
Dodatkowo ma nietolerancję produktów zawierających laktozę. To ogranicza dietę, a lekarze oczekują braku spadku wagi. Ciężko to wszystko ogarnąć... bo samym ryżem, siemieniem lnianym, miksem warzyw trudno się bogatokalorycznie odżywiać.
Liczę, że u Ciebie nastąpi poprawa i dalsze podawanie nivolumabu będzie kontynuowane i niezagrożone. Trzymaj się optymistko
Pozdrawiam
Armands
_________________ Módl się o najlepsze, przygotuj się na najgorsze.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum