słabe wyniki krwi, czy można jakoś sobie pomóc? 6 cykl chemii przesunięty bo płytki na granicy normy i do tego ostatnie kłopoty oddechowe. czy można samemu w jakiś sposób pomóc - dieta? witaminy? Pani doktor powiedziała ze organizm sam powinien się zregenerować, ale chciałabym poznać opinie innych.
Co to znaczy słabe wyniki krwi? Które parametry są poniżej normy.
Jeśli chodzi o płytki krwi, to tak jak mówi Pani Doktor same muszą się zregenerować. Nie ma żadnej diety, ani żadnych suplementów diety, aby spowodować ich wzrost.
_________________ Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.
Choroba moim nauczycielem, nie panem.
Co to znaczy słabe wyniki krwi? Które parametry są poniżej normy.
Jeśli chodzi o płytki krwi, to tak jak mówi Pani Doktor same muszą się zregenerować. Nie ma żadnej diety, ani żadnych suplementów diety, aby spowodować ich wzrost.
Pani doktor powiedziała "białe płytki", ale mówiła to w pośpiechu wiec sądzę ze jej chodziło o płytki krwi. Tak jak przeanalizowałam wcześniejsze wyniki M. to faktycznie płytki zmniejszały się z każdą kolejną chemią. Mam nadzieje ze tydzień wystarczy aby się zregenerowały.
Dziękuję za odpowiedź.
Są krwinki białe, płytki krwi (oraz czerwone krwinki). Zarówno na wzrost białych krwinek, jak i płytek krwi nie ma żadnych specjalnych diet, czy suplementów diety.
Szpik musi się sam zregenerować.
Chemioterapia jest mielotoksyczna, czyli uszkadza szpik (ale szpik ma spore zdolności regeneracyjne i się odbudowuje.
Pozdrawiam
_________________ Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.
Choroba moim nauczycielem, nie panem.
na białe krwinki jest zastrzyk, tzn. na 'pobudzenie' pracy szpiku w tym kierunku, moja mama go brała dwa razy. niestety nie pamiętam nazwy, ale kosztuje niecałe 3 zł.
Witam, to znów ja z zapytaniem. Czy wszyscy pacjenci w czasie chemioterapii przyjmują heparynę? czy u nas jest to spowodowane dodatkowym schorzeniem serca? Jeśli jest konieczność przyjmowania tego leku to czy można go podać w tabletkach?
Jak przepisano fraxiparynę zamiast acenocumarolu przy pierwszej chemii to interpretacja była taka ze jest łatwiej, bo nie trzeba kontrolować wskaźnika INR. Ale czy konieczna jest ta fraxiparyna w zastrzykach? czy nie ma jakiegoś jeszcze innego podobnego leku w tabletkach? może ktoś wie i podpowie?
Czy wszyscy pacjenci w czasie chemioterapii przyjmują heparynę?
Nie.
nail_32 napisał/a:
Jak przepisano fraxiparynę zamiast acenocumarolu przy pierwszej chemii to interpretacja była taka ze jest łatwiej, bo nie trzeba kontrolować wskaźnika INR. Ale czy konieczna jest ta fraxiparyna w zastrzykach? czy nie ma jakiegoś jeszcze innego podobnego leku w tabletkach?
Acenocumarol i Fraxiparine to dwa różne leki - oba stosowane w chorobie zakrzepowo - zatorowej, ale jednak inne.
Leków p/zakrzepowych w tabletkach jest dużo, ale wszystko zależy od określonych wskazań i danego pacjenta.
nail_32 napisał/a:
Jeśli jest konieczność przyjmowania tego leku to czy można go podać w tabletkach?
Tego typu heparyna (drobnocząsteczkowa) jest tylko w ampułkach do iniekcji.
Jak zwykle dziękuję za szybka reakcję. to jeszcze pytanie - kto w tym przypadku powinien dookreślić, który z leków należy przyjmować? Onkolog czy kardiolog? bo mam wrażenie ze jedni boja się drugich. Kardiolog mówi ze może być inny lek ale skonsultować z onkologiem, a onkolog ze w zasadzie kardiolog powinien się wypowiedzieć. no i tak kłujemy już 4 miesiące a miejsca na brzuchu coraz mniej!
Dzięki Ana!
A ja mam kolejne pytanie - markery. Jak często się je bada? My mieliśmy raz i to nie przed chemią, a w trakcie, na konsultacji w innym ośrodku. Telefonicznie uzyskałam informację że są prawidłowe. Kiedy następne powinno się zbadać? I co tak naprawdę mówi wynik, że są prawidłowe- w przypadku raka wpustu?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum