Powiększenie śledziony i wątroby może mieć wiele przyczyn. W chorobach nowotworowych w ogóle trudno jest mówić o typowych objawach, bo przebieg jest naprawdę różny. Jeżeli wyniki są na granicy to też nie można mówić o powiększeniu. Przyjmujesz jakieś lekarstwa (niekonieczne onko).?
Przyjmuję tylko Euthyrox 100.
Czyli po prostu tylko biopsja daje pewność. Myślałam, że są może jakieś typowe objawy i ja ich nie mam co oddaliło by mnie od diagnozy, no cóż pozostaje uzbroić się w cierpliwość i czekać.
Czy typowe dla chłoniaków jest powiększenie śledziony i wątroby?
Dość często w chłoniakach występuje powiększenie śledziony i wątroby. Ale oczywiście nie mającej powiększonej śledziony lub/wątroby można mieć chłoniaka.
Jak już pewnie wiesz postawić diagnozę potrzebny jest komplet wyników badań.
Powiedzmy są jakieś 'typowe objawy' i one pozwalają obrać jakiś kierunek w diagnozowaniu. Mając jakieś 'typowe objawy', niekoniecznie mamy daną chorobę i nie mając 'typowych objawów' można mieć daną chorobę.
Pozostaje cierpliwe czekanie na wynik.
_________________ Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.
Choroba moim nauczycielem, nie panem.
Choroby autoimmunologicznej nie mam - dzisiaj odebrałam wyniki. Praktycznie wszystko już zostało wykluczone. Mam nadzieję, że w reszcie coś się wyjaśni. Psychicznie jestem spokojna i nastawiona na wszystko.
Wcale nie niszowych, sarkoidoza np. nie występuje wcale tak rzadko.
Co oznacza: lekko powiększone?
Ile to jest cm?
Jeśli węzły śródpiersia są powiększone, trzeba pobrać w całości do histpatu i jest to jedyna odpowiedź na pytanie.
Dzisiaj miałam kolejne usg węzłów jest sporo i niestety coraz większe, 20.05 mam biopsję węzła pachwinowego.
trebor, szczerze powiem, że nie wiem bo mi to powiedziała Pani dr na drugiej konsultacji tk i nie widziała w tym problemu stwierdziła, że są tylko lekko powiększone.
Guzek na tarczycy dalej 8mm czy powinnam się tym martwić i prosić lekarza o biopsję czy to nic groźnego i jest malutki?
Węzeł będzie pobrany w całości - MisiekW, czyli sugerujesz, żeby pobrać szyjny? Pachwinowy jest największy ok. 2,5 cm
[ Dodano: 2015-05-14, 17:59 ]
W pachwinach obecnie jest sporo węzłów które chyba zaczynają się "łączyć" i wg lekarza żaden z nich nie wygląda na odczynowy ze względu na zatartą zatokę tłuszczową i coś nie tak z przepływem.
Medycyna nie jest wróżeniem z fusów. Musisz spróbować spokojnie poczekać na wynik i nie zamartwiać się na zapas. Mieliśmy na forum takie przypadki, gdzie było spore podejrzenie chłoniaka, a węzły okazywały się być odczynowe, i choćby ostatnio pacjentkę z 1 powiększonym węzłem pachwinowym, a z chłoniakiem grudkowym. Po to jest diagnostyka, a do tego czasu nie ma się co martwić na zapas (tak, wiem, prosto powiedzieć).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum