Nie mogę niestety wkleić opisu, więc cytuję opis badania (wczoraj nie dałam rady):
Endosonograficznie trzustka niepowiększona, o prawidłowej, jednorodnej echogeniczności, z pojedynczą 8mm zmianą ogniskową litą, izoechogeniczną o wzmożonym współczynniku twardości. W badaniu ze środkiem kontrastującym cechy zmiany bogatounaczynionej - obraz NET. Ze względu na drobny rozmiar zmiany odstapiono od bec.
Pomiędzy brzegiem śledziony i ogona trzustki widoczna jest zmiana torbielowata z licznymi przegrodami - obraz typowy dla torbieli krezki lelita cienkiego.
Właśnie dobrze napisałam, raz jest PNET, a raz NET, tak jak cytowałam. Już sama nie wiem, przypuszczam, że chodzi o NET, tak jak było podejrzenie.
Teraz pytanie co dalej, co z ty zrobić, za dużo dalej niewiadomych.
Kicok, szkoda, że nie pobrano materiału podczas badania EUS, wiedziałabyś z jakim NET masz do czynienia. U mnie wykonano biopsję a zmiana była podobnej wielkości 10mm.
Nawet jak wykonasz scyntygrafię receptorową, dalej nie będziesz wiedziała z czym masz do czynienia. Najpewniej bez operacji się nie obejdzie, jedyna możliwość usunięcia guza i zweryfikowania histopatologicznego co to za guz i czy jest czynny hormonalnie. Powinnaś być pod opieką dobrego endokrynologa od guzów neuroendokrynnych i chirurga, który zna temat NETów. Na ten moment, to jedyne co mogę powiedzieć, bo bez badania histopatologicznego zmiany, nie można sie wypowiedzieć, czym ona jest i czy jest złośliwa, a jeśli tak to w jakim stopniu.
Pozdrawiam i głowa do góry.
Otrzymałam dzisiaj wyniki scyntygrafii receptorowej:
"Na scyntygramach planarnych i na przekrojach tomograficznych uwidoczniono w ogonie trzustki hipodensyjną zmianę ok 10 mm o wzmożonej ekspresji receptorów somatostatynowych (stopień gromadzenia wg skali Krenninga 2/3 -powyżej fizjologicznego wychwytu wątroby, ale poniżej gromadzenia nerkowego i śledzionowego). Poza tym uwidoczniono fizjologiczne gromadzenie w obrębie wątroby, pęcherza żółciowego, śledziony, nerek, nadnerczy."
Rozumiem, że badanie potwierdza, że mam guza neuroendokrynnego ogona trzustki, nadal nie wiadomo jakiego typu.
Co oznacza skala Krenninga?
Pozdrawiam.
Witam
Proszę o podpowiedź w mojej sprawie.
Jak już wcześniej pisałam, na podstawie TK jamy brzusznej, badania EUS i scyntygrafii stwierdzono, że mam guz neuroendokrynny trzustki. Miałam jeszcze robioną próbę głodową. Wszystkie wyniki i z próby i krwi (w tym markery) mam prawidłowe. Biopsji nie mam. Dr powiedział, że prawdopodobnie jest to zmiana łagodna i raczej zalecana jest obserwacja, jeszcze chce to skonsultować z chirurgiem. Czekam jeszcze na wizytę do endokrynologa.
Moje pytanie brzmi, czy faktycznie jest to zmiana łagodna, czy istnieje prawdopodobieństwo, że pomimo dobrych wyników z krwi i braku przerzutów, może okazać się to zmiana złośliwa.
Proszę o podpowiedź co powinnam robić. Dziękuję.
Kicok,
Nie możemy być mądrzejsi od lekarza, który ma Twoje wyniki - skoro wskazują one na łagodny charakter zmiany to na forum nie znajdziemy przyczyn do podważenia tej tezy.
Mam nadzieję, że endokrynolog potwierdzi dotychczasową diagnozę.
Witam
Przypominam się po dłuższej nieobecności.
Od ostatniego mojego wpisu wykonałam szereg badań i mam wrażenie, że nadal nic nie wiem, jaki to rodzaj NET trzustki. Robiłam w szpitalu próbę głodową, wyniki wyszły ok. Byłam na wizycie u endokrynologa, który zlecił szereg badań. Wyszedł podwyższony wynik hormonu wzrostu. Dostałam skierowanie do szpitalu o podejrzenie zespołu MEN-1 i guza przysadki. Tam wyniki z krwi wyszły ok i nic dalej nie zrobili, żadnego TK. Teraz mi wyszły podwyższone wyniki 5-HIAA norma od 2 do 6, mi wyszły 13,8 i 28,7. W piątek idę na TK jamy brzucha, a za dwa tygodnie idę na konsultację w sprawie ponownego wykonania badania EUS, bo ponoć nie ma limitów już na to badanie i robią tylko nagłe przypadki. Na badanie muszę mieć założoną kartę DILO, której nikt mi nie założył. Dam znać po TK co wyszło.
Pozdrawiam
Proszę o pomoc w interpretacji wyniku histopatologicznego.
Rozpoznaie kliniczne: Guz neuroendokrynny trzustki 9mm
Rozpoznanie:
Grupy i płaty komórek o skąpej cytoplazmie i równych okrągłych jądrach.
Obraz cytologiczny odpowiada komórkom wysokodojrzałego nowotworu neuroendokrynnego.
IHC: CD56(+)
Badania immunohistochemiczne i histochemiczne.
Dziękuję.
Kicok Jakie dalej postępowanie w Twojej sprawie?
Warto porozmawiać z endokrynologiem o analogach somatostatyny. Ja je dostaję od 6 miesięcy. Jednak wszystkie badania krwi (teraz i wcześniej) mam w normie.
Kartę Dilo zakłada lekarz rodzinny. Może ją założyć już przy podejrzeniu nowotworu.
Witam
Guz w TK ma 11x7mm.
Póki co, mam zaleconą obserwację. W grudniu wyniki z krwi i konsultacja. Dr jeszcze nie zaleciła analogów somatostatyny.
Mam pobraną krew na badania pod kątem zespołu MEN-1, ale czekam jeszcze na wyniki ok 2 tygodni.
Powiedziano mi, że operację wykonuje się przy guzie 2cm, albo przy dużej progresji.
Kartę DILO już założyła mi rodzinna.
Pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum