Mama wczoraj wyszła ze szpitala po trzydniowej chemii.
Delikatnie wymiotuje,wyszły włosy , po raz kolejny odbarczono opłucną.
Wyniki morfologii dużo lepsze niz te podane wyżej.
W karcie wypisowej napisano o stabilizacji.
W połowie stycznia trzecia ,,sesja ,, .
Obecnie nic się nie dzieje, nie ma siły więc odpoczywa.
Lek TRITACE dawka 5 mg zwiększona dawka z 2,5 mg.
Mama twierdzi że źle sie po nim czuje: cisnienie 101/58, uczucie zimna tzw febra ją trzęsie, zawroty głowy, mroczki przed oczami...
Czy powodem takich doznań może być zwiększenie dawki w/w leku?
Czy objawy takie mogą być reakcją po kolejnym wlewie chemii (28-30.12.2015)?
majkelek onkolog zwiększył dawkę z 2,5 mg na 5 mg powodem tego była jak sądzę utrata przytomności podczas ostatniej chemioterapii . Mamcia mówi że się źle czuje po takiej dużej dawce, spada ciśnienie . Nie wiem czy dobrze interpretuję ale jak mniemam Tritace obniża ciśnienie krwi ... i boję się że dawka 5 mg jest za silna a w szpitalu będziemy dopiero 18 stycznia.
Co radzicie?
Utrata przytomności może była od zbyt niskiego ciśnienia właśnie. Lek ten przecież stosuje się przy nadciśnieniu i ma za zadanie obniżać ciśnienie więc nie wiem dlaczego Wam zwiększono dawkę a nie pozostawiono tej mniejszej. Rzeczywiście mama może czuć się osłabiona czy też mieć zawroty głowy, bo przy niskim ciśnieniu samopoczucie nie jest za cudowne wiem po sobie. A nie możesz skontaktować się chociażby z lekarzem rodzinnym i podpytać. Ja bym była za powrotem do dawki 2,5 i obserwacja przez parę dni ciśnienia i samopoczucia mamy ale musicie uzgodnić to z lekarzem.
pozdrawiam
Myślę, że jak najbardziej wskazana jest szybka konsultacja z lekarzem POZ, bądź kardiologiem. Mierzcie ciśnienie 3 razy dziennie i zapisujcie wyniki, zarówno ciśnienie jak i tętno.
Pozdrawiam serdecznie!
Hemoglobina jest na granicy do przetoczenia (krew jest przetacza, gdy poziom hemoglobiny jest poniżej 8 g/dl). Wydaje się poziom parametrów krwi teraz będzie wzrastał (tak ok. 10-14 dni po chemii jest najniższy poziom parametrów krwi, potem rośnie), to nie zdecydują się przetoczyć krwi
Cytat:
PLT - płytki krwi 68 tys/µl 100 — 400
Przy takim poziomie płytek krwi nie przetacza się.
Cytat:
NEUT 12,7 % (0,51) 40-75 % (2,0 - 7,5)
jeszcze dostrzegłam niski poziom neutrofilii.
bogdusia napisał/a:
TZN czy odsyłają do domu i kaza przyjechać w innym terminie czy przetaczją krew?
Odeślą do domu i każą przyjechać w innym terminie.
_________________ Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.
Choroba moim nauczycielem, nie panem.
W poniedziałek termin trzeciego cyklu CHTH, musimy wiec czekać na decyzje P. Doktor.
W jaki sposób sposobami domowymi można podnieść parametry?
Pietrucha, wątróbka ect.?
bogdusia,
Płytek i WBC nie podniesie się domowymi sposobami. Hemoglobinę, jeśli wiadomo, że to efekt niedoboru żelaza, można próbować podnosić poprzez suplementację tego pierwiastka. Ale w tym przypadku nie chodzi o taki niedobór tylko o wpływ samej choroby.
Wartościowe odżywianie jest zdecydowanie sensowne, ale to szpik sam musi się "podnieść".
Pozdrawiam.
Jesteśmy po trzeciej chemii, została przetoczona krew z powodu silnej anemii.
Dodatkowo odbarczono opłucną (1300ml)płynu.
Cd stabilizacji, zacienienia zmiejszaja się.
W połowie lutego czwarta chemia (chyba ostatnia) w tym cyklu, tak na początku mówiła Pani doktor.
Moje pytanie brzmi:
Co powinno być zrobione potem ?
W jakich odstępach czasowych?
Jakie są procedury w takich przypadkach?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum