Nie mam mutacji w genie BRAF. Czy to dobrze czy źle? Jestem kompletnie zdezorientowania.
Dziękuję za wszystkie rady i słowa wsparcia
Najprawdopodobniej otrzymasz szansę leczenia nivolumabem.
U mojej mamy również nie stwierdzono genu BRAF, a aktualnie jest po 41 kursie podania OPDIVO, czyli leku imunoonkologicznego zawierającego nivolumab.
Lek jest refundowany i podawany w kilkunastu ośrodkach w Polsce.
Dodam tylko, że skuteczność (potwierdzona badaniami obrazowymi) OPDIVO u mojej mamy jest bardzo dobra i daje sporą nadzieję na przyszłość.
Pozdrawiam Ciebie i powodzenia!
Armands
_________________ Módl się o najlepsze, przygotuj się na najgorsze.
Ja byłem przeciwny badaniom klinicznym. z powodu tego, że nie wiesz czy dostajesz placebo. A każdy chce wiedzieć jak i czym jest leczony.
Jeżeli ktoś ma przerzuty odległe to nie jest nigdy włączany do badania klinicznego, którego jedna z opcji zakłada samo placebo, to by było nieetyczne. Z kolei jeżeli ktoś nie ma przerzutów odległych, to ma do wyboru albo regularne kontrole albo badanie kliniczne, w którym jedną z opcji może być placebo (więc w najgorszym razie wyjdzie tak, jakby nie był w programie, a jest zaopiekowany o wiele lepiej, bo ma zapewnione regularnie wszystkie badania).
arawis napisał/a:
anutka, A profesor powiedział dlaczego wycięcie guza nie ma sensu?
Jeżeli jest przerzut na płuco, to oznacza, że czerniak może być rozsiany po organizmie i mogą być mikroprzerzuty w różnych miejscach (nikt ich nie zdiagnozuje za pomocą badań obrazowych) i wycięcie jednego guza z płuca nie usunie ewentualnych mikroprzerzutów, a operacja obciążyłaby organizm, bo przecież operacja klatki piersiowej to nie jest takie hop siup rozciąć zaszyć (oczywiście zawsze należy rozważyć czy usunięcie chirurgiczne izolowanej pojedyńczej zmiany nie jest lepszą opcją dla danego pacjenta), tutaj profesor proponuje immunoterapię, czyli leczenie ogólnoustrojowe, którego celem jest zadziałanie nie tylko na płuco, ale też na każdy ewentualny mikroprzerzut w organizmie.
Serdecznie dziękuję za wszystkie posty, rady i wyjaśnienia.
Zaproponowano mi udział w badaniu porównującym działanie leków:
1. pembrolizumab
2. kobimetynib + atezolizumabem.
Najważniejsze jest dla mnie, że nie ma w tym badaniu placebo. Wiem, że pembrolizumab jest lekiem już zatwierdzonym do stosowania, natomiast dwa pozostałe to leki badane. Jaka jest dostępność pembrolizumabu poza badaniami klinicznymi? Czy ktoś go dostaje?
Witajcie
Tak mi się miło bardzo zrobiło, że ktoś tu jeszcze o mnie pamięta Jestem po szóstej dawce Pembrolizumabu. Czuję się dobrze. Żyję na pełnych obrotach. Oby tak dalej
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum