Autorstwo tej wersji którą podałem przypisuje się Arystotelesowi, zaś z kobietą: "Triste est omne animal post coitum, praeter mulierem gallumque" - Klaudiuszowi Galenowi, zresztą lekarzowi
Dziękuję za ciepłe słowa. Chyba pójdę otworzyć sobie jeszcze jedną butelkę zawierającą uderzeniową dawkę antyoksydantów produkcji Kompanii Piwowarskiej.
[ Dodano: 2011-07-11, 01:10 ]
a tak przy okazji... kilka powiedzonek i cytatów:
"Luter, jak wiadomo, powiada: kto nie kocha wina, kobiet i śpiewu, ten pozostaje durniem przez całe swoje życie. Nie można jednak zapomnieć o dodaniu do tego: fakt, że ktoś jest przyjacielem kobiet, kielicha i śpiewu, nie stanowi jeszcze wystarczającego dowodu jego mądrości."
Georg Christoph Lichtenberg
"Dobry Bóg ustanowił granice ludzkiej mądrości, nie zakreślił jedynie granic głupoty – a to nie jest uczciwe."
Konrad Adenauer
"Najmądrzejszy naród na świecie to niewątpliwie Chińczycy. Wynaleźli druk – ale nie gazety, proch – ale tylko do sztucznych ogni, wynaleźli wreszcie kompas – ale powstrzymali się przed odkryciem Ameryki."
Charles Chaplin
"Głupi i mądrzy ludzie są nieszkodliwi, tylko półgłówki są niebezpieczne."
Johann Wolfgang Goethe
i ostatnia dziś cytata:
"To zawsze zaskakujące, gdy uświadamiamy sobie, że podczas gdy my przyglądamy się innym i myślimy o nich, mając się za mądrzejszych i rozumniejszych, oni też przyglądają się nam i myślą o nas to samo."
Terry Pratchett
[ Dodano: 2011-07-11, 01:18 ]
no dobra... jeszcze raz:
Julian Tuwim
"Pesymista twierdzi, że wszystkie kobiety to nierządnice. Optymista twierdzi, że nie, ale ma nadzieję."
[ Dodano: 2011-07-11, 09:32 ]
Dziś w ramach diety zjadłem jedną kanapkę na śniadanie. Posmarowałem kromkę masełkiem, na to plaster wędzoneczki, na to dwa plasterki ogórka, jeden pomidorka, pokroiłem na górę rzodkiewkę i szczypiorek, oraz pokruszony ser pleśniowy. Dla pewności, żeby się to nie rozlazło, przykryłem kolejnym plasterkiem szynki. Musiałem to wszystko posmarować majonezem dla lepszego przełykania, i na wszelki wypadek przykryłem to jeszcze jedną kromką.