Witam po długiej przerwie.
Mam problem z interpretacją badania RTG i dlatego proszę o pomoc.
W okolicy guza kulszowego, w obrębie dolnej gałęzi kości łonowej prawej widoczny jest obszar niejednorodnej gęstości kości z odcinkowym przerwaniem warstwy korowej, obraz RTG sugeruje złamanie (w obrazie TK wykonanym do planowania leczenia w tej okolicy widoczny był tylko obszar podwyższenia gęstości kości z niewielkim linijnym przerwaniem warstwy korowej).
W górnej gałęzi kości łonowej prawej widoczny był w badaniu TK obszar lizy z przerwaniem warstwy korowej , który nie jest widoczny w badaniu RTG.
Pozdrawiam serdecznie
Mam problem z interpretacją badania RTG i dlatego proszę o pomoc.
W okolicy guza kulszowego, w obrębie dolnej gałęzi kości łonowej prawej widoczny jest obszar niejednorodnej gęstości kości z odcinkowym przerwaniem warstwy korowej, obraz RTG sugeruje złamanie
Cytat:
(w obrazie TK wykonanym do planowania leczenia w tej okolicy widoczny był tylko obszar podwyższenia gęstości kości z niewielkim linijnym przerwaniem warstwy korowej)
Z obu opisów dotyczących tego samego obszaru wynika zgodna interpretacja wyniku badania.
Określenie niejednorodna gęstość kości lub podwyższenie gęstości kości ( z odcinkowym przerwaniem lub z niewielkim linijnym przerwaniem warstwy korowej ) wskazuje na problem związany z zaburzeniami gęstości kości czyli mineralizacji kości.
Cytat:
W górnej gałęzi kości łonowej prawej widoczny był w badaniu TK obszar lizy z przerwaniem warstwy korowej , który nie jest widoczny w badaniu RTG.
W badaniu rtg nie było wzmianki na temat zmiany w górnej gałęzi kości łonowej.
Może dlatego, ze tomografia komputerowa uzyskała wyraźniejszy i bardziej szczegółowy obraz...
Najlepiej omówić badanie ze specjalistą. lekarz prowadzący mający do dyspozycji wszystkie wyniki badań oraz mający możliwość stałej oceny pacjenta jest osobą najbardziej kompetentną do decydowania o procesie diagnozowania i leczenia.
Dziękuję za odpowiedź.
Problem polega na tym, że jeden doktor(ginekolog) na podstawie wszystkich badań mówi, że doszło do rozsiewu choroby a drugi mówi nie ma rozsiewu.
I dlatego nie wiem co o tym myśleć, mama już jest wypisana z onkologii a lekarz rodzinny sam nie wie jak interpretować te wyniki.
Witam.
Jesteśmy po kolejnej wizycie u lekarza i znowu brak konkretnej odpowiedzi na moje pytanie o rozsiew choroby. Gdy zapytałam o złamanie tej kości łonowej jak to się mogło stać pan doktor tylko wzruszył ramionami. Masakra
Zastanawiam się dlaczego nie ma odpowiedzi może koszty tego leczenia są duże a teściowa jest już w takim a nie innym wieku.
Bardzo się denerwuję i nie wiem co o tym myśleć.
Proszę o pomoc w rozwiązaniu mojej niewiedzy.
Pozdrawiam
Jeśli lekarze dysponujący większą dostępnością do rozeznania stanu zdrowia i wyników Twojej teściowej nie są w stanie zgodnie ocenić czy doszło do rozsiewu choroby, to tym bardziej nie dokonamy tego tutaj na forum.
Natomiast gdyby rzeczywiście do tego rozsiewu uprzednio doszło i nastąpiły przerzuty do kości,
to ich [kości] osłabienie i postępująca destrukcja mogłaby z dużym prawdopodobieństwem być przyczyną patologicznego złamania.
W takich przypadkach nawet bardzo niewielkie urazy, w normalnym stanie zdrowia całkowicie niegroźne,
mogą prowadzić do patologicznych złamań, podobnie jak np. w przypadku zaawansowanej osteoporozy.
Rozważając dalej przypadek takiego złamania można zauważyć, że leczenie wygląda podobnie jak dla innych złamań, polega na unieruchomieniu odpowiednich kości.
_________________ Solve calceamentum de pedibus tuis: locus enim, in quo stas, terra sancta est [Ex: 3, 5]
Witam.
Mam pytanie dotyczące leku o nazwie Megalia, teściowa brała ten lek po naświetlaniach na apetyt. Od pewnego czasu boi się jeść ponieważ raz ma biegunkę a raz zatwardzenie, że boli ją brzuch. W ciągu tygodnia straciła na wadze 3 kg, twierdzi, że jak brała ten lek to nie miała problemów ze stolcem. Chciałabym się dowiedzieć, czy ten lek nie jest szkodliwy i czy na pewno ma wpływ na przemianę materii.Jak często można brać lek. Czy może jest to inna przyczyna z tym stolcem.
Pozdrawiam
Powinno się go stosować min. 2 miesiące (w dawce 400-800 mg / doba) przy wyniszczeniu nowotworowym.
dorbur napisał/a:
czy ten lek nie jest szkodliwy
Każdy lek w zbyt dużej dawce bądź u pacjenta z określonymi p/wskazaniami może być szkodliwy.
dorbur napisał/a:
czy na pewno ma wpływ na przemianę materii.
Na pewno.
dorbur napisał/a:
Czy może jest to inna przyczyna z tym stolcem.
Lek może powodować i biegunki, i zaparcia, ale skoro w trakcie brania leku teściowa nie odczuwała tego typu dolegliwości, to raczej nie są one wynikiem działania leku.
Witam.
Mam jeszcze jedno pytanie, czy ten problemy ze stolcem (zatwardzenia, biegunki) mogą być spowodowane skutkiem ubocznym naświetlań.
Teściowa zakończyła naświetlania 9 kwietnia tego roku.
Czy konieczna jest wizyta u lekarza, teściowa mało zjada i leci z wagi.
Pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum