Witam ponownie.
Pojawił się nowy problem, mama 2.01.2012 miała pobrany wycinek z pochwy zmiana naciekająca o wymiarach 2,5 cm x 2,5 cm
Znowu trzeba czekać 3 tygodnie na wynik, a naświetlania są wstrzymane.
Mam pytanie czy te bóle w pachwinie mogą być przyczyną tej zmiany w pochwie, lekarz zbadał mamę ale nic nam nie powiedział tak jakby nie było pytania.
Nie wiem ,czy nie chciał martwić mamę ze względu na jej wiek.
I czy te naświetlania, które rozpoczną się na początku lutego coś pomogą.
Czas jaki upłynął od usunięcia macicy do naświetlań to prawie pół roku.
Jestem kłębkiem nerwów,to wszystko mnie przerasta.
Pozdrawiam
Witam.
Dzisiaj odebrałam wyniki z wycinku.
I.1.Wycinki ze ściany pochwy godz. 5-5 szarych, kruchych fragmentów błony śluzowej od
0,4-0,8 cm o łącznej śr.1,5 cm
II. 2. Wycinek ze ściany pochwy godz. 12-3 fragmenty błony śluzowej śr. 0,2 cm, 08 i 1 cm
1.2. Carcinoma planoepitheliale aceratodes G2
Mam pytanie, czy to jest przerzut.
Gorąco pozdrawiam
1.2. Carcinoma planoepitheliale aceratodes G2
Mam pytanie, czy to jest przerzut.
Tłumaczenie: rak płaskonabłonkowy nierogowaciejący, o średnim stopniu złośliwości (G2).
Niestety, jest to przerzutowe zajęcie pochwy, co oznacza stadium zaawansowania IIIb (źródło (tabela 4)).
_________________ Solve calceamentum de pedibus tuis: locus enim, in quo stas, terra sancta est [Ex: 3, 5]
Dziękuję za szybką odpowiedź.
A jak wygląda dalsze leczenie.
Mama ma taki silne ból w nodze, że porusza się o dwóch kulach.
Tramal jej niestety nie pomaga.
Rak w III stopniu klinicznego zaawansowania -> radioterapia + ewentualnie uzupełniająca hormonoterapia
(lub chemiohormonoterapia w ramach kontrolowanych badań klinicznych).
Po zakończeniu napromieniowania należy rozważyć możliwość radykalnego leczenia
operacyjnego.
Więcej możesz znaleźć w Rekomendacjach z roku 2009 (str. 11):
Cytat:
STOPIEŃ ZAAWANSOWANIA III
Pierwotne leczenie chirurgiczne (postępowanie wysokospecjalistyczne)
Chore w trzecim stopniu zaawansowania raka trzonu macicy wymagają indywidualnej oceny w zależności od rozległości i kierunku szerzenia się nacieku nowotworowego. We wszystkich przypadkach należy wykonać TK celem oceny węzłów chłonnych okołoaortalnych i miednicy a w przypadkach wątpliwych należy przeprowadzić weryfikację histopatologiczną.
Przeciwwskazania do leczenia chirurgicznego:
• nacieki w przymaciczach złączone z kością
• rozległe nacieki w pochwie
• guzowate - nieresekcyjne pakiety węzłów chłonnych
Leczenie uzupełniające (postępowanie wysokospecjalistyczne)
U chorych po operacji stosuje się napromienianie na obszar miednicy a w przypadku potwierdzonych histopatologicznie przerzutów do węzłów chłonnych okołoaortalnych napromieniana jest jednocześnie ta okolica. Zakres stosowanej uzupełniającej radioterapii przedstawia Tabela 4:
[…]
III B Przerzuty do pochwy po pierwotnym leczeniu operacyjnym: Teleterapia 46 Gy na obszar miednicy mniejszej + Brachyterapia HDR 3 x 7,5 Gy.
[…]
Tabela 4. Rak endometrium w III st. zaawansowania (chore z pełnym protokołem chirurgiczno-patologicznym)
• W przypadkach uznanych za nieoperacyjne podstawową metodą leczenia jest napromienianie tylko wiązkami z pól zewnętrznych lub w połączeniu z brachyterapią śródpochwową i śródmaciczną.
• W guzach w stopniu IIIb (zmiany przerzutowe w pochwie) napromienianie macicy uzupełnia się o napromienianie pochwy. U chorych z małą macicą możliwe jest jednoczesne leczenie z zastosowaniem pojedynczej sondy domacicznej i aplikatora pochwowego (walec). W przypadkach pacjentek z dużą macicą napromienianie za pomocą 2 sond domacicznych uzupełniane jest następowym leczeniem zmian w pochwie. W obu powyższych wariantach stosuje się dawkę 30 Gy w czterech frakcjach 7,5 Gy raz w tygodniu 0,5 cm od powierzchni aplikatora na obszar całej pochwy.
[…]
• W przypadku potwierdzenia zmian mikroskopowych lub makroskopowych w sieci lub otrzewnej ściennej oraz przy przeciwwskazaniach do radioterapii stosuje się wyłącznie chemioterapię wg schematu AP(postępowanie w ośrodkach z zapleczem do prowadzenia chemioterapii):
Cisplatyna 50mg/m2 + Adriamycyna 60mg/m2 co 21 – 28 dni 6 cykli u chorych ze stopniem zróżnicowania histopatologicznego G2 i G3.
[…]
dorbur napisał/a:
Mama ma taki silne ból w nodze, że porusza się o dwóch kulach.
Tramal jej niestety nie pomaga.
Wygląda to niepokojąco. Z uwagi na silne dolegliwości bólowe pilnie poprosiłbym lekarza o zwrócenie na to uwagi
i zlecenia diagnostyki pod kątem ewentualnej obecności przerzutów do kości, a w razie potrzeby podjęcia odpowiedniego leczenia (bifosfoniany przeciw destrukcji kości i napromienianie przeciwbólowo).
_________________ Solve calceamentum de pedibus tuis: locus enim, in quo stas, terra sancta est [Ex: 3, 5]
Bardzo dziękuję za odpowiedź.
Wizytę u ginekologa mam na piątek, sama chcę porozmawiać z lekarzem o dalszym leczeniu.
Był problem z pobraniem wycinka.
Mama jeszcze nie wie o tym, że wynik jest zły.
3 miesiące od operacji i już jest przerzut (szybko)
30.01.12 mama ma TK głowy, pojawiły się guzy w krótkim czasie.
Lekarz podejrzewa nerwiakowłókniaki.
To wszystko dzieje się za szybko i jest ponad moje siły.
Pozdrawiam
Witam, i bardzo proszę o pomoc.
Na zlecenie onkologii w Gliwicach zostały pobrane wycinki zakładu histopatologii do ponownego badania badania, ponieważ były rozbieżności wynikach.
Lekarz, który je wydawał powiedział,że są to dwa rodzaje raka.
Jak to rozumieć.
[ Dodano: 2012-02-06, 17:52 ]
I jakie jest rokowanie w tym wypadku.
Pozdrawiam
Lekarz, który je wydawał powiedział,że są to dwa rodzaje raka.
Jak to rozumieć.
Prawdopodobnie lekarz ma podstawy, by przypuszczać, że występują dwa typy histopatologiczne raka
(wymienione np. w tym opracowaniu - str. 6).
dorbur napisał/a:
I jakie jest rokowanie w tym wypadku.
Zależy głównie od stadium zaawansowania, a także od stopnia zróżnicowania (złośliwości) nowotworu,
zatem z zastrzeżeniem wymienionym na str. 4 wyżej linkowanego opracowania:
Cytat:
raki typu II z definicji traktuje się jako niskozróżnicowane [wysoce złośliwe - dop. Richelieu]
Dla III stopnia zaawansowania statystyki mówią o odsetku pięcioletnich przeżyć rzędu 20 - 40 %.
[ Dodano: 2012-02-08, 15:46 ]
Witam ponownie.
Dzisiaj otrzymałam telefoniczną informacją, o tym, że biopsje pobrane z węzła chłonnego i głowy wykazały obecność nowego, kolejnego nowotworu o podłożu skórnym.
Czy jest możliwe, żeby w tak krótkim czasie pojawiły się kolejne nowotwory?
Domyślam się, że szanse na wyjście z tego są coraz mniejsze, jeśli nie bliskie zeru...
[ Dodano: 2012-02-08, 15:48 ]
Proszę o wyjaśnienie nowotworu o takim podłożu skórnym. Czy to to samo co rak kolczystokomórkowy skóry?
Witam ponownie.
Dzisiaj mama otrzymała skierowanie do chirurga z rozpoznaniem raka przydatków skóry skroni lewej... C44.3
Proszę o przybliżenie mi tego typu nowotworu. Badania hist-pat będą po usunięciu guzka.
Pozdrawiam.
Najkrócej: http://www.forumginekolog...ry#.TzqDjlEz1qE
Jeśli potwierdzi się diagnoza raka przydatków skóry skroni, będzie to drugi nowotwór, niezależny od raka trzonu macicy.
dorbur napisał/a:
Badania hist-pat będą po usunięciu guzka.
Czekamy na wynik. Wtedy da się powiedzieć coś więcej na ten temat.
Dziękuję za odpowiedź.
Diagnoza jest już potwierdzona z biopsji, teraz trzeba usunąć guzka i określić stopień zaawansowania i jego rodzaj.
Szanse na wyzdrowienie maleją
Pozdrawiam
Witam ponownie.
Dzisiaj odebrałam wyniki histopatologiczne mamy.
Wycinki ze zmiany guzowatej okolicy skroniowej-kilka brunatnych fragmentów tkankowych o łącznej śr.2,5cm
Rozpoznanie Foci carcinomatosi (CK+,Melan-A-,LCA- )
dodam jeszcze ,że guz nie został w całości usunięty z powodu silnego krwawienia.
Pozdrawiam
Rozpoznanie Foci carcinomatosi (CK+,Melan-A-,LCA- )
dodam jeszcze ,że guz nie został w całości usunięty z powodu silnego krwawienia.
Rozpoznano obecność ognisk nowotworowych.
Wartości podane w nawiasie specyfikują określone cechy nowotworu.
Ponieważ nie usunięto całości nacieku nowotworowego, konieczne będzie leczenie uzupełniające,
o którego rodzaju powinien wypowiedzieć się lekarz na podstawie szczegółowej wiedzy o chorobie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum