Powiem Ci, że z doświadczenia wiem jak trudno samodzielnie podnieść parametry morfologii, chemia działa hamująco na szpik i najskuteczniej jednak działają zastrzyki z czynnikiem wzrostu ( jeśli chodzi o leukocyty np.), czyli np. NEUPOGEN.
Ale może ktoś wie o innych metodach, to ja też chętnie się dowiem.
Często po chemioterapii uszkodzony szpik, i na 'przyśpieszenie' jego regeneracji nie ma środków typu np. odpowiednia dieta czy jakiś suplementów diety.
myślę, że zawsze warto jeść chude mięso, indyk, chuda wołowina, cielęcina, bogate w białko i żelazo, ogólnie dieta dobrze zbilansowana, napar z pokrzywy lub sok z pokrzyw działa także stymulująco na wartości hemoglobiny, jednak warto pytać lekarzy, bo w konkretym nowotworze mogą być przeciwskazania.
Witaj
Ja wprawdzie nie brałam Neulasty - zawsze dostawałam Neupogen (po każdej chemii 5 zastrzyków) w sumie wybrałam ich 45 i powiem Ci, że z tym bólem to kwestia indywidualna. Mnie bolało tylko troszkę, albo bardzo mało i to nie zawsze. Tabletek nie brałam nigdy. Jedynie to co to wcierałam Amol/Aromatol w łydki- bo tam mnie najczęściej "łupało".
3 maj się cieplutko
leczenie paliatywne (chemioterapia paliatywna) - leczenie chemiczne mające na celu zmniejszenie masy guza / guzów w zaawansowanej chorobie nowotworowej, by zmniejszyć dolegliwości spowodowane przez chorobę podstawową i poprawić jakość życia chorego.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum