Witam Wszystkich i bardzo dziękuję za Wasze wsparcie. Jakoś człowiekowi inaczej na sercu jeśli wie, że tu zawsze znajdzie bratnią dusze... serdeczne dzięki!!!!!
Dzis przyszły winiki badania PET. Chciałabym je Wam zacytować i prosić o ich interpretację. Jeśli mogłby ktoś poświęcić mi chwilke...to bardzo proszę....
Głowa: rozlane zmniejszenie metabolizmu w okolicy czołowej-ciemieniowej lewej. Poza tym obraz PET mózgu i móżdzku w normie. Sklepienie czaszki i tkanki je pokrywające - stan po zabiegu n-chirurgicznym.
Twarzoczaszka: obraz PET w normie.
Szyja: w okolicy bocznej szyi i nadobojczykowej prawej węzły chłonne o śr. do 10 mm i SUV do 10.1. Do tyłu od prawego płata tarczycy węzły chłonne o śr. do 10 mm i SUV 7.4 zmiany schodzą wzdłuż tchawicy do śródpiersia.
Klatka piersiowa: przytchawiczo po stronie prawej węzły chłonne - opis powyżej. Za rękojeścią mostka po stronie prawej pojedynczy węzeł chłonny o śr.poniżej 10 mm i SUV 3.0. Do przodu od rozwidlenia tchawicy pojedynczy węzeł chłonny o śr. 10 mm i SUV 12.7. Nierównomierny wychwyt 18-FDG we wnęce płuca lewego - podejrzenie zmiany ogniskowej o śr. do 10 mm i SUV 3.0. W śródpiersiu tylnym po stronie prawej (przy oskrzelu do płata dolnego) węzeł chłonny o śr.14 mm i SUV 15.6. W segmencie 3 prawego płuca, w łączności z wnęką ognisko o SUV 14.7, zlewające się ze zmianą we wnęce - SUV 15.5 - łączny wymiar 26x26x33 mm. Obwodowo w segmencie 3 prawego płuca liczne zmiany ogniskowe, częściowo zlewające się o śr do 19 mm i SUV do 9.7. W segmencie 6 prawego płuca podopłucnowe zacienienie o śr. do 10 mm i SUV 1.5.
Jama brzuszna i miednica: obraz PET w normie.
Wnioski: zmiana w segm.6 prawego płuca w obrazie PET typowa dla zmian odczynowych. Zmiana we znęce lewego płuca o niepewnym znaczeniu klinicznym. Pozostałe opisane zmiany w obrębie szyi i klatki piersiowej typowe w obrazie PET dla czynnego procesu nowotworowego.
Ponadto jest jeszcze wynik bronchoskopii: Krtań, tchawica, ostroga główna i lewostronne drzewo oskrzelowe bz. W oskrzelu górnopłatowym prawym, patologiczny, kalafiorowaty twór, łatwo krwawiący.
Wiem, że to wszystko co napisałam nie daje nam powodów do uśmiechu i zadowolenia, ale czy te wyniki naprawdę są tak złe, że nie ma juz ratunku.
Proszę o pomoc......
[ Dodano: 2009-12-10, 16:22 ]
Hallo????? Jest tu kto??
[ Dodano: 2009-12-10, 17:32 ]
Rozumiem.....zanudziłam Was