Mam problem dotyczący lewej piersi mam Guza ok 2 cm
i powiększony patologiczne zmieniony węzeł chłonnych cokolwiek to znaczy.
Zdiagnozowano raka piersi"najprawdopodobniej " złośliwy
miałam dwie biopsje mamografie i usg i nadal nikt mi nic nie mówi!!!
Boję się strasznie jakie badania są potrzebne by upewnić się czy jest złośliwy,
dlaczego najpierw będę miała chemię, a później wycięcie?
Witaj!
Najważniejszym badaniem w Twojej sytuacji jest badanie histopatologiczne próbki pobranej podczas biopsji. Poznasz typ nowotworu oraz ewentualną obecność receptorów estrogenowych (ER) i progesteronowych (PgR), a także recetora HER2. Sposób postępowania terapeutycznego zależeć będzie właśnie od tego wyniku.
Po otrzymaniu wyniku warto abyś zgłosiła się do któregoś z wyspecjalizowanych ośrodków onkologicznych, jeśli oczywiście będzie to konieczne (chyba, że jesteś w takim ośrodku diagnozowana).
Pozdrawiam,
Marcin
_________________ Weryfikuj/porównuj/krytykuj moje wypowiedzi - nie jestem nieomylny.
Niestety tak już jest z większością polskich onkologów. Nie mówią. Sami z siebie to będą Cię karmili ogólnikami właśnie takiego typu jak "rak najprawdopodobniej złośliwy" (rak jest zawsze złośliwy). Powinnaś wiedzieć że masz prawo do wszystkich wyników badań jakie były robione i to wyników wydanych Ci na piśmie. Jeżeli od biopsji upłynęło 7 dni, a lekarz powiedział Ci o chemioterapii to znaczy że w znanych mu wynikach jest potwierdzenie raka piersi. I nic tu już sprawdzać nie trzeba. Obecnie jest taka tendencja w leczeniu raka piersi że jeżeli z wymiaru guza guza i ogólnego obrazu wynika że chora powinna mieć chemioterapię - to chemioterapię podaje się przed operacją. Tak wynika z wieloletnich obserwacji że w takim porządku są trochę lepsze rezultaty.
Jak chcesz rozmawiać z lekarzami to musisz zadawać bardzo konkretne pytania, więc ucz się co to jest rak piersi i jak przebiega.
Możesz oczywiście przyjąć także postawę: Wierzę lekarzowi że zrobi wszystko co możliwe, poddaję się proponowanej przez niego terapii i o nic nie pytam. Ale moim zdaniem wbrew pozorom jest to postawa dla ludzi o żelaznych nerwach.
Wynik z Usg: Gruczoły piersiowe o budowie gruczołowo-tłuszczowej. Pierś prawa bez zmian ogniskowych. Na godz.3Lp przybrodawkowo zmiana hypoechogenna o wym ok. 20mm do pilnej biopsji. W obrębie lewego dołu pachwowego powiększony i patologicznie zmieniony węzeł chłonny o wym ok.28mm meta BIRADS 4b
Wyniki z Biopsji: Komórki atopowe nieokreślonego znaczenia. Bezwzględna weryfikacja hist-pat Zmiany!!!!
[ Dodano: 2016-01-07, 14:50 ]
Wyniki Mammografia Gruczoły piersiowe o budowie gruczołowo-tłuszczowej,mastopatycznej z niesymetrycznym nieregularnym zagęszczeniem w lewej ok.przybrodawkowej,stan po PCI
Gruczoł piersiowy prawy w Mammografii bez ewidentnie podejrzanych zagęszczeń i mikrozwapień. Doły pachwowe bez cech lymphadenopatii BIRADS 4b
Patrycja23,
Bardzo wyczerpująco odpisała Ci gaba.
Dopytam jeszcze o tę drugą biopsję - czy ona wykazała coś konkretniejszego niż tylko komórki atypowe?
Nie można rozpoczynać leczenia bez pełnego rozpoznania typu nowotworu.
Miałas biopsję cienkoigłową (obecnie jest tendencja do odchodzenia od tego w diagnostyce piersi, bo interpretacja moze byc trudna).
Masz zalecenie badania hist-pat -czyli musiisz miec biopsję gruboigłową pilnie, wtedy będzie konkretny wynik.
czy tak dokładnie jest napisane?
Wbrew swojej nazwie Invasive Breast Cancer NST(no special type) jest określonym rakiem dawniej nazywanym Ductal Carcinoma (rak przewodowy). To ok 80-90% raków piersi. Żeby było jeszcze bardziej mylące to w niektórych ośrodkach jest on nazywany Invasive Breast Cancer NOS (not otherwise specified). Jak to jest tłumaczone na polski to szczerze przyznaję że nie wiem.
Jeżeli nie jesteś najmłodszą na forum z rakiem piersi to z pewnością na podium. Rak w tak młodym wieku przebiega szybciej i powinien być szybko i zdecydowanie leczony. Poczytaj po kolei wszystkie wątki w tym dziale dotyczące przypadków przed 30 rokiem życia, powinno być nie więcej niż kilkanaście.
Nowotwór o nieokreślonym znaczeniu to nie jest rozpoznanie histopatologiczne tylko wstępna klasyfikacja ICD -10. Nie zwracaj na to uwagi w ogóle. Czekaj na hist pat z biopsji gruboiglowej
Ja też miałam 10 miesiecy temu w rozpoznaniu kod ICD-10 z adnotacją,podejrzenie rozrostu wewnątrzprzewodowego,niestety pozostawiony do obserwacji,lekarze nic nie mówią,wierzyłam,że wiedzą co robią,chociaż drążyłam temat,bo bez powodu krew z piersi nie leci i tak powoli zapominałam o tym,myśląc,że faktycznie trochę panikuję i po prostu taka moja uroda do kontrolnego badania oczywiście na własną rękę,bo na usg państwowe kolejka do czerwca...brak słó
Czekam na biopsje gruboigłową byłam już u 5 innych lekarzy wszyscy twierdzą, że klinicznie wygląda na nowotwór złośliwy,ale trzeba się upewnić,żeby podjąć jakiekolwiek leczenie! Mam córeczkę i jedno poronienie za sobą! Nowotwór w rodzinie występuje dość często dwie ciocia miały raka macicy piersi nie miał nikt z tego co mi wiadomo
[ Dodano: 2016-01-11, 12:05 ]
Ja miałam na początku małego guza biopsja i usg wporzadku. Za 6 miesięcy do kontroli poszłam szybciej bo nawet nie minęły 4 i stwierdzili,że przyszłam za późno!!!! Dzisiaj miałam mieć operację w Legnicy straciła bym pierś z węzłami bez większych badań. Na szczęście trafiłam na wspaniałą panią doktor z Wrocławia,która powiedziała,że poprowadzi mnie za rączkę przez to wszystko byle tylko się nie załamać
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum