Pertuzumab o ile dobrze pamiętam był podany Twojej siostrzenicy, ale w tym badaniu nie był podawany chorym z rakiem trójujemnym bo to lek specyficzny dla HER2 dodatniego i bez sensu byłoby go podawać innym chorym. Karboplatyna w Polsce jest stosowana, ale to nie jest jakiś lek o rewelacyjnym działaniu, a w raku piersi to przeważnie stosowany u chorych które nie tolerują cisplatyny. A o cisplatynę (jej przydatność i skuteczność - bo cholernie toksyczna) wszyscy ciągle jeszcze się kłócą . Tak pogardliwie wspomniany tu schemat AC + T ciągle jeszcze jest tym najszerzej rekomendowanym. Inna sprawa że często w Polsce stosowane są mniejsze dawki.
Cześć zaczynam Chemioterapie 8 cykli co 3 tygodnie nie wiem jaką bo mąż rozmawiał z lekarzem i nic nie dopytał mnie zaś zabrali na badanie PET teraz 1 marca pierwsza. Włosy wpadną wiem,ale brwi i rzęsy też wypadają?
Najprawdopodobniej . Wszystko zależy od chemii i od Twojego organizmu.
Daj znać po pierwszym wlewie - co takiego dokładnie dostajesz. Na wyniki PET też czekamy.
Pozdrawiam ciepło.
Missy - dlaczego w jednych osrodkach w PL stosuje sie przy 3- DD AC (czyli co 2 tyg. +DD Paklitaksel a w innych AC co trzy tygodnie i Docetaxel tez co 3 tyg. Czy robi to jakas roznice w skutecznosci leczenia?
Maura 2015,
Jak się dokształcę, to może odpowiem
Wszystko opiera się na doniesieniach o różnych badaniach, które porównują skuteczność i toksyczność konkretnych schematów. Wiem tylko, że czasem przechodzi się z cotrzygodniowego taksanu na wersję cotygodniową ( mniejsze dawki - mniejsza mielotoksyczność).
Ale na razie nic madrego Ci nie napiszę.
Dziekuje za odpowiedz.Nurtuje mnie juz to pytanie od czasu leczenia.W USA na forum TNBC czytam ze tylko DD AC podaja i to od dawna. U nas tez coraz czesciej.
Chyba zalezy u nas od preferencji lekarza onkologa.
Pozdrawiam
No to super, dobra odpowiedź na chemioterapię jest dobrym prognostykiem na przyszłość. Mam nadzieję że żyjesz trochę lepiej niż to przysłowiowe "ledwie" Trzymaj się
Daję radę przynajmniej się staram... Najgorszy tydzień półtora po chemii myślę,że po słabszej będzie lepiej... Jeszcze Dostaje Zoladex i mnie dobijają uderzenia. Dam radę bo muszę
[ Dodano: 2016-05-07, 12:19 ]
Teraz mam Docetaxel plus te sterydy,w sumie je cały czas biorę po chemii,teraz ich więcej strasznie tyje... Zastanawia mnie ta chemia czy lepiej będę się po niej czuła?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum