Witam
Może dzisiaj zaczne tutaj na internecie.
Gdzie szukać hospicjum.
http://www.hospicja.pl/aktualnosci/news/
Tutaj jest strona z hospicjami na terenie całej Polski,są tam też podane nr telefonów.
Żeby móc skorzystać z opieki hospicyjnej powinno się mieć skierowanie od lekarza.
Może to być skierowanie od lekarza pierwszego kontaktu (rodzinnego).
Jak sobie poradzić przy zmianie pampersa.
Zdarza się tak,że jesteśmy zmuszeni do tego, by samemu np wymienić pampersa.
Jest to bardzo proste.
Kładziemy chorego na plecy i unosimy (zginamy w kolanie) nogę.
Np chcemy chorego obrócić na prawą stronę to uginamy lewą noge w kolanie,prawą rękę
układamy wzdłuż tułowia i pociągamy za lewe kolano i lewy bark.Bez problemu obracamy
chorego.Podobnie robimy jeżeli chcemy obrócić chorego w drugą stronę.
Jeszcze przed obróceniem dobrze jest podłożyć folię.W razie zabrudzenia nie trzeba wymieniać całej pościeli.
Dobrze jest wypróbować przewracanie na kimś zdrowym.Tak po prostu poćwiczyć.
W ten prosty sposób można również umyć chorego,nasmarować i "oklepac" plecy.
Oklepanie jest bardzo ważne.Z tego co nas uczyli to w ten sposób zapobiega się powstawaniu odleżyn.
Jak wymienić koszulkę lub góre od piżamy.
Też są na to sposoby.
Chorego kładziemy na plecy,ręce prosto wzdłuż tułowia.Tak ułożone ręce wkładamy
do rękawów.Należy jeszcze zwrócić uwagę na to aby przód koszulki leżał na brzuchu,żeby nie było po ubraniu "tył do przodu".Następnie podnosimy ręce do góry wciągając całe ręce do rękawów.
Potem unosimy lekko głowę i przekładamy przez otwór w koszulce lub piżamie.
Następnie obracamy w sposób ,który wyżej opisałem i mamy zmienionego i pampersa i piżame.
Są to najprostsze sposoby ,które są stosowane w szpitalach i wszędzie tam gdzie chory nie ma siły żeby się podnieść.
I tak jak już wyżej napisałem trzeba troszkę to poćwiczyć na osobie zdrowej,chociaż to nie jest trudne..
Myśle że opisałem to w miarę dobrze.
Pozdrawiam.