Dzień dobry, mam na imię Sylwia, to mój pierwszy post ;]
Chciała bym uzyskać pomoc, może ktoś z Was doradzi jak postępować, o co pytać lekarzy itd...
Chodzi o moją mamę, która końcem czerwca namacała w prawej piersi guza.
Czekała na wynik mammografii 2 tyg, między czasie zrobiła USG,
które wykazało guza wielkości 2,5cm ( później mammografia to potwierdziła ) + zmiany w dole pachowym prawym.
Wszystkie wyniki badań wklejam poniżej.
W połowie lipca w Tarnowskim szpitalu dostała skierowanie na biopsję która miała się odbyć w trybie pilnym, czyli 8 sierpnia... W ten dzień okazało się że jednak biopsji nie zrobią, będzie tylko konsultacja lekarska...kolejny termin wykonania biopsji wyznaczyli na 18 i 30 sierpnia ( grubo i cienko igłowa ).
Wyniki biopsji były początkiem września. W rozmowie z lekarzem ( innym niż wcześniej ) dowiedziała się że będzie brała chemię przed operacją. Żadnych szczegółów. Między czasie zrobili jej prześwietlenie klatki piersiowej RTG, które nie wykazało żadnych przerzutów. Wyznaczyli jej kolejny termin na badanie USG jamy brzusznej w celu sprawdzenia przerzutów na 3 października... Chyba niezbyt szybko, biorąc pod uwagę to, że lekarka stwierdziła szybkie rozrastanie komórek rakowych :(
W piątek 9 września mama pojechała do Krakowa do Centrum Onkologii przy Garncarskiej, zarejestrowała się , miała od razu wizytę, lekarz wyznaczył jej termin operacji na połowę października, nic nie wspominał o leczeniu chemią itd. 20 września ma mieć robioną biopsję drugiej piersi, bo również wykryto zmianę 1cm, mammografię z kontrastem (?), badanie krwi itd.
Mama musi zrezygnować z "leczenia" w Tarnowskim szpitalu. Przy okazji dostała ochrzan od lekarza w Krakowie, ze albo tutaj albo tutaj się Pani leczy... niestety nie wiedzieliśmy że to tak działa, pierwszy raz w takiej sytuacji, chcieliśmy po prostu jak najszybciej zacząć leczenie / jak najszybciej operować. W Tarnowie z niczym się nie spieszą...
Czy według Was chemia jest tutaj potrzebna, jeden lekarz twierdzi ze trzeba przed operacją, drugi nic nie wspomniał o niej... Co to jest leczenie celowane raka piersi, czy u nas się to stosuje? Czy powinno być przeprowadzone badanie TK lub Rezonans?
Z góry dziękuje za odpowiedz