Otrzymałam następujący wynik TK:
W płucu prawym około 12, w płucu lewym około 7 rozsianych guzkowych, litych zagęszczeń bez widocznych zwapnień , w przeważającej części o lokalizacji podopłucnowej w większości owalnego kształtu . Największy guzek o wym. 16/10mm umiejscowiony jest podopłucnowo w segmencie 9 PL. Podopłucnowe ognisko w segmencie 6 PP oraz guzek w segmencie 2 PP mierzą kolejno 10 i 7mm . Drobne guzki widoczne są również pod opłucną szczelin międzypłatowych. Etiologia rozsianych ognisk niejednoznaczna, nie można z całą pewnością wykluczyć mts.
W segmencie 7 wątroby podtorebkowe niejednoznaczne hipodensyjne ognisko o wym. 17mm. Wskazana dalsza diagnostyka w kierunku wykluczenia choroby nowotworowej. Cechy niewielkiego podopłucnowego włóknienia miąższu w postaci dyskretnie wyrażonego pogrubienia tkanki zrębowej przy tylnej ścianie kip w płacie dolnym prawym, w segmencie 10 PL oraz przy przednich ścianach kip na wysokości płatów górnych. Pasemkowate zagęszczenia niedodmowe lub włókniste w języczku PL. Poza tym miąższ płucny prawidłowo powietrzny. Umiarkowanie nasilone pogrubienie ścian oskrzeli. Oskrzela prawidłowo drożne, nieposzerzone. Węzły chłonne śródpiersia i wnęk niepowiększone. Jamy opłucnowe bez płynu.
Teraz mam wykonać PET –CT (mam skierowanie) wiecie może gdzie to mogę najszybciej zrobić w Warszawie?
Nie za bardzo rozumiem wynik ale chyba mam spodziewać się raka i przerzutu na wątrobę – prawda?
Dodam, że od roku ciągle kaszlę (kaszel mokry).
chyba mam spodziewać się raka i przerzutu na wątrobę – prawda?
Narazie niczego nie masz się spodziewać tylko przeprowadzić dalszą diagnostykę ponieważ przeprowadzone badania są podejrzane (także onkologicznie).
W płucach stwierdzono liczne guzki których charakteru jednoznacznie nie określono.
Cytat:
Etiologia rozsianych ognisk niejednoznaczna, nie można z całą pewnością wykluczyć mts.
Skrótem mts często określa się podejrzenie o obecność ognisk przerzutowych mts - metastasis - jednakże to trzeba potwierdzić dalszymi badaniami.
Pacynka napisał/a:
W segmencie 7 wątroby podtorebkowe niejednoznaczne hipodensyjne ognisko o wym. 17mm. Wskazana dalsza diagnostyka w kierunku wykluczenia choroby nowotworowej.
W wątrobie też coś się dzieje i zalecona jest dalsza diagnostyka.
Z jakiego powodu skierowano cię na TK? Tylko z powodu kaszlu? Jesteś osobą palącą? Masz za sobą historię onkologiczną?
Pozdrawiam serdecznie
_________________ Niech nasza nadzieja będzie większa od wszystkiego, co się tej nadziei może sprzeciwiać.
pet ct to albo na banacha albo w centrum onkologii. dosyć szybko robią w bydgoszczy, jest hotel niedrogi a czasami przysługuje tam darmowy nocleg przed badaniem.
Avatar kobiety, w profilu oznaczenie mężczyzna, w opisach opisane jak kobieta. Prosze o sprecyzowanie z kim mamy do czynienia albo prosze poprawić dane w profilu.
W profilu był błąd, już poprawiłam. Na TK skierowano mnie z powodu przedłużającego się kaszlu, ponadto lekarz internista usłyszał coś niepokojącego w płucach (ale dokładnie nie powiedział co - sugerował zapalenie płuc lub oskrzeli, przypuszczam że nie wiedział) - najpierw leczono mnie antybiotykami - Augmentin, Cipronex, Dalacin i kilka innych których nazw już nie pamiętam - nie pomogły. Nigdy nie paliłam. W Otwocku można zrobić PET - a dokładnie gdzie? Na Banacha i Szaserów terminy są długie, ponad 100 dni.
[ Dodano: 2018-08-29, 07:56 ]
zadzwoniłam na Fieldorfa - mówią że nie robią PET-CT
Pacynka, czy na skierowaniu masz napisane na cito? Jesli nie, to zalatw to, to powinno znacznie przyspieszyc termin - ja przy takim skierowaniu czekalam na Szaserow okolo miesiaca, ale to byla wtedy wyjatkowa sytuacja, bo mieli jakis przestoj. Zwykle przy cito czekalo sie 2-3 tyg.
Pacynka,
Jest trochę tych zmian w płucach i jest podejrzenie zmian onkologicznych z przerzutami ale nie jest to na razie jednoznacznie określone i bez dokładnych badań hist.pat. nie da się na 100 % potwierdzić, że to rak. Na pewno masz mnóstwo stresów ale trzeba to wszystko jak najszybciej przebadać.
Koniecznie załatw kartę DILO, nalezy Ci się bez żadnego problemu wtedy ta diagnostyka onkologiczna będzie szybsza a w Twoim wypadku jest to konieczne.
Ile masz lat?, chorowałaś wcześniej na coś poważniejszego?, czy masz jakąś onkologiczną przeszłość?, w rodzinie najbliższej ktoś chorował na raka?
Od kilku lat leczę się na RZS i przyjmuję Metex, 50 mg/ml roztwór do wstrzyknięć, 0,20 ml, 12 ampułko-strzykawek - jeden zastrzyk na tydzień. Miałam bronchoskopię na której lekarz stwierdził że to raczej nie jest rak i że nie pobierze materiału do badań bo nie ma jak. Jednakże lekarz prowadzący ma wątpliwości. Czytałam w internecie że guzki mogą być wynikową przyjmowania Metex-u chociaż nie musi tak być.
Tak. Moja koleżanka z działu czerniakow miała podejrzenie przerzotow bo miała właśnie liczne guzki w płucach. W tk był ewidentny opis że to prawdopodobnie meta. Ale naszczescie okazało sie że to sarkoidoza właśnie. Ale przy tym schorzeniu bardzo często są powiększone węzły śrudpiersia.
[ Dodano: 2018-09-04, 12:34 ]
A wspominałaś lekarzowi że miałaś podejrzenie czerniaka?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum