Podstawowe i najczęściej spotykane przyczyny krwioplucia w zaawansowanym r.płuca to:
- uszkodzenie naczyń krwionośnych szybko rosnącego guza
- przetoka oskrzelowa
- zakażenie układu oddechowego
- zatorowość płucna
- trombocytopenia (polekowa lub związana z zespołem paranowotworowym)
- bewacyzumab (-> ta wersja odpada).
Jeśli krwawienie przekracza 150ml na dobę - mówi się już o masywnym krwawieniu, powyżej 600ml o krwotoku płucnym.
Masywne krwawienie wymaga w zasadzie hospitalizacji - wykonuje się bronchoskopię i za pomocą tego zabiegu identyfikuje się miejsce krwawienia, wykonuje np. tamponadę, usuwa skrzepy krwi.
Najistotniejsze (prócz ubytku krwi) jest to, że w drogach oddechowych po takich krwawieniach zalegają skrzepy - co może doprowadzić do wystąpienia niewydolności oddechowej.
Poza tym , biorąc pod uwagę przyjmowanie Exacylu (ile zastrzyków dziennie? 2? 3? I w jakich dawkach?) powinno się w takiej sytuacji wykonać panel badań pod kątem wykluczenia zatorowości płucnej (bo wtedy często Exacyl trzeba odstawić, bo choremu grozi po prostu zator). Chyba, że tata miał niedawno wykonane badania pod kątem choroby zakrzepowej?
W szpitalu są możliwości doraźnego zatrzymania krwawienia farmakologicznie (poprzez podanie dożylnie np. roztworu NaCl i leków hemostatycznych).
I leki przeciwkaszlowe, to podstawa - tata zapewne przyjmuje thiocodin (i b.dobrze),
mucosolvan to lek wykrztuśny (zalecony , by odkrztuszać zalegającą w oskrzelach wydzielinę) - jednak przy takim krwiopluciu na pewno trzeba odstawić.
Klacid kontynuujcie rzecz jasna.
jusia, żeby było jasne - jeśli trwa to cały czas (a nie jest jednorazowym incydentem) to taki stan może stanowić bezpośrednie zagrożenie dla życia (zresztą ok. 3% chorych na raka płuca umiera właśnie z tego powodu).
Przypuszczalnie jako tako będzie można sobie z tym poradzić ustalając przyczynę -
a to można zrobić jedynie w warunkach szpitalnych.
Jutro rano, jeśli stan ten będzie trwał dalej - zdobędziesz skierowanie i trzeba będzie tatę zawieźć. Chyba, że będzie coraz gorzej tej nocy - być może nie będzie można czekać.
Sama ojcu nie udzielisz w tej sytuacji niezbędnej pomocy.
Ogromne podziekowania dla Ciebie DSS!!
Jak były mdłości to tata nie brał exacylu.
Mówiłam właśnie tacie, co dowiedziałam się na temat tego krwioplucia - chciałam teraz jechać do szpitala - oczywiście stwierdził, że jak już to jutro!
Więc jutro nie dam mu żadnych szans na wymówki, jeśli będzie nadal tak intensywnie.
[ Dodano: 2009-11-09, 00:07 ]
Tata mówi, że czuje takie jakby furczenia w tym płucu.
Cała noc w nerwach, ciągle bardzo ostre krwioplucie. O 3 rano błagałam go żeby jechać -odmówił i stwierdził, że do rana wytrzyma. Później jeszcze parę razy się zdarzyło i rano też przed wyjazdem do szpitala. Przed 8 leciałam do rodzinnej po nowe skierowanie.
Został zatrzymany w szpitalu. Lekarka powiedziała, że nawet w nocy mógł umrzeć przez to, że nie chciał do lekarza.
Na początek dostał dwa zastrzyki i tabletkę pod język - wszystko przeciw krwotokom. Niestety po niecałej godzinie znowu pojawiło się krwioplucie.
Lekarze mieli dyskutować co dalej - wstępnie bronchoskopia lub fiberoskopia, żeby sprawdzić co się stało.
Tata słaby, przejdzie parę kroków i męczy się bardzo, blady, prawie biały, ale ciągle taki normalny po za tymi objawami..
O 17 jadę do taty.
Boże, jak bardzo nie chcę pisać Wam, że przegrywamy...
Nie wiem co robić, boję się, że to początek końca...
Ciągle wierzę, ale... to wszystko tak nagle się pogarsza.
Mam nadzieję,że przetrwamy ten kryzys.
Właśnie tatko dzwonił.
Robili mu echo serca i nakłuwali woreczek osierdziowy ponieważ płyn tam znajdował się - ściągnięto około 150 ml (chyba z krwią).
Płyn do badań zabrali.
Lekarz stwierdził, że to też jest przyczyną męczenia się...
Czy może mi ktoś wytłumaczyć co to dokładnie znaczy?
Skąd ten płyn?
Czy nadal może się tam zbierać?
Bo w internecie znajduję tylko suche informacje..
Nadal ma bardzo mocne krwioplucie.
[ Dodano: 2009-11-09, 16:03 ]
Ps. Już naczytałam się na ten temat..
Czy wszystko musi iść aż tak pod górę???
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum