Różnie - od ogólnego stanu pacjenta, chorób współistniejących, wyników, niestety czasem od możliwości finansowych ośrodka leczącego.
[ Dodano: 2011-12-21, 17:14 ]
mariolab napisał/a:
czy skuteczność tych chemii jest taka sama?
Nie da się tego tak prosto stwierdzić, bo działanie chemii jest różnie u każdego pacjenta. U jednego schemat A zadziała, u drugiego zupełnie nie (mimo tego samego rodzaju nowotworu).
Na pewno każda substancja nieco różni się działaniem i różnie współdziała z pozostałymi substancjami danego schematu.
mariolab, to nie jest takie proste - schematów chemii jest naprawdę wiele, tak samo sformułowanie "ośrodek dysponuje finansami" jest bardzo mało konkretne, więc nie da się odpowiedzieć na to pytanie.
Lekarz decyduje o tym jaka chemioterapia jest najlepsza dla pacjenta.
Tata miał takie wyniki
LYM % 16,56%
RBC 3,65
HGB 12,64
HCT 35,62
HCV 97,54
HCH 34,62
są trochę gorszę niż ostatnio. reszta badań jest w normie (na podstawie tych widełek które są obok ( pielęgniarka w szpitalu powiedziała że w sumie są ok. mam nadzieję, że z takimi wynikami podadzą chemię że nie są takie najgorsze).
Pisaliśmy to już w różnych miejscach na Forum, napiszemy po raz kolejny - interpretacja wyników może być dokonana tylko na podstawie CAŁOŚCI wyników. Normy normami, ale jedne z parametrów mogą być w ich dolnych granicach, inne w górnych, co już każe zwrócić na nie większą uwagę niż na inne.
To tak jak z wynikami TK / USG czy innych badań - nie przepisuje się tylko zdań, w których coś jest nie tak, ale wszystko - od pierwszej litery do ostatniej kropki.
To tak do wszystkich i na przyszłość.
[ Dodano: 2011-12-26, 17:46 ]
część, widzę , że szybciutka odp. nawet w Święta nie dajemy spokoju tak pije. Właśnie te czerwone krwinki mu spadły. ostatnio miał o 4,15. nauczyłam się w końcu zmniejszać format. ale jak myślisz chemie jutro powinien dostać? ogólnie jak to wygląda. ostatnio lekarz mówił że są spoko,
[ Dodano: 2011-12-26, 17:49 ]
pielęgniarka powiedziała że to nie anemia.tata czuje się dobrze. jutro zapytam o ten drugi składnik chemii.
co to jest CRP i w jakim celu sie go robi? a wiesz na co lekarze zwracają uwagę przy chemii? czy te złe wyniki taty to wyniki chemii czy działania raka?
[ Dodano: 2011-12-26, 17:57 ]
czy na podsawie tych badań można wnioskować czy np. rak się rozwija?
tak wiem, lekarz mówił że może tak być. czytam o tym badaniu co mi poleciłaś i pisze tam że podwyższona może być wywołana przez nowotwór to tata i tak będzie mieć podwyższone, więc co może mi dać to badanie. ale uspokoiłaś mnie że nie ma przeszkód to podania chemii, jedna noc spokojniejsza
[ Dodano: 2011-12-26, 18:14 ]
i czy wiesz ile one kosztuje ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum