O ile się nie mylę, jest to laserowa metoda leczenia AMD, czyli zwyrodnienia plamki żółtej.
Transpupilary Thermotheraphy (TTT) wykonuje się przy użyciu lasera diodowego, Wiązka laserowa wywołuje wzrost temperatury w danym miejscu (około 10 st.C), co skutkujący uszkodzeniem patologicznych naczyń. Zabieg trwa kilkadziesiąt sekund i przeprowadzany jest w znieczuleniu miejscowym.
To tak skrótowo, bo nie wiem, czy o to Tobie chodziło.
Armands
_________________ Módl się o najlepsze, przygotuj się na najgorsze.
Dziękuje za szybką odpowiedz , chociaz niewiele mi to mowi .
Jestem chora na czerniaka naczyniówki , 15 października przeszłam terapie protonową i teraz dostałam skierowanie na terapie TTT , i na zastrzyki do oka . Leczę sie w Berlinie i tak to jest jak sie nie zna dobrze języka 😜. Mój okulista wyjaśnił mi ze guz wytworzył duzo wody i jest obrzęk po to beda zastrzyki ale co to za terapia to do końca nie wie i bądź tu czlowieku mądry 😊
Witam , mam pytanie czy długotrwały stres moze byc przyczyną problemów z żołądkiem . Od kilkunastu dni boli mnie brzuch , jest wzdety , przelewa mi sie w brzuchu , uczucie pieczenia w mostku i jakby mi stało cos w gardle . Usg jamy brzusznej w porządku , ekg Ok , ciśnienie tez . Dostałam lek pantoprazol ale niż nie pomaga , lekarz stwierdził ze to moze byc refluks i jesli mi nie przejdzie to wtedy gastroskopia i inne badania . Czy to moze byc jakis przerzut ?
czy długotrwały stres moze byc przyczyną problemów z żołądkiem
jak najbardziej.
jola7920 napisał/a:
boli mnie brzuch , jest wzdety , przelewa mi sie w brzuchu , uczucie pieczenia w mostku i jakby mi stało cos w gardle .
boli brzuch czy żołądek?
ból żołądka, pieczenie w klatce piersiowej a nawet ból czy uczucie gorąca, ból dochodzący do gardła może być od refluksu,( refluks żołądkowo-przełykowyczy), stanu zapalnego w żołądku.
jola7920 napisał/a:
lek pantoprazol ale niż nie pomaga
zapewne Polprazol a ile czasu go bierzesz i w jakiej dawce, 20, 40?
jola7920 napisał/a:
Czy to moze byc jakis przerzut ?
Mając przejścia onkologiczne nigdy nie należy lekceważyć dolegliwości i lepiej sprawdzić niż zadręczać się przerzutami, zrób gastroskopię i się wyjaśni.
jola7920,
A jakie leki obecnie przyjmujesz? Jakie przyjmowałaś w okresie terapii protonowej?
marzena66 napisał/a:
zapewne Polprazol
Polprazol to omeprazol, a Pantoprazol to pantoprazol oba leki należą do inhibitorów pompy protonowej
_________________ "Zobaczyć świat w ziarenku piasku, Niebiosa w jednym kwiecie z lasu. W ściśniętej dłoni zamknąć bezmiar, W godzinie - nieskończoność czasu." - William Blake -
Popełniłam straszną gafę , sama od lat stosuję Polprazol i chyba tym się zasugerowałam, nie sprawdzając wymienionego leku. Nie ma tłumaczenia z mojej strony, błąd, którego nie powinno być, wstyd straszny, przepraszam najmocniej Jolu, za złą interpretację.
Madziu, dziękuję za poprawienie mojego błędu i czujność
pozdrawiam
[ Komentarz dodany przez Moderatora: Madzia70: 2016-12-18, 21:34 ] Oj tam, straszną pomyłka po prostu i tyle.
Tylko ten się nie myli, kto nic nie robi
Witam, boli mnie brzuch a przy ucisku też żołądek, biorę lek pantoprazol 40 teraz raz dziennie a przez pierwszy tydzień dwa razy. Leków żadnych nie łykam od początku choroby tylko do oka brałam dexamytrex w kroplach i maści a teraz bepanthen maść bo oko po laserze jest suche ( bardzo pomaga). Dodaje w załącznikach moją historie choroby . Marzena66 nic się nie stało ponieważ lek jest niemiecki i myślałam ze w Polsce jest inna nazwa
jola7920,
Pewnie masz wrzód stresowy, daj sobie spokój z przerzutem
Zrób tę gastroskopię po prostu, masz pewnie Helicobacter pylori, poleczysz i będzie dobrze.
_________________ "Zobaczyć świat w ziarenku piasku, Niebiosa w jednym kwiecie z lasu. W ściśniętej dłoni zamknąć bezmiar, W godzinie - nieskończoność czasu." - William Blake -
jola7920 wyniki są dobre, zalecana tylko co pół roku kontrola ultrasonograficzna jamy brzusznej aby sprawdzać stan wątroby.
jola7920 napisał/a:
Dostałam lek pantoprazol ale niż nie pomaga
Pantoprazol musisz brać codziennie a nie tylko objawowo - ale to chyba wiesz. Jak przestaniesz brać to objawy wrócą i to czasami ze zdwojoną siłę.
Gastroskopia jest jak najbardziej sensowna to może być refluks albo faktycznie choroba wrzodowa żołądka. Sprawdź to po prostu.
Pozdrawiam
_________________ Niech nasza nadzieja będzie większa od wszystkiego, co się tej nadziei może sprzeciwiać.
Witam ponownie. Jestem juz po pobycie w szpitalu. Miałam zrobioną termoterapie (TTT) i zatrzyk do oka. Terapia protonowa to zabicie komórek rakowych , terapia TTT jest po to aby guz zaczął się zmniejszać a zastrzyk aby stan zapalny się zmniejszył i polepszyło się widzenie ( tak mi wytłumaczył lekarz) . Na tym moje leczenie zostało zakończone , wizyta kontrolna za 3 miesiące i usg wątroby co pół roku , co do dolegliwośći z układem pokarmowym dostałam inne leki : omeprazol raz dziennie i w razie potrzeby lek MCP AL 10 to niemiecka nazwa leku. Po nowym roku idę na gastroskopie , lekarze twierdzą ,że to ze stresu fakt jestem kłębkiem nerwów ale dla pewnośći zrobię.
Biopsji nie zrobiłam ponieważ to wiązało by się z dodatkowym pobytami w szpitalu jest to robione pod narkozą a i tak nic to nie wniesie w jeśli będę miała przerzut. Biopsja jest tylko i wyłącznie dla mnie , są dwa rodzaje nowotworów taki który bardzo rozsiewa i ten co mniej rozsiewa ale biopsja nie pokaże do końca który to nowotwór ponieważ guz może zawierać różne komórki te złośliwe i te mniej złośliwe . Pytałam tez lekarza czy jesli zrobię biopsje i będę miała przerzut to leczenie będzie inne niż standardowe , nie , nie będzie bo leczenie jest zawsze takie same. Proszę moderatorów o zmianę tytułu postu ponieważ biopsji nie było. Ale się rozpisałam , mam nadzieję ze jest zrozumiałe :-)
Życzę wszystkiego dobrego w Nowym Roku i dużo zdrowia
Nowy Rok , nowe życie .
[ Komentarz dodany przez Moderatora: Madzia70: 2017-01-02, 06:07 ] Troszkę zmieniłam, ale biopsję w tytule zostawiłam, ponieważ są tu różne informacje nt ewentualnej biopsji i mogą się komuś przydać.
Wczoraj byłam na usg wątroby wszytko w porządku , pół roku spokoju , zapomniałam jeszcze napisać ,że lekarz powiedział w przypadku czerniaka oka do końca nie wiadomo jak to będzie czy dostane przerzut za pięć lat może za dziesięć czy moze wcale także trzeba być dobrej myśli . Co do wzroku to jest trochę lepiej chociaż obraz jest zniekształcony i często widzę podwójnie ale może będzie lepiej .
ps. dodaje ostatni wypis ze szpitala
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum