Komentarze nie związane bezpośrednio z historią choroby znajdują się w => tym wątku <=
Witam serdecznie. Chciałabym opisać moją historię z czerniakiem, a właściwie jej początek. Otóż w lipcu 2006 roku że skóry pleców usunięto mi narośl koloru ciemno brązowego z podejrzeniem czerniaka ( wg opinii chirurga onkologa). Na szczęście wynik był ok: "wycinek skóra pleców, zmiana +2 marginesy boczne poprzeczne, Naevus pigmentosus dermalis".
Na tym koniec. Jednak po 9 latach w tym samym miejscu - na bliźnie pojawił się guzek o zupełnie innym wyglądzie niż poprzedni. Kolor cielisty zaczerwieniony, miękki. Zaczął mi przeszkadzać. 10 sierpnia tego roku został usunięty, ale nie u onkologa. Na oko chirurga nie było to nic groźnego. Wynik szokujący: "Neoplasma malignum probabiliter metastaticum (carcinoma?) fr. 2,5 x 1,5 x 1,5 cm pokryty skórą - cz. centralna".
Od ręki założona karta DILO 28.08.
2 września wizyta w CO Gliwice. Zalecono weryfikację preparatów. 23 września rozpoznanie:
"C43.5 Czerniak skóry pleców. Stan po operacji. Nawrót. Stan po operacji"
Badanie immunohistochemiczne: rozpoznanie kliniczne: "nowotwór złośliwy bez określenia jego umiejscowienia. Obraz histologiczny i wyniki badań IHC odpowiadają naciskowi/przerzutów i czerniaka".
Marker CK AE1/AE3 (-); CK 7 Cytokeratyna (-); CK20 Cytokeratyna (-); HMB-45 Human Melanoma (+) ogniskowa; Melanoma A (+); S-100Protein (+); TTF (-).
Zalecono: "Biorąc pod uwagę okres jaki minął do wytworzenia nawrotu oraz brak możliwosci ustalenia zaawansowania na tę chwilę, w związku z tym zalecono PET".
5 października wykonano badanie PET.
Wynik i wizyta w CO 19 października.
Teraz czekam. Na bliźnie po guzku pojawiło się lekkie zgrubienie, nazywam to dzikim mięsem, z poprzednią blizną było podobnie.
Proszę o jakąkolwiek informację na temat mojego przypadku. Dlaczego nie można określić stopnia zaawansowania? Dlaczego przerzut, skąd? Co dalej? Mój chirurg onkolog jest małomówny, nic nie wiem.
Pozdrawiam wszystkich serdecznie i bardzo proszę o pomoc.
[ Dodano: 2015-10-07, 23:20 ]
Poprawka do opisu IHC: ..."odpowiadają naciekowi/przerzutowi czerniaka". Przepraszam nie zauważyła przed wysłaniem.