Link do strony z możliwością wsparcia forum:

https://pomagam.pl/forumdss_2020_22

DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna

Logo Forum Onkologicznego DUM SPIRO-SPERO
Forum jest cz?ci? Fundacji Onkologicznej | przejdź do witryny Fundacji

Czat Mapa forum Formularz kontaktowyFormularz kontaktowy FAQFAQ
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  AlbumAlbum
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Chłoniak DLBCL, przeszczep
Autor Wiadomość
Danita 


Dołączyła: 21 Sie 2014
Posty: 165
Skąd: Lubelskie
Pomogła: 18 razy

 #76  Wysłany: 2015-11-13, 20:07  


Witam!
We wtorek 10.11.2015 wreszcie lekarz pozwolił na wypis do domu, ( tabletki które brałam w szpitalu spokojnie mogę przyjmować w domu ) a badania już mi porobili, tylko na wynik trepanobiopsji muszę czekać.
Lekarz przy wypisie też powiedział że jego zdaniem to nie jest MDS, co mi jest to nie wie, powinno wyjaśnić się po otrzymaniu wyniku z trepanobiopsji.
W poniedziałek 16.11. mam się zgłosić na chemię, dzisiaj zrobiłam morfologię i wyniki nie spadły
WBC 2,60 tys/ul. /4-10/
RBC 2,68 mln/ul /4-5,20/
HGB. 8,7 g/dl. /12-16/
PLT 38 tys. /150-400/
Trochę słabo, Nie wiem czy podadzą mi chemię :-(
Pozdrawiam serdecznie :)
Postaram się dołączyć wypis z kliniki.
_________________
Danita
 
Danita 


Dołączyła: 21 Sie 2014
Posty: 165
Skąd: Lubelskie
Pomogła: 18 razy

 #77  Wysłany: 2015-12-18, 10:29  


Witam!
W poniedziałek 14-go dostałam trzecią dawkę chemioterapi (mabthera 600 mg, CPX 1100 mg, PDN).
Na dziennym oddziale istne wariactwo, nic nie można się dowiedzieć, lekarka nawet nie umiała mi powiedzieć czy mam dalej przyjmować lekarstwa ( na wypisie powtórzone z pobytu na oddziale z pażdzierniku encorton 20 mg dwa razy dziennie, kalipoz 2x1, hewiran 400mg 2x1, biseptol 960 2x1, cyklonamina 3x2, acidum folicum 15 mg 1x, nolpaza 2x1 ).
Odebrałam wynik z trepanobiopsji, ale też mi nic nie powiedzieli.

Bardzo proszę jeżeli koś może napisać coś na temat wyniku, czy jest dobry?

Pozdrawiam serdecznie :)


[ Dodano: 2015-12-18, 10:49 ]
Zapomniałam podać wyniki, przed chemioterapią
PLT 56 k/ul, NEU 4,16 k/ul, RBC 3,17m/ul, HGB 11,8g/dl, WBC 5,82 k/ul.
Słabe czerwone i płytki dlaczego? :cry:
Pozdrawiam

[ Dodano: 2015-12-18, 10:52 ]
Dlaczego zdjęcia załączam dogorynogami, co robię żle. :?ale?:


image.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 2807 raz(y) 136,39 KB

_________________
Danita
 
JustynaS1975 
Administrator



Dołączyła: 24 Cze 2011
Posty: 12614
Skąd: Warszawa
Pomogła: 2742 razy


 #78  Wysłany: 2015-12-18, 10:56  


Czy to jest cały wynik?

To co potrafię powiedzieć po pierwszym przeczytaniu.
1. Próbka jest uszkodzona.
2. Na podstawie otrzymanej próbki stwierdzono, że szpik czerwony to ok. 30%, natomiast szpik żółty reszta.
Szpik czerwony to jest ten krwiotwórczy <produkujący krwinki>.
Szpik żółty szpik nie produkuje elementów morfotycznych krwi.
I to jest niewłaściwe, że u Ciebie jest już w znacznej mierze żółty szpik :?ale?: , stąd ten brak krwinek w krwi obwodowej.
3. U Ciebie ten czerwony szpik: układ czerwonokrwinkowy dobrze reprezentowany z zachowanym dojrzewaniem (czyli OK),
układ granulocytarny o zmniejszonej liczebności z zachowaniem dojrzewania (czyli jest go mniej, natomiast 'rozkład'/'poszczególne etapy dojrzewania krwinek' jest OK).
Megakariocyty (prekursory płytek krwi) obecne.

U Ciebie problem z krwią wynika z tego, że jest za mało czerwonego szpiku. Na razie tyle potrafię powiedzieć.

Pozdrawiam serdecznie
_________________
Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.
Choroba moim nauczycielem, nie panem.
 
Danita 


Dołączyła: 21 Sie 2014
Posty: 165
Skąd: Lubelskie
Pomogła: 18 razy

 #79  Wysłany: 2015-12-20, 16:13  


Witam!
Wynik z trepanobiopsji zamieściłam cały.
Co oznacza ze ( wśród utkania szpiku obecne rozproszone małe limfocyty CD45+, głównie T CD3+, CD20- ) ?

Dla porównania zamieszczam wynik trepanob. z lipca.

Czy istnieje możliwość że mój szpik zacznie się bardziej regenerować i czerwonego szpiku będzie więcej ?
Czy mogę coś zrobić żeby mieć więcej płytek, bo nogi i ręce mam całe posiniaczone i pełno wylewów podskórnych ?
Pozdrawiam i proszę o odpowiedz ;)
Wynik z trepanobiopsji z czerwca 2015


[ Komentarz dodany przez Moderatora: JustynaS1975: 2015-12-20, 17:54 ]
Proszę usuwać dane lekarzy :)



image.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 2418 raz(y) 150,19 KB

_________________
Danita
 
JustynaS1975 
Administrator



Dołączyła: 24 Cze 2011
Posty: 12614
Skąd: Warszawa
Pomogła: 2742 razy


 #80  Wysłany: 2015-12-20, 18:23  


Danita napisał/a:
Czy istnieje możliwość że mój szpik zacznie się bardziej regenerować i czerwonego szpiku będzie więcej ?

No niby wszystko jest możliwe, ale u Ciebie to już trochę trwa i czy ruszy ... :?ale?:
Danita napisał/a:
Czy mogę coś zrobić żeby mieć więcej płytek, bo nogi i ręce mam całe posiniaczone i pełno wylewów podskórnych ?

To są pytania już do lekarzy <leki?>. Póki szpik nie ruszy, tak będzie.
I cały czas będę Cię namawiała do konsultacji z innym ośrodkiem.
_________________
Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.
Choroba moim nauczycielem, nie panem.
 
Danita 


Dołączyła: 21 Sie 2014
Posty: 165
Skąd: Lubelskie
Pomogła: 18 razy

 #81  Wysłany: 2017-03-03, 19:26  Zapytanie?


Witam wszystkich !
Dawno nie pisałam w swoim wątku, trochę to uzupełnię.
W 2016 roku otrzymałam dwie dawki ( styczeń i kwiecień) podtrzymujące Mabthery, robiłam kontrolne badania.
W styczniu br. na wizycie lekarz zlecił mi badanie PET .
We wtorek 29.02.2017 zadzwoniła pani wyznaczając termin na 06 marzec, gdy powiedziałam że przyjmuję antybiotyk do 01 marca, to powiedziała że przy chłoniaku musi przesunąć badanie o dwa tygodnie.
- Mam pytanie czy takie są procedury.
Dołączam dzisiejszą morfologię, bardzo proszę o interpretację.
Pozdrawiam wszystkich serdecznie :)



image.jpg
Dzisiejsza morfologia
Pobierz Plik ściągnięto 2122 raz(y) 83,89 KB

_________________
Danita
 
MisiekW 
MODERATOR


Dołączył: 10 Lut 2014
Posty: 1408
Pomógł: 560 razy


 #82  Wysłany: 2017-03-04, 18:54  


Morfologia bardzo przyzwoita, poza dość dużą wielkością czerwonej krwinki. Być może masz niedobór witaminy B12 albo kwasu foliowego, to najczęstsze przyczyny... PET przy antybiotyku musi być przesunięty, bo zmiany zapalne wynikające z infekcji są identyczne jak nowotworowe i nic byśmy nie zobaczyli.
 
Danita 


Dołączyła: 21 Sie 2014
Posty: 165
Skąd: Lubelskie
Pomogła: 18 razy

 #83  Wysłany: 2017-03-05, 10:50  


MisiekW, dziękuję bardzo za odpowiedz!
Przyjmuję codziennie 15 mg kwasu foliowego (acidum folicum richter).
Poproszę lekarza o badanie na poziom witaminy B12.
Odezwę się po badaniu PET.
Pozdrawiam serdecznie :)

[ Komentarz dodany przez Moderatora: MisiekW: 2017-03-05, 17:29 ]
Oby tak dalej.

_________________
Danita
 
Danita 


Dołączyła: 21 Sie 2014
Posty: 165
Skąd: Lubelskie
Pomogła: 18 razy

 #84  Wysłany: 2017-10-25, 22:59  


Witam wszystkich, trochę mnie nie było, ale pokrótce opiszę co się u mnie działo.
Całą jesień zimę i wiosnę męczyły mnie infekcje (gardło, zatoki, zapalenie oskrzeli i płuc), od maja całe lato było w porządku. Na jednej z wizyt u dr. POZ lekarz zapytał mnie o szczepienia, powiedział, że po przeszczepie powinnam przechodzić szczepienia jak dzieci.
Hematolog dał mi skierowanie do poradni Immunologicznej, tam zrobiono badanie krwi i pani dr. Powiedziała że nie mam w ogóle odporności i skierowano mnie na oddział w celu toczenia immunoglobulin.
Moje pytanie czy to jest bezpieczne, czy powinnam się zgodzić, czy może mi ktoś napisać jak to działa.
Wyniki badań załączam.
Pozdrawiam wszystkich serdeczne i proszę o odpowiedź :|





image.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 1501 raz(y) 126,25 KB

image 1.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 1456 raz(y) 115,7 KB

image 2.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 1385 raz(y) 145,52 KB

_________________
Danita
 
MisiekW 
MODERATOR


Dołączył: 10 Lut 2014
Posty: 1408
Pomógł: 560 razy


 #85  Wysłany: 2017-10-27, 09:36  


Jest to dla Ciebie bezpieczna i skuteczna opcja leczenia. Jeśli masz tylko taką możliwość, korzystaj - powinno pomóc chociaż w części zabezpieczyć przed infekcjami. :) Działania niepożądane się zdarzają. Głównie rozbicie; ból stawów, głowy, wysypki. Widzę, że hemoliza nadal jest obecna. Czy wykluczono niedobór wit. B12 i kwasu foliowego?
 
Danita 


Dołączyła: 21 Sie 2014
Posty: 165
Skąd: Lubelskie
Pomogła: 18 razy

 #86  Wysłany: 2017-10-27, 15:46  


Dziękuje za odpowiedz. Witamina B 12 jest w normie, kwas foliowy nie był badany, przyjmuię 15 mg codziennie.
Jestem na oddziale immunologii, dr powiedział że immunoglobuliny narazie nie dostanę ( ponieważ przez lato nie miałam infekcji), gdyby zaczęły się infekcje to mi podadzą.
Podano mi ;prewener 13" (nie wiem czy dobrze napisałam). Powiedziano mi ze powinnam się zaszczepić przeciwko grypie, nie wiem czy to dobre?
Pozdrawiam serdecznie :)
_________________
Danita
 
JustynaS1975 
Administrator



Dołączyła: 24 Cze 2011
Posty: 12614
Skąd: Warszawa
Pomogła: 2742 razy


 #87  Wysłany: 2017-10-29, 15:31  


Danita napisał/a:
Powiedziano mi ze powinnam się zaszczepić przeciwko grypie, nie wiem czy to dobre?

Wydaje mi się, że tak. I nawet jest zalecana w okresie jesienno-wiosennym
Szczepienie przeciwko grypie można wykonać 6 m-cy po przeszczepie. Nie zaleca się wykonywania szczepień "żywymi" szczepionkami (tak do ok. 2 lat? po przeszczepie) - te zasady w szczególności dotyczą osób po alloprzeszczepie.
http://www.mp.pl/szczepie...odpornosci-cz-i
str. 20 poradnika w linku tego posta.
Pozdrawiam serdecznie
_________________
Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.
Choroba moim nauczycielem, nie panem.
 
Danita 


Dołączyła: 21 Sie 2014
Posty: 165
Skąd: Lubelskie
Pomogła: 18 razy

 #88  Wysłany: 2018-03-07, 10:09  


:) Witam wszystkich, trochę mnie tu nie było, napisze w skrócie co się działo.
Zgłosiłam sie do poradni immunologiczicznej, tam zrobiono badania krwi i dostałam skierowanie na oddział Immunologii Klinicznej, gdzie po dokładnych badaniach podano mi immunoglobuliny ,,Hizentra" przez trzy dni (łącznie 24 g). Immunoglobuliny otrzymywałam przez trzy miesiące, od grudnia do lutego, załączam kartę i formacyjną z 26.02.2018. Następny termin na oddział Immunologi wyznaczono na 10.04.2018.

Dostałam też kartę szczepiń jak dla noworodka, na oddziale zaszczepiono mnie Prevener 13, po trzech miesiącach dostałam następną dawkę.

Mam pytanie czy bezpiecznie jest szczepić się na te wszystkie ( meningokoki, pneumokoki, polio i inne).


Od chematologa dostałam skierowanie na PET, obecnie czekam na wynik, proszę trzymajcie kciuki zeby nic nie świeciło.
Gdy otrzymam wynik to zamieszczę foto.
Pozdrawiam wszystkich serdecznie i proszę o odpowiedz na pytanie :) .

[ Dodano: 2018-03-07, 10:43 ]
Przepraszam zapomniałam załączyć karę informacyjną z oddziału

[ Dodano: 2018-03-07, 10:46 ]
Załączniki


image.jpg
Str1
Pobierz Plik ściągnięto 122 raz(y) 144,5 KB

image.jpg
Str2
Pobierz Plik ściągnięto 125 raz(y) 182,49 KB

_________________
Danita
 
Danita 


Dołączyła: 21 Sie 2014
Posty: 165
Skąd: Lubelskie
Pomogła: 18 razy

 #89  Wysłany: 2018-03-14, 20:41  


Witam wszystkich serdecznie ;)
Dzisiaj odebrałam wynik PET, czy mogę prosić o komentarz? Proszę o odpowiedz :|



image.jpg
Pet
Pobierz Plik ściągnięto 663 raz(y) 242,43 KB

_________________
Danita
 
MisiekW 
MODERATOR


Dołączył: 10 Lut 2014
Posty: 1408
Pomógł: 560 razy


 #90  Wysłany: 2018-03-14, 21:38  


Wynik PET jest ok. Choć zlecanie go w obserwacji jest nadgorliwością tak naprawdę i trochę niepotrzebnym stresowaniem rekonwalescentów - niemnieniej chłoniaka brak. Co do poprzednich pytań - tak, szczepienia są wskazane i zazwyczaj w pełni bezpieczne. Czy Ty leczysz się z powodu osteoporozy? Masz w fatalnym stanie kręgosłup, do konsultacji reumatologa i ortopedy lub neurochirurga.
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


logo

Statystki wizyt z innych stron
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group