no i pojawiły się problemy...po usunięciu węzłów na szyi dziś zauważyłem obrzęk a na bliźnie nad obojczykiem powstała taka mała miękka górka. jestem z woj. śląskiego z powiatu zawierciańskiego. gdzie moge się jutro z tym udać? czy w zwykłym szpitalu czy przychodni ściągają chłonkę? jeśli macie jakieś przykładowe ćwiczenia lub coś związanego z drenażem proszę o przesłanie
uwazam, że powinieneś udac się do jakiegos ambulatorium- nie wiem szpital, miejsce gdzie jest dużur weekendowy? powinien to ktoś zobaczyc. może zbiera się chłonka, która trzeba ściągnąc? zabierz ze soba wypis szpitalny, żeby wiedzieli, co miałes robione! pozdrawiam i czekam na wieści, na dobre wieści
byłem w szpitalu i ściągneli mi 40ml jasnoczerwonego płynu. szyja dalej jest zdrętwiała bo mam obrzęk limfatyczny. musze chyba udać się do jakiegoś masażysty na drenaż limfatyczny bo lekarz powiedział że nic się nie da więcej zrobić. kazał też kupić sobie cyclo3fort...
czasem konieczne jest czestsze ściaganie chłonki- np. co kilka dni.musisz obserwowac okolice blizn, jesli cos bedzie Cie znow niepokoic jedz ponownie do szpitala.......co do masazysty- to dobry pomysł, nie wiem tylko czy to nie za wcześnie, czy mozna to robic juz teraz, przed zdjeciem szwów- musisz w razie czego dopytac...dopytaj tez czy dany masazysta ma doswiadczenie w masazu limfatycznym- to wazne. moj pierwszy masazysta masował tak, że noge mialam sina od kostki po pachwine, a bol byl taki, ze lzy same mi lecialy. skutek tego taki, ze zdaniem prof. R. nieodwracalnie uszkodzono mi naczynia limfatyczne i obrzek pozostal. pamietaj- masaz limfatyczny nie moze bolec!!!
trzymaj sie, mam nadzieje, ze z kazdym dniem bedzie lepiej, trzeba przetrwac
Witam wszystkich. Niestety wyniki nie są za dobre:
WYNIK MAKROSKOPOWY
Blok tkankowy o wym 10x9x3cm zbudowany z:
-mięśnia dł 12cm
-ślinianki o wym 5x4x2cm
-znajdujący się w tkance tłuszczowej węzły chłonne śr do 1,5cm
Ślinianka na przekroju makroskopowo bez zmian.
ś, wa3, wb3, wc3, wd3, we3
WYNIK MIKROSKOPOWY:
Rozległe przerzuty czerniaka do czterech węzłów chłonnych 4/18
Nie stwierdzono przekraczania torebek węzłów chłonnych
Ślinianka bez istotnych zmian morfologicznych
Zaproponowano mi radioterapie lub badania kliniczne 3 fazy wemurafenibem (najpierw zbadaja gen BRAF)...
Zobaczysz czy jest mutacja genu Braf.
Od tego zleży dalsza analiza.
Decyzja jest Twoja.
Jak masz jakiekolwiek pytania na kartkę i do odpowiedzi wyrywaj lekarza.
Ważkie decyzje przed Tobą.
Ja pisałem tak o węzłach w wynikach badań histo. mojej Żony, ale niestety nie wiem, czy ma to jakieś znaczenie.
Wiem natomiast, że nie wychodzenie przerzutu poza torebkę węzła to dobra wiadomość. Wiem również, że wskazaniem do radioterapii są więcej niż dwa węzły nowotworowe.
Co robić?
Oczywiście decyzję podjąć trzeba samodzielnie. Jednak o ile wolno mi podpowiedzieć, a aktualnie to samo przechodzę z moją małżonką, to w pierwszej kolejność zbadałbym BRAF. Jeśli się okaże, że nie masz tej mutacji, to wtedy będziesz może miał łatwiejszy wybór.
Hej. Dostałem telefon z CO z informacją że mam mutacje BRAF. Podjąłem już decyzje i przystępuje do badań klinicznych. W poniedziałek bede wiedział kiedy mam się zgłosić na badania. Jest dobrze;)
Jutro mam wizytę w CO w Warszawie. Mam się stawić w związku z badaniem klinicznym do którego przystępuje. Najpierw badanie u dermatologa a później krew i TK (może jeszcze uda mi się zrobić badanie laryngologiczne). Jestem dobrej myśli. Proszę o modlitwę
Hej. Byłem wczoraj w Warszawie...Pojechałem na badania a miałem zabieg:/ Nie pisałem tego wcześniej ale na bliźnie miałem od początku takie małe zgrubienie i w ostatnim czasie się trochę powiększyło. Profesor Rutkowski zdecydował że trzeba to usunąć bo może być to coś podejrzanego a do badania klinicznego musze przystępować czysty...Oprócz tego miałem badanie krwi, TK szyi, klatki piersiowej, brzucha i miednicy, i oglądał mnie dermatolog. Mam się stawić w Warszawie jeszcze w poniedziałek na MR głowy, kolonoskopii i badaniu laryngologicznym...jestem dobrej myśli. dziękuje Wam bardzo za wsparcie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum