Hip hip hurrra!! Mam remisję!!
TK klatki piersiowej :
Badania TK kl. piersiowej wykonano techniką spiralną wielorzędową przed i po podaniu kontrastu iv.
Dane ze skierowania-Chłoniak Hodgkina
Badanie kontrolne, porównano z badaniem z 9.01.2013
Znaczna regresja zmian węzłowych w śródpiersiu i dołach pachowych.
Największe węzły w dołach pachowych 10-17mm poprzednio 10-30mm
Węzły chłonne zamostkowe w płaszczyźnie poprzecznej 40x18mm poprzednio 67x24.
Węzły chłonne przytchawicze prawe 11mm, w prawej wnęce 12mm.
Pozostałe węzły chłonne śródpiersia niepowiększone, poza tym miąższ obu płuc bez zagęszczeń ogniskowych o prawidłowej powietrzności.
W badaniu uwidoczniono frag. wątroby bez zmian ogniskowych , widoczna śledziona.
TK szyi:
Badanie wykonano techniką spiralną wielorzędową. Grubość warstw 5mm, 1.5 mm
Porównano z poprzednim badaniem TK z dnia 8.01. 2013
Istotne zmniejszenie rozległości nacieków węzłowych, obejmujące wszystkie grupy węzłów chłonnych szyi, okolic nadobojczykowych i objętego polem badania fragmentu śródpiersia górnego.
Część węzłow chłonnych uprzednio złączonych w pakiety uległa oddzieleniu.
Zmniejszenie rozległości uprzednio widocznych obszarów rozpadu i nieprawidłowego wzmocnienia kontrastowego w węzłach chłonnych.
Obecnie niewidoczne węzły chłonne szyi grupy IA (poprzednio ok.13mm w osi krótkiej)
pozostałe węzły chłonne oddzielone o wymiarach ok. 12mm w osi krótkiej, z utrzymującą się asymetrią (tj. liczniejsze po stronie prawej), w tym:
węzły chłonne grupy III po stronie prawej do ok. 12x24mm (poprzednio 20x31mm)
nadobojczykowe prawe oddzielone- obecnie 24x41mm (poprzednio 40x58)
nadobojczykowe lewe do ok. 9mm w osi krótkiej (poprzednio w pakietach)
Wnioski:Znaczne zmniejszenie wymiarów węzłów chłonnych . Ocena aktywności procesu możliwa w badaniu PET-CT . Pozostałe informacje zawarte w opisie.
Dziś wróciłam z 8-mego podania chemii. 10 czerwca TK jamy brzusznej.
W skróci wyniki wporządku tylko potas na dolnej granicy się utrzymuje i dostałam oprócz standardowego Neupogenu x5 dodatkowo Kalipoz, na podniesienie potasu. Hmmm nie chce się już za bardzo truć tym wszystkim, czy picie dużej ilości powiedzmy soku pomidorowego nie załatwiłoby sprawy?
pozdrawiam cieplutko