Dzięki Finlandia za posklejanie moich postów
Jutro jadę na hematologię na pierwszą chemię. Lekarz widział tylko wyniki biopsji i na je podstawie stwierdził ZZ. PET określi stadium zaawansowania choroby - tak zrozumiałam. Jutro będę wiedziała wszystko.
Wynik jest b. długi, przepiszę tylko info o zmianach.
Głowa i szyja
- nieznacznie podwyższony metabolizm 18F-FDG w migdałku podniebiennym lewym (SUV max 5,7), poza tym ognisk patologicznie podwyższonego metabolizmu FDG nie uwidoczniono.
Klatka piersiowa
Wzmożony niejednorodny metabolizm FDG (SUV max 10,8) w rozległej guzowatej zmianie tkankowej śródpiersia prawego oraz przylegającej części płata górnego i środkowego płuca prawego, o wym. 158x98120mm (na wysokości rozwidlenia t. płucnej), mogącej odpowiadać pakietom zlewających się węzłów chłonnych śródpiersia z towarzyszącą nieodmą przyległych części miąższu płuca.
Wzmożony metabolizm glukozy w:
-pakietach węzłów chłonnych śródpiersia górnego po stronie prawej gr. 1 R (SUV max 12,7)
- węzłach chłonnych przytchawicznych górnych prawych gr 2R (SUV max 13,3)
- pakietach węzłów chłonnych śródpiersia przedniego gr 6 (SUV 11,4)
- pakietach węzłów chłonnych przytchawicznych dolnych prawych gr 4R (SUV max 5,7)
- poj. węźle chłonnym nadprzeponowym prawym (SUV max 4,8)
Pobudzenie metaboliczne poj. węzłów chłonnych rozwidlenia tchawicy gr. 7 (SUV max 3,3) na poziomie MBPS.
Niewielka ilość płynu w prawej jamie opłucnowej gr. ok. 11 mm oraz w worku osierdziowym gr. ok. 11 mm.
Jama brzuszna i miednica
Nieznacznie podwyższony i niejednorodny metabolizmem 18F-FDGw topografii przydatków po stronie lewej (SUV max 6,6) - radiologicznie widoczna zmiana hypodensyjna (?) Pobudzenie metaboliczne w macicy (SUV max 7,4) - nie można wykluczyć fizjologicznego gromadzenia FDG. Poza tym w zakresie struktur jamy brzusznej i miedncy ognisk patologicznie podwyższonego metabolizmu FDG typowego dla procesu rozrostowego nie uwidoczniono.
Układ mięśniowo-szkieletowy
Ogniskowo podwyższonego metabolizmu FDG typowego dla procesu rozrostowego nie uwidoczniono.
Mierne rozlane pobudzenie metaboliczne w mięśniu pośladkowym większym lewym, w przyleganiu do dolnego bieguna kości krzyżowej po stronie lewej (SUV 4,0).
I teraz uwaga - bujam się z torbielą jajnika od roku - 3 miesiące temu gin zalecił mi oznaczenie markera C125 (o ile dobrze pamiętam) i wyszło ok. Jestem w 22 dniu cyklu, więc nie wiem, na ile to może oddziaływać na wynik tego z macicą. W pośladki dostawałam ostatnio zastrzyki - nie wiem, na ile to może tłumaczyć to pobudzenie. To co w klacie wygląda strasznie, a paradoksalnie czuję się fizycznie normalnie, nie licząc dolegliwości po biopsji.
[ Dodano: 2012-06-21, 14:03 ]
Wiem jeszcze, że to ZZ typu NS.
Obawiam się, że wynik PET zaklasyfikuje mnie do wysokiej grupy. Inaczej - jestem przerażona.
(przepraszam, ale nie widzę opcji "edytuj" stąd post pod postem)