W dniu wczorajszym odbyła się w Warszawie, w siedzibie PAP, konferencja prasowa, której współorganizatorem była nasza Fundacja.
Konferencja nosiła tytuł: "Przełom w leczeniu czerniaków skóry". Temat prezentowali Prof. Piotr Rutkowski, Prof. Zbigniew Nowecki oraz ja. Moja prezentacja nosiła tytuł: "Szansa dla chorych pod znakiem zapytania - procedury, które należy zmodyfikować".
Konferencja została objęta patronatem Polskiej Unii Onkologii i po naszych prezentacjach swoje wystąpienie miał również Dr Janusz Meder - Prezes PUO.
Gośćmi byli konsultanci wojewódzcy w dziedzinie onkologii klinicznej, Prezes AOTM, przedstawicielka Ministerstwa Zdrowia oraz wielu innych.
Przykładowe doniesienia prasowe z tej konferencji:
Pomimo groźnie brzmiących nagłówków pragnę zaznaczyć, że już wkrótce chorzy na rozsianego czerniaka będą mogli korzystać z nowoczesnych terapii systemowych.
Nasza konferencja miała uzmysłowić, iż ważny jest czas i wielu chorych nie może czekać.
Problem dotyczy i innych typów nowotworów złośliwych, które są leczone nowoczesnymi lekami "dostępnymi" w ramach programu chemioterapii niestandardowej lub będą leczone lekami zarejestrowanymi w Europie po 1 stycznia 2012.
Resort Zdrowia podjął z nami dialog na przełomie 2011/2012 r. Przyjęto na rozmowy w Ministerstwie Prof. Rutkowskiego, przyjęto i mnie. To nie jest zatem tak, że nikt nie chce rozmawiać.
Będzie dobrze, tylko trzeba o to... trochę powalczyć
.
Pozdrawiam wszystkich ciepło -
Magdalena Kręczkowska
Prezes Fundacji Onkologicznej DUM SPIRO-SPERO