Witam. Od maja jestem na l4 z powodu zachorowania na nowotwór złośliwy, w l4 mam wpisane ze moge chodzić, w połowie sierpnia planuje wrócić do pracy ponieważ choroba pomału ustępuje. I tu moje pytanie czy moge zacząć chodzić teraz na siłownie? by wrócić do dobrej aktywności ruchowej ?:)
Oj chyba nie lekarz prowadzący może być tu decydentem. ZUS płaci za zwolnienie i bardzo intensywnie szuka oszczędności. Niestety w naszym ukochanym kraju każdy może donieść, tak do końca nie da się tego utrzymać w tajemnicy. Ryzykujesz że zabiorą Ci całość albo znaczną część zasiłku. Oficjalnie nie ma zakazu, ale po prostu orzecznik ZUS stwierdzi że L4 jest bezpodstawne (bo jak siłownia to może być i praca) i zasiłek do zwrotu. Te 2 tygodnie poćwicz w parku.
Oj chyba nie lekarz prowadzący może być tu decydentem. ZUS płaci za zwolnienie i bardzo intensywnie szuka oszczędności.
Ponieważ nie wiemy co to za rak u kolegi, nie wiemy na jakim to wszystko etapie dlatego uważałam, że lekarz prowadzący może powiedzieć koledze czy dla Niego taki wysiłek jest wskazany czy też absolutnie nie, patrzyłam czysto medycznie.
Co do ZUS do oczywiście gaba, masz rację, Oni tylko czekają komu można coś zabrać i słuszna Twoja uwaga
gaba napisał/a:
ale po prostu orzecznik ZUS stwierdzi że L4 jest bezpodstawne (bo jak siłownia to może być i praca) i zasiłek do zwrotu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum