Rozumiem, że nie musiałaś odstawiać leku na miesiąc przed jodem kontrolnym. Zastrzyki z Thyrogenu załatwią całą sprawę z podwyższeniem TSH do poziomu ponad 30 IU/ ml.
Trzymam kciuki, żeby wszystkie wyniki badań wyszły jak najlepiej.
_________________ Czy to nie smutne, że większość ludzi musi zachorować, by zdać sobie sprawę z cudowności życia?
Jostein Gaarder
Dawno nie pisałam, gdyż czułam się dobrze, ale nagle pojawił się problem z poziomem tsh. Po jodzie kontrolnym przyjmowalam euthyrox 137, później miałam obniżony do 125 i w ciągu tygodnia tsh spadło mi z poziomu 0,1 do poziomu 0,02. Czuję się przy tym jakbym siedziała na bombie, która zaraz wybuchnie. Polpranolol nie pomaga na uspokojenie tętna. Poradzcie czy lepiej odstawić zupełnie euthyrox i pozwolić aby tsh wzrosło czy kombinować z obnizaniem dawki. Wizytę u endokrynologa panstwowo mam we wrzesniu, lekarka do której chodzę prywatnie jest na urlopie
Poradzcie czy lepiej odstawić zupełnie euthyrox i pozwolić aby tsh wzrosło czy kombinować z obnizaniem dawki. Wizytę u endokrynologa panstwowo mam we wrzesniu, lekarka do której chodzę prywatnie jest na urlopie
Moim zdaniem powinnaś to skonsultować z innym dostępnym lekarzem,
modyfikacja leczenia na własną rękę nie wydaje mi się dobrym pomysłem.
_________________ Solve calceamentum de pedibus tuis: locus enim, in quo stas, terra sancta est [Ex: 3, 5]
gdyby to było takie proste to bym zrobiła. U mnie w mieście nie ma żadnego endokrynologa, do tego doszedł długi weekend, więc internistów też dostępnych nie ma. Na pogotowiu nikt mi nie udzieli porady, bo teoretycznie nie ma zagrożenia życia i zdrowia i każą iść do lekarza, który leczy (przerabiałam to z córką).
Zrób szybko tsh, ft3 i ft4, bo na podstawie samego tsh nic się nie da powiedzieć. U mnie od usunięcia tarczycy często nie ma tej zależności, że przy malejacym tsh wolne hormony rosną. Poza tym nie wiesz jak u Ciebie wygląda relacja ft4 do ft3. Z euthyroxu nie rezygnuj!
u mnie problemem jest również choroba Hashimoto. Dziś 2 dzień nie wzięłam leku i zaczynam czuć się lepiej, do poniedziałku zostanę bez leków, a później zobaczę. Na pewno dawka, którą mam jest za duża, przynajmniej na okres lata.
Na parę dni spokojnie możesz dawkę zmniejszyć, jednak nie odstawiaj zupełnie, ponieważ powrót może być jeszcze cięższy. Mam ten sam problem - tyle że ja na uspokojenie serducha biorę bisocard; zalecenie zmniejszania dawki na parę dni padło ze strony moich lekarzy. Nie za często, ale np w sytuacjach stresowych, nagromadzenia obowiązków - mogę sobie na coś takiego pozwolić.
Dzięki Ina za radę, dziś wezme w takim razie pół tabletki. Moja lekarka mówiła mi tylko, że mogę gorzej się czuć w gorące dni, ale teraz trudno mówić aby było gorąco. Taka sytuacja jest dość dużym utrudnieniem w życiu, w pierwszym momencie myślałam, że mam zawał i całą noc przelazilam denerwujac się jeszcze bardziej.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum