Witam
wlobo, dzięki za podpowiedź na temat radioterapii, podpytam lekarza.
PSA na dzień 30,06-23,56
Androcur odstawiono. Tata bierze dalej Zoladex i wlewy Zomikosu
PSA na dzień 16,07-14.
Spadła nam też hemoglobina ze względu na to, że tata nie ma apetytu. Włączyliśmy Feroplex.
Tęcza, Richelieu - dziękuję i nie puszczajcie tych kciuków 😊
Gdyby nie poprawa tych wyników i gdyby nie moje dzieciaki i mój mąż załamałabym się do końca. Dla mojej rodziny ten rok to jakiś koszmar. W lutym zmarła mamy siostra, w czerwcu mój kuzyn, w lipcu pojechaliśmy na wczasy, a podczas naszej nieobecności zamieszkał u nas mój wujek, żeby zaopiekować się domem. Zmarł nagle i po przyjeździe znaleźliśmy Go. Jakby tego było mało 12.08
miałam udar niedokrwienny. Chyba zaśmieciłam wątek merytoryczny...
Niemniej trzymajcie dalej👊 za mojego Tatę. Pozdrawiam i dziękuję.
Hej.
Dawno się nie odzywałam. Napiszę co u nas. PSA dobiło prawie do100. Po wykonaniu scyntografii obraz w zasadzie taki jak przed2 laty. Zajęty kręgosłup, talerze kości biodrowej, żebra. Świeci też kość czaszki, nie wiadomo w sumie czy to meta, bo tata miał w tej okolicy uraz przed kilkoma laty, więc lekarze twierdzą, że być może to pourazowe. USG ok, rtg płuc również. Badania krwi laboratoryjne ok. Podwyższone PSA -94 i fosfataza zasadowa waha się w granicach 215-375. Obecnie spadłado 215. Tata czuje się nieźle, wciąż jest bardzo aktywny. Czasem odczuwa ból, ale o średnim nasileniu, mijający po środkach p/bólowych. Najlepiej działa na niego nimesulid. Polaczenia tramadolu z paracetamolem slabiej, nie wiem dlaczego. Obecnie jest po 2 wlewie docetakselu. Chemię znosi odpukać na razie bardzo dobrze. Obraz krwi po pierwszym wlewie nie uległ pogorszeniu. Ma wlewy co 21 dni. Obecnie jest po 2 -gim wlewie i będziemy mieć kontrolę PSA przed ewentualnym 3 wlewem. Jeśli PSA spadnie (no przecież spadnie na bank ) to wlewy będą kontynuowane co 21 dni. Jedyne co na razie nam dokuczało po chemii to zaparcia, które bez problemu opanowaliśmy i spadek ciśnienia tętniczego, z opanowaniem czego już nam tak łatwo nie poszło. Cardiamid z kofeiną podnosił ciśnienie na pól godziny, kawa podobnie. W końcu tata wypił kieliszek koniaku -efekt trochę dłuższy, ale też bez szału. Takie ciśnienie w granicach 90/40 utrzymywało się 2-go i 3-go dnia po chemii. Tatę bolała wtedy głowa i był słaby, polegiwał, ale nie odczuwał innych bóli, ani mdłości. Apetyt poza tymi dwoma dniami bardzo dobry, więc cieszymy się tym co jest, bo jak na ten wiek (84l) i staż chorobowy(11l) jest nieźle i mam nadzieję, że jeszcze kilka lat wyszarpiemy. A Was kochani jak zawsze proszę o kciuki za mojego Tatę😃
Dzisiaj tata miał kontrolne badanie krwi. Nie widziałam go, ale chyba wyniki poleciały w dół, bo ma zapisaną aNeulastę. Oczywiście nie ma jej w żadnej hurtowni. Jutro będę starała zamówić przez kanał interwencyjny. Makabra.
Witam mam pytanie. Lekarz zalecił tacie Neulaste przyjąć dzisiaj lub jutro. Nie wiem czy dotrze do mnie ten zastrzyk na jutro. Czy jeśli dostanie go 1 dzień później będzie to miało jakieś niekorzystne skutki?
1. Zaleca się podawanie Neulasty na co najmniej 24 godziny po zakończeniu cyklu chemii.
2. Powoduje zwiększenie się liczby granulocytów obojętnochłonnych w krwi obwodowej w ciągu 24 godzin od podania.
3. Najmniejsza ilość białych krwinek (w tym również neutrofilii) jest ok. 10-14 dni po chemii.
Laupina napisał/a:
Czy jeśli dostanie go 1 dzień później będzie to miało jakieś niekorzystne skutki?
Nie powinno.
Pozdrawiam serdecznie
_________________ Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.
Choroba moim nauczycielem, nie panem.
JustynaS1975, dzięki wielkie, tata dostał chemię w środę w 27 kwietnia, więc faktycznie jutro będzie 9 dzień. Właśnie sobie uświadomiłam, że jak jutro mi nie przyjdzie ta Neulasta to będę ją miała dopiero na poniedziałek...
Możesz spróbować w aptece zdrovit w Gliwicach. Oni zwykle mają na stanie bo są obok onkologii. Zadzwoń rano i zarezerwuj. Jak przywioza jednak do Cz-wy to odwolasz Gliwice. Nie jest bardzo daleko a będziecie mieć pewność. Kiedyś pół Polski obdzwonilam jak nie było....
[ Dodano: 2016-05-06, 20:02 ]
Neulasta poddana dziś rano. Kiedy powinniśmy wykonać kontrolną morfologię? W środę ma zaplanowaną wizytę u lekarza poprzedzoną badaniami w tym PSA. Czy powinniśmy na wszelki wypadek sprawdzić jutro?. Ostatnio leukocyty były 2,8.
Tata koniecznie chce iść na działkę (i nie po to, by leżeć w cieniu), twierdzi, że czuje się dobrze i że lekarz nic mu nie mówił, że ma siedzieć w domu.Dziś go ubłagałam, żeby nie szedł, ale jutro nie ma mowy, żeby został... Myślicie, że to bezpieczne? Nie będzie tam jakoś ciężko pracował, ale na pewno coś tam pociąga...
Witam
Tata po 2 cyklu chemii miał oznaczany PSA, spadł, ale niewiele, bo do79,98 z 94. Tata przeszczęśliwy, ale ja szczerze mówiąc liczyłam na większy spadek.
Fosfataza zasadowa podskoczyła z 215 na 265. Pozostałe wyniki może nie w normie, ale do przyjęcia. Hemoglobina 11,4, więc nie najgorsza.
Obecnie tata jest po 3 wlewie docetakselu. Na początku czerwca ma kontrolną analizę krwi, tym razem Neulaste dostał równo 24godziny po chemii. Czuje się nad wyraz dobrze. Jestem z niego taka dumna, bo daje radę na prawdę zadziwia mnie!!!
Myślę, że to duża zasługa ośrodka i lekarzy, bo przed chemią jest porządnie nawadniany cały dzień, drugiego dnia chemia i trzeciego płukanie. Dostaje zaraz po chemii ondansetron, profilaktycznie w kroplówce, tak że nie dopuszczają do jakichkolwiek mdłości, a co za tym idzie nie mamy problemów z apetytem. Tata ostatnio ma 2 kg na plusie!!!
Pytanie: Czy taki spadek PSA świadczy o dobrym działaniu chemii? Wiem, że jest dobra odpowiedź, ale jednak ten spadek niewielki
Pozdrawiam i jak zwykle proszę o kciuki
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum