prosze powiedzcie mi co to znaczy sledziona dodatkowa 10mm
Jest to nieprawidłowość anatomiczna polegająca na obecności dodatkowej śledziony (jednej lub więcej) Jest to zjawisko częste i z reguły bezobjawowe a więc w zasadzie wariant normy.
Pozdrawiam serdecznie
_________________ Niech nasza nadzieja będzie większa od wszystkiego, co się tej nadziei może sprzeciwiać.
monika62,
Chemioterapia PF zatrzymała rozwój choroby - w takiej sytuacji nie daje się choremu kolejnej linii obciążającego leczenia tylko obserwuje sytuację przy pomocy badań obrazowych ( tomografia, usg).
Następna chemioterapia może być rozważona w przypadku kolejnego rzutu choroby.
Mam sugestię natury organizacyjnej - ponieważ ten wątek dotyczy raka pochwy z przerzutami chciałabym go przenieść do działu Nowotwory piersi i ginekologiczne.
hej dawno nie pisalam skończyłam cała chemie, znioslam ja dobrze przyniosła rezultaty płuca wyleczone i lekarz powiedział ze to na otrzewnej to nie musi byc przezut byc mo\ze mówil ze po woreczku wycieciu nie wiem czuje sie dobrze i mam dla kogo zyc, jestem po pierwszym kontrolnym tk oto wynik:
badanie TK klatka piersiowa miednica mniejsza jama brzuszna jednofazowo z kontrastem
wskazania kliniczne rak pochwy,przezuty do pluc stan po usunieciu guza pochwy stan po RT w trakcie CHT.
wynik:porównano z badaniem z dnia 17.11.2017.
w polach płucnych resztkowe zageszczenia po zmianach meta w płucu prawym seg. 3, w płucu lewym w seh 3,8,9 i 10-jak poprzednio.
sródpiersie bez powiekszonych wezłów chłonnych.
stan po cholecystektomii. PZW o szer. 11mm. sledziona dodatkowa o wielk 10 mm.
Ukm nerki prawej nieco poszerzony,nerka prawa z torbiela o wielk. 6 mm.
poza tym narzady miazszowe jamy brzusznej bez uchwytnych zmian w badaniu CT.
przestrzeń zaotrzewnowa bez powiekszonych wezłów chłonnych.
miednica mniejsza bez zmian.
w sródbrzuszu prawym do przodu od poprzecznicy ognisko miekkotkankowe o wym 11x 9mm jak poprzednio-wszczep do otrzewnej?
struktury kostne bez zmian meta.
Faktycznie wynik niezły :-)
Co do tej zmiany miękkotkankowej to trudno jednoznacznie ocenić - w tk z listopada oceniono, że się nieco zmniejszyła w stosunku do badania wcześniejszego, obecnie jest taka sama. Wiec albo jest to wszczep, który słabo zareagował na chemię albo faktycznie zmiana łagodna i różnice w pomiarach nie są istotne.
Trzeba będzie poczekać do kolejnego badania kontrolnego a póki co ciesz się i wracaj do sił!
monika62,
Nie rozumiem, cały wątek o Twojej Mamie, teraz nagle piszesz o sobie?
_________________ "Zobaczyć świat w ziarenku piasku, Niebiosa w jednym kwiecie z lasu. W ściśniętej dłoni zamknąć bezmiar, W godzinie - nieskończoność czasu." - William Blake -
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum