Wynik badania USG z dnia 25.07.2014r.
Wątroba niepowiększona o echu stłuszczeniowym. Drogi żółciowe wewnątrzwątrobowe i zewnątrzwątrobowe nieposzerzone (PŻW śr. ok. 7,5mm, bezkamiczy). Pęcherzyka żółciowego brak (zabieg 2005r). Trzustka widoczna fragmentarycznie, w badanym zakresie niepowiększona. Śledziona niepowiększona, jednorodnej echogeniczności. Obie nerki o prawidłowym położeniu, kształcie i wielkosci z prawidłową echostrukturą miąższu, bez zastoju i złogów. Pola nadnerczowe wolne. Duże naczynia jamy brzusznej i przestrzeń zaotrzewnowa prawidłowe w obrazie USG. Pęcherz moczowy o obrysach gładkich, echoujemny.
Pytanie: Jak rozumiem wyniki dobre tak?
Mama nadal świetnie się czuje, pełna energii. Od poniedziałku zaczęła ze mną biegać
Pozdrawiamy!:)
_________________ Co Cie nie zabije to Cie wk....zdenerwuje...
Dzień dobry,
mamcia przeszła zabieg kwadrantektomii (poprawcie mnie jak coś:). Na drugi dzień do domu, póki co wszystko jest OK.
Zabieg odbył się 11.08.14r, dnia 13.08 mamie wyjęto dren. Dzisiaj tj. 18.08 byłyśmy "odciągnąć" płyn, który się mamie zbiera po zabiegu. Teraz mamy się pojawić 25.08 po kolejne odciąganie płyny.
Pytania:
1. Czy ktoś się orientuje jak często będziemy jeździć odciągać ten płyn? Ile to potrwa jeszcze?
2. Wiem, że takie rzeczy dopiero po wyniku hisopat., ale zapytam czy długo wtedy czeka się na ewentualną chemię??
Pozdrawiam. Kasia:)
Jak tylko się dobrze zagoi to upominać się o chemię, chociaż jest szansa że będzie bez upominania się. Chemia optymalnie ok 4 tygodnia (ale rana musi być zagojona), 8 tygodni to ostateczny termin na rozpoczęcie wlewów, później to już pogorszenie szans.
Chłonka zwykle odpuszcza po ok 2 tyg, ale czasami się przedłuża to cecha osobnicza.
Zależy od blizny (np czy jest w miejscu obciążonym) od 2 do 4 tyg po założeniu szwów. Ale lekarz mówił o zdjęciu szwów? Bo teraz przeważnie są szwy rozpuszczalne których się nie zdejmuje.
Właśnie te nie wyglądają mi na szwy rozpuszczalne:/. Na wizycie tydzień po zabiegu pielęgniarka odcignęła mamie płyn i kazała przyjść za tydzień... Teraz napiszę mamie listę pytań jakie musi zadać :P
Dobry wieczór,
dopiero co weszłam do domu, nie zdjęłam nawet butów. Byłam dziś w szpitalu zapytać o wynik histopat. mamy. I był, mało tego pan doktor powiedział mi, że "węzeł pachowy czysty". Niestety nie wiem nic więcej, ale jutro wstawię wynik i poproszę o wyjaśnienie:P.
Nawet nie wiecie jak bardzo moja mama się cieszy z tej informacji:).
Tyle na dziś, pozdrawiam Kasia:)
[ Dodano: 2014-09-05, 17:40 ]
Dzień dobry,
UPRZEJMIE proszę o interpretację. Będę bardzo wdzięczna.
Czy na Państwa oko wyniki są dobre? (O ile można mówić o tym bez wyniku receptorów)
W zasadzie tylko najmniejszy margines = 0,4 cm pozostawia trochę do życzenia (za bezpieczne uważa się >= 10 mm),
chociaż jest większy niż bezwzględnie wymagający uzupełniającej radioterapii (< 1 mm: Zalecenia (2013 r.), str. 238).
W tej sytuacji ocena zasadności wykonania uzupełniającego naświetlania powinna należeć do Waszego lekarza.
Pozostałe zapisy wyniku są pozytywne, w tym brak przerzutów do węzłów chłonnych (N0),
doszczętność zabiegu chirurgicznego (R0) oraz brak zatorów nowotworowych w naczyniach żylnych i limfatycznych (L0V0).
Także średni stopień złośliwości G2 przy sumie 6 jest bliżej niskiego niż wysokiego.
_________________ Solve calceamentum de pedibus tuis: locus enim, in quo stas, terra sancta est [Ex: 3, 5]
R już wszystko opisał, generalnie guzek chyba z tych mniej agresywnych bo zwłoka nie przyniosła żadnych szkód. Te zmiany to rodzaj autodestrukcji (ale to nie znaczy że sam z siebie by się cofnął). Ta informacja nie ma znaczenia dla przebiegu leczenia i rokowania, świadczy tylko że guzek już dłuższy czas istnieje, rozwój naczyń krwionośnych nie nadąża za wzrostem guza i środek jest "niedożywiony" stąd martwica.
Ważne jest załapanie się na radioterapię przed upływem 8 tygodni (jeżeli nie będzie chemioterapii), zwykle chemioterapia jest przed radioterapią
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum