Mam takie pytanie które mnie nurtuje. Stan zaawansowania raka piersi został określony m0. Co by oznaczało brak przerzuty w odległych. Ta ocena została przedstawiona po wykonaniu USG narządów.
Przeczytałem ze przerzuty najczęściej dotyczą wątroby i kości. I tu mam najwięcej pytań. Czy to badanie USG sprawdziło kości? Czytałem że tomograf dałby dokładna odpowiedz na temat przerzutów.
Co jednak jeśli przerzuty do kości jednak są? Czy warto przeprowadzać chemioterapie, a potem operacje usunięcia piersi? Nie lepiej zrobić tomograf i w razie przerzutów rozpocząć leczenie paliatywne?
[ Komentarz dodany przez Moderatora: JustynaS1975: 2015-09-30, 08:15 ] Post scalony. Jober, masz swój wątek. I tutaj kontynuuj wpisy dotyczące choroby swojej Mamy.
Do sprawdzenia kości, czy sa przerzuty jest badanie scyntygrafia kości, usg nie wykaże przerzutów do kości. USG może wykazać, czy sa przerzuty w tkankach miękkich, ale te zmiany musza byc większe, ponieważ mniejszych BADANIEM USG SIE nie wychwyci,
powinno być jeszcze bad rtg płuc, albo najlepiej tomograf kl. piersiowej
Nie lepiej zrobić tomograf i w razie przerzutów rozpocząć leczenie paliatywne?
Nawet zakładając hipotetycznie istnienie przerzutów odległych (np. do kości)
nie jest to jednoznaczne ze wskazaniem do natychmiastowego rozpoczęcia leczenia paliatywnego wraz z postawieniem takiego rozpoznania:
więcej na ten temat napisałem w tym poście.
_________________ Solve calceamentum de pedibus tuis: locus enim, in quo stas, terra sancta est [Ex: 3, 5]
Jesteśmy po podaniu pierwszej dawki AC. Przed podaniem chemii było badanie krwi. Wyszedł podwyższony wapń. Dla porównania 2 tygodnie temu był w normie.
W ostatnim tygodniu prowadziliśmy suplementację witaminą D3 4000j (za zgodą lekarza prowadzącego). Od 2 tygodni mama nie przyjmuje hormonów (wcześniej uzywała plastry hormonalne FEM7COMBI).
Czy podwyższony wapń może być przyczyną suplementacji witaminą D? Czy raczej wskazuje to na możliwe przerzuty do kości?
Czy raczej wskazuje to na możliwe przerzuty do kości?
Moim zdaniem jest to za mało powiązany czynnik, by bez innych badań (np. scyntygrafii, czy choćby prostego RTG)
wypowiadać się o ocenie stopnia zasadności podejrzenia obecności przerzutów nowotworu do kości.
_________________ Solve calceamentum de pedibus tuis: locus enim, in quo stas, terra sancta est [Ex: 3, 5]
Mam wyniki krwi. Wapń we krwi 2.62. Norma to 2.1-2.6. Pierwsze badanie krwi to 2.47. Nie ma wyników scyntografii.
Mama zażywa witaminę d3. Czy można połączyć to z zazywaniem witaminy K podczas chemioterapi?
W drugiej piersi zauważono zmianę 7 mm i zalecono biopsje gruboiglowa. Czy jest sens jej wykonania? Jesteśmy już po pierwszej chemii nie rozumiem co to może wnieść do leczenia. Czy można dokonać obustronnej mastoktomii podczas jednej operacji?
patomorfolog z CO, dlaczego nie? Tym bardziej ze przy ILC to bardzo częste ze po usunięciu jednej piersi pożaru latach rak pojawia się w drugie. Dlaczego nie tym bardziej ze można wyeliminować problem nie równomiernego obciążenia kręgosłupa.
I właśnie o to pytam co da ta informacja na tym etapie ze w drugiej piersi może być zmiana złośliwa? Co to zmienia?
Nie ma wytycznych dotyczących mastektomii profilaktycznej u kobiet nieposiadających konkretnych mutacji genowych. NFZ finansuje ( ale to też nie taka szybka i oczywista procedura) tę operację w przypadku potwierdzonej mutacji BRCA1.
W związku z tym opcja z biopsją jest zdecydowanie zasadna.
Przedstawiłam fakty, natomiast nie jest to miejsce na moją ocenę takiego czy innego stanu rzeczy. Wątek dotyczy konkretnego przypadku choroby i do niego wszyscy się tutaj odnosimy.
Nie praktykuje się amputowania zdrowych części ciała bez potwierdzonego w badaniach wyraźnie zwiększonego ryzyka wystąpienia choroby nowotworowej.
Mam jeszcze jedno pytanie. W jaki sposób powinno ocenić się czy są przerzuty? W rozpoznaniu mamy M0. Badanie było wykonane przy pomocy USG i rtg klatki. Teraz jesteśmy w trakcie chemioterapii i zalecono scyntografie kości. I teraz pojawia się moje pytanie co jeśli scyntografia wykaże przerzuty do kości? Kontynuacja chemioterapii?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum