Tak, byłem dzisiaj w klinice, na kontroli i niestety, wiadomości nie są pozytywne.
Zgodnie z opisem i to co mówił lekarz, zmiana, od ostatniego MRI się powiększyła.
Dokładnie mówiąc w dwóch płaszczyznach się rozrosła, a w trzeciej się zmniejszyła.
MRI dalej nie wyjaśniło na 100% czy jest to wznowa, ale lekarz zdecydował o badaniu endoskopem.
Mam bardzo skrzywioną przegrodę nosową, więc wszystkie badanie były robione przez prawą dziurkę od nosa, ponieważ przez lewą nie mieścił się endoskop, i nie wykazywały zmian.
Lekarz w CO na poprzedniej wizycie kontrolnej też badał nosogardziel tylko przez prawą dziurkę i nic niepokojącego nie znalazł, nawet powiedział, że mam tak skrzywioną przegrodę, że widzi całe nosogardło.
Dzisiaj badanie przez prawą dziurkę nic nie wykazało, więc lekarz zdecydował, że będziemy się przeciskać przez lewą, no i udało się.
Niestety, znalazł tam po lewej stronie ukryty guz i powiedział, że raczej jest to wznowa.
A od pewnego czasu mam wrażenie, że coś siedzi mi w gardle po lewej stronie.
Jedynie mnie pocieszył, że leczenie CyberKnifem w 90% daje pozytywne wyniki.
Mam skierowanie do szpitala na pobranie wycinka z tego guza.
Ostatnio, pobrany wycinek nie wykazał zmian nowotworowych, ale był pobierany w ciemno,
teraz guz został zlokalizowany.
Tylko ciekawi mnie jak mi pobiorą wycinek z lewej strony, skoro endoskop się ledwo mieścił?
Na sali operacyjnej rozwalą mi przegrodę?
Nie wiem, ja już żegnam się z tym światem, pewnie trzeba będzie iść do piachu.
A przez cały czas oczekiwania, po zarejestrowaniu, nie mogłem się uspokoić, cały lekko drżałem, jakby coś wisiało w powietrzu.
Jutro wstawię wyniki, teraz nie mam do tego głowy.
Aż chce się powiedzieć,
[ Dodano: 2017-08-04, 11:44 ]
Jeszcze zapomniałem napisać, że od kilku tygodni, rano cuchnie mi z ust.
Ja to czuję i inni też to czują, jak umyję zęby to mija,ale następnego ranka znowu to samo.
Wklejam wyniki, zdjęcia z endoskopii wyszły nie wyraźne, może coś zobaczycie.
[ Dodano: 2017-08-04, 11:48 ]
Guzek z lewej strony nosogardła jest otoczony martwicą, więc następnym problemem będzie przebicie się przez martwicę, aby wyniki były miarodajne.
[ Komentarz dodany przez Moderatora: marzena66: 2017-08-04, 18:10 ]
choć wiem, że chce się tak powiedzieć.