Witam,
Chciałam się przywitać po dłuższej nieobecności i oczywiście prosić o radę
Mój tata odebrał wyniki pierwszego tomografu po skończonym leczeniu. Oto opis:
Badanie TK szyi i twarzoczaszki u pacjenta leczonego z powodu ca migdałka podniebiennego prawego; do porównania dostępne badanie wyjściowe z innego ośrodka (luty br. -
link do posta)
Stan po RTh
Obecnie nie wykazano ewidentnej obecności guza oraz cech patologicznego wzmocnienia w topografii migdałka prawego i przyległej części języka, wskazana dalsza obserwacja.
Regresja obserwowanych poprzednio zmienionych przerzutowo węzłów chłonnych – obeznie znamiennie powiększonych węzłów chłonnych w obszarze badania nie wykazano. W tylnej części ślinianki podżuchwowej hipodensyjne ognisko z linijnym zwapnieniem, widoczne już w badaniu wyjściowym – torbiel? Do weryfikacji USG.
Poza tym struktury szyi i twarzoczaszki w wykonanym badaniu bez uchwytnych zmian.
Zmian mogących odpowiadać meta w częściach kostnych w wykonanym zakresie badania nie wykazano.
Tutaj przytoczę fragment z poprzedniego badania dotyczący tego ogniska, które powiem szczerze bardzo mnie martwi:
Bocznie od niej i do tyłu ślinianki podżuchwowej prawej widoczna jest okrągła średnicy 1,1 cm hypodensyjna zmiana, kótra może odpowiadać metastatycznemu węzłowi chłonnemu z cechami rozpadu.T
Tato był na konsultacji u onkologa, która to pani stwierdziła, że na ten moment wszystko jest w porządku i nawet nie dała skierowania na USG. Czy rzeczywiście jest OK.? Dodam jeszcze, że tato nie dostał skierowania, czy to na RTG czy na PET, żeby potwierdzić, że nigdzie indziej nie ma przerzutów.
Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź.
Patrycja
[ Dodano: 2012-11-28, 09:03 ]
Teraz zauważyłam, że nie dopisałam, ze to ognisko ma obecnie 0,8cm śr. Na pewno jest to istotne.