Witam wszystkich, do tej pory pisałam na części chorób płuc, teraz mam kolejne pytanie.
Tym razem chodzi o moją teściową.
W zeszłym tygodniu została przyjęta na oddział z podejrzeniem zakrzepicy na prawej łydce.
Diagnoza potwierdziła się, ale lekarka zaniepokoiła się wagą mojej teściowej ( 39kg) i zleciła inne badania.
Okazało się, że ma wodobrzusze i podejrzenie raka jajnika oraz endometrium. W tej chwili czekamy na wyniki badań markerów. Z tego co udało mi się dowiedzieć, wiem tylko, że CRP ma 65. Dopiero w środę będę miała dostęp do wyników badań.
Jeśli potwierdzi się diagnoza, to jakie są rokowania? Moja mama ma raka płuc, walczymy, jeszcze teściowa, jak jej można pomóc?
eminati,
Zapewne domyślasz się, że bez wyników badań nic Ci sensownego nie odpiszemy. Niewiadomo czy chodzi o raka jajnika czy raka endometrium, czy może o obydwa naraz (?). Zakrzepica i wodobrzusze mogą być związane z chorobą nowotworową, tak samo niska waga.
Czy oprócz badania poziomu markerów ( jakich?) zlecono jakiekolwiek badania obrazowe?
Czekamy na informacje i wyniki, jak tylko je będziesz miała to wklejaj.
Pozdrawiam.
witam,
tak jak pisałam mam wyniki mojej teściowej, z 12.11.2015r.
oto one:
HBS - ujemny
Ht 36,6%
Hb 13.2 E 4220000 L9100
PLT 128 tys/ul
CA 125 447,70 U/ml
Glukoza 6,47 mmol/l
CRP 65,84 mg/l
Na+ 130 mmol/l
K+ 3,82 mmol/l
Kreatynina 66.59 umol/l
Mocznik 5.9 mmol/l
Azot mocznika 2,76
D-dimery 19957,42 ng/nl
Układ protrombinowy czas 14,7 sek INR 1,37
APTT czas 34,6 sek ratio 1,0
Rozpoznanie
Zakrzepowe zapalenie żył głębokich podudzia kończyny dolnej prawej, choroba wrzodowa żołądka w wywiadzie, wodobrzusze, podejrzenie przerostu endometrium.
Bardzo proszę o jakieś wskazówki i interpretację wyników. Dodam, że dziś mama miała przeprowadzone łyżeczkowanie, i dziś ważyła o kolejny kg mniej niż w zeszłym tygodniu.
eminati,
Z tych wyników można wyczytać pewne nieprawidłowości ( poważne) w funkcjonowaniu organizmu, ale nie jest to jednoznaczna wskazówka co do rodzaju nowotworu. Marker Ca125 jest znacznie podwyższony - może nakierowywać na jajniki, ale nie tylko. Bez wyniku histpat z łyżeczkowania oraz bez badań obrazowych trudno napisać więcej.
Poza normą jest też glukoza, Crp, sód. No i bardzo wysokie d-dimery ( aktywna zakrzepica).
Jeżeli spadek wagi jest związany ( a to dość prawdopodobne) z chorobą nowotworową, to może oznaczać jej spore zaawansowanie.
Niemniej trzeba czekać na więcej danych.
Witam,
pisze bo już nie wiem co robić. Wracam właśnie ze szpitala, jestem po rozmowie z panią ordynator.
Powiedziała wprost, nie ma co ratować. Wyniki teściowej są tragiczne.
W każdej chwili możemy się spodziewać najgorszego.
To wszystko tak szybko się potoczyło. Brakuje mi sił i słów.
A
Zostaje mi walczyć o moją mamę.
Widziałam tylko wynik z Usg wątroba twarda powiększona, licznie usiana, wodobrzusze i płyn w miednicy, do tego od czwartku żółtaczka, wyników z krwi nie chcieli mi pokazać. Wiem, że jest za gęsta krew. Od dzisiaj podają morfinę. Tyle wiem.
eminati,
Twój wczorajszy post mówi bardzo wiele - rodzaj nowotworu nie jest już absolutnie istotny. Teraz priorytet to możliwie najlepsze leczenie objawowe. Możliwe, że wystarczy regularnie podawana morfina. I spokój wokół Teściowej.
Dużo sił dla wszystkich.
Dziękuję missy,
staramy się jej zapewnić spokój i spełnić każde życzenie.
Teraz wiem jak różne są oblicza raka. Jedni walczą i mogą się leczyć dla innych jest to nie możliwe.
Nigdy bym nie pomyślała, że spotka to dwie nasze mamy jednocześnie...
Z Twojego opisu rzeczywiście nie wygląda to dobrze. Przykro mi, że musisz walczyć na dwóch frontach, ciężko z tą chorobą wygrać. Teraz tak jak piszesz, dbajcie o jakość życia.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum