I jestem po ostatnim wlewie doksorubicyny, i co teraz?
Jakie badania powinnam mieć zrobione? Co jaki czas, są do tego jakieś wytyczne?
Cytat:
Obserwacja po leczeniu
Jedynie chore z grupy wysokiego ryzyka (stopień zaawansowania > IB, G3 oraz rak płaskonabłonkowy, jasnokomórkowy, surowiczy i brodawczakowaty lub mięsak, stan po RTH) wymagają ścisłej kontroli po radykalnym leczeniu chirurgicznym.
W razie podejrzenia nawrotu należy wykonać pełną diagnostykę pozwalającą na ustalenie planu dalszego leczenia.
Kontrole w tej grupie powinny być przeprowadzane co 4 miesiące przez 2 lata po leczeniu, następnie co 6 miesięcy do 5 lat.
Badania obrazowe i laboratoryjne powinny być wykonywane w przypadku zaistnienia określonych wskazań.
I minął rok od diagnozy, jestem po operacji, chemioterapii i niedługo mam wizytę kontrolną. Czas szybko minął, czuje się dobrze i mam nadzieję, że już tak zostanie.
natK,
Wygląda na niedokrwistość z niedoboru żelaza. Sprawdziłabym poziom żelaza i ferrytyny przed podjęciem decyzji o suplementacji
_________________ "Zobaczyć świat w ziarenku piasku, Niebiosa w jednym kwiecie z lasu. W ściśniętej dłoni zamknąć bezmiar, W godzinie - nieskończoność czasu." - William Blake -
missy, dzięki to spokojnie czekam na następne badanie.
Mam już wynik tomografii:
Znaczne obniżenie desyjnosci wątroby (wartość rzędu 10HU) z nieobecnym w poprzednim badaniu obniżeniem densyjnosci płata ogoniastego w stosunku do reszty wątroby (desyjnosc rzędu (-10 HU)), nie ulegające wzmocnieniu kontrastowenu -cechy uszkodzenia miąższu.
Loża macicy i przydatków bez widocznej patologii
Poza tym obraz narządów jamy brzusznej i miednicy mniejszej, węzłów chłonnych, struktur kostnych jak w badaniu poprzednim.
natK,
Myślę, że Twoja wątroba ma wyraźne oznaki po przebytym leczeniu ( chemia). Trudno takie uszkodzenie cofnąć, ale na pewno warto porozmawiać z lekarzem o lekach wspomagających pracę wątroby.
Pozdrawiam.
natK, będziesz musiała naprawdę troskliwie zadbać o Swoją zmaltretowaną wątrobę Będzie dobrze, zobaczysz.
Kiedy wybierasz się do onkologa z aktualnymi wynikami badań?
_________________ Monika -------
Gdzie jest mój Tatuś?
Tak też myślałam, że ta moja wątroba to po chemii taka. Co do wizyty to dziś do rejestracji próbowałam cały dzień się dodzwonić i się nie udało mi. Ale myślę, że najszybciej jaki termin będzie. Czuję się dobrze i to najważniejsze.
Niedługo kolejna wizyta, samopoczucie ok, jedyne na co mogę się poskarżyć, to ogólne szybkie męczenie i od jakiegoś czasu bóle stawów, np budzę się z bólem stopy i w połowie dnia przechodzi. Dziś chciałam pograbić trochę ale ból nadgarstka i łokcia mi przeszkodził, nie wiem skąd te bóle, czy to może być coś związane hormonami, a raczej ich brakiem ze względu na brak jajników, czy powinnam coś suplementować? Wapń, D3? Ostatnio także nie wiadomo skąd pojawiły się na moich nogach 3 siniaki, nigdy tak nie miałam.
natK,
Wapń, D3 - stanowczo tak Najlepiej 2xdz dawkę: 500 mg wapnia + 1000 D3. Preparaty sobie wybierz z wachlarzyka dostępnych bez recepty
_________________ "Zobaczyć świat w ziarenku piasku, Niebiosa w jednym kwiecie z lasu. W ściśniętej dłoni zamknąć bezmiar, W godzinie - nieskończoność czasu." - William Blake -
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum