Od jakiegoś czasu bolą mnie kości i biodra, wcześniej prawe, teraz lewe i tak, jakby bolały mnie mięśnie pleców. Tomografia nie pokazuje żadnych nowych zmian, powiedzcie, co to może być i jak z tym dalej postępować? Od zakończenia chemioterapii (3.04.13) obraz TK przemawia za stabilizacją choroby, a mnie ciągle coś boli. Może macie pomysł czy powinnam wykonać jakieś dodatkowe badania czy może powinnam udać się do ortopedy, aby zobaczył te moje biodra? Część tych boli to bóle reumatyczne - miałam je już kilka lat wcześniej.
Czy to możliwe, aby to były jeszcze skutki chemioterapii??
Podpowiedzcie proszę, bo oprócz tego czuję się dobrze, myślałam nawet o powrocie do pracy, ale te bóle są dokuczliwe.
W tym wypadku równie możliwe są dolegliwości wynikające z progresji jeszcze nie widocznej w badaniach obrazowych, jednak objawy (ból raz jednego biodra, raz drugiego - czyli obydwóch, symetrycznie) wskazują raczej na sprawy nie związane bezpośrednio z nowotworem.
Fredka napisał/a:
Część tych boli to bóle reumatyczne - miałam je już kilka lat wcześniej.
To prócz objawów dodatkowa wskazówka. Szukałabym tutaj. Proponuję wizytę u reumatologa i omówienie sposobu leczenia (w tym p/bólowego).
Fredka napisał/a:
Tomografia nie pokazuje żadnych nowych zmian, powiedzcie, co to może być i jak z tym dalej postępować?
Możliwe jest również wykonanie celowanego badania RTG - skierowanego dokładnie na miejsce, które boli (o ile to bóle kostne).
Dziękuję DDS, udam się więc do reumatologa i może ortopedy.
[ Dodano: 2013-07-18, 17:42 ]
Poszukuję pilnie specjalisty zajmującego się rakiem trzustki - ważne jest to, aby konsultacja odbyła się możliwie szybko. Czy możecie kogoś polecić?
I od razu z zapytaniem. Czy ktoś zna skuteczność działania leku Imatynib w naszej chorobie?
Właśnie zaczynam kurację, a wszędzie spotykam tylko zastosowanie go w przypadku białaczki.
Bardzo proszę o wypowiedź w kwestii leczenia mojej Sarkomy imatynibem. Majkelek, Ty na pewno coś wiesz na ten temat. Póki co, leczę infekcję oskrzelowa, więc imatynib czeka. Wcześniej otrzymywała pazopanib, ale niestety, skutki uboczne mnie załatwił i musiałam przerwać dwumiesięczną kurację.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum